Foto: Jonatan Östlund

Tar Anders en ny gotländsk storseger?

Han kom, han sågs, han segrade. Under V64-dagen gjorde Anders Eriksson gotlandsdebut som tränare, där han direkt tränade hem en seger i Visbytravets första storlopp för säsongen: Gotlandssmycket. Nu är stallet tillbaka med loppets vinnare Gaylord Am, där Anders själv sköter tömmarna i kraftprövningen Ringmurens lopp.


Anders Eriksson är en av travsveriges färskare tränare. I oktober gjorde stallet sin första start, där Global Appearence direkt fixade stallets första seger på hemmabanan Solvalla. Direkt efter debutloppet, testades styrkan på V75, vilket dessvärre slutade med galopp.

Efter tränardebuten har totalt nio segrar körts in på 31 starter, vilket ger stallet en segerprocent på 29% när stallet laddar inför Visby Travfest.

- Det kunde såklart ha börjat bättre, men i det stora hela så har det börjat helt okej. Jag har inte varit missnöjd men samtidigt inte heller helt nöjd. Det får rulla på så kanske man blir nöjd någon gång i livet, jag laddar vidare och hoppas som sagt på att stallet kommer att rulla på, berättar Anders vars travstall ännu inte hunnit fylla år.

- Idag har jag inga anställda, utan jobbar mest på själv. Däremot har jag bara nio hästar i stallet för dagen så det är ganska lugnt. Jag har ett hästägarpar, Sten och Angelica, som tycker om att hjälpa till i stallet, så de hittas här mellan tre till fyra dagar i veckan.

Anders har sedan tidigare hittats som lärling hos Svante Båth, där han även har gjort sig känd som en ung catchdriver. Förhoppningarna och målet om ett eget storstall är stora, där huvudmålet ligger i att få synas.

- Det stora målet är såklart att stallet ska ha vuxit och att det finns ett större gäng hästar. Förhoppningarna ligger på ett större stall med personal. Sedan är allt lite beroende på när det gäller antalet hästar, jag hoppas såklart på fler hästar till stallet men samtidigt har jag hellre kvalitet i stallet före kvantitet.

- I nuläget laddar man mot V75 och de stora loppen. Jag har ett treårigt sto (Global Courtesy) som jag tror en del på, som även lyckades kvala in till E3-final. Nu blev det galopp, men jag har förhoppningar för framtiden även där.

I slutet av juni gjorde stallet sitt första besök på Visbytravet. Även om stallet gjorde gotlandsdebut, så har Anders som kusk hittats på ön vid tidigare tillfällen.

- Jag har faktiskt varit på Visby tidigare och kört, vilket har varit jättetrevligt. Däremot var jag aldrig där ifjol. På ett sätt är det ganska opraktiskt med tanke på att det tar lite extra lång tid att åka iväg, men ändå så är det väldigt trevligt där. Samtidigt åker man inte bara för en styrning om jag säjer så. Nu som tränare åker jag främst dit om jag har egna hästar med mig, säger Anders som berättar om sitt senaste gotländska besök:

- På förhand så hade jag faktiskt förhoppningar på båda hästarna som jag hade med mig. Dessvärre så strulade Global Appearance och hoppade bort sina chanser, medan Gaylord Am skötte sig perfekt i Gotlandssmycket med Kim Moberg.

Efter ett vilt kört lopp, kunde Gaylord Am visa sin styrka på upploppet och vann Gotlandssmycket i enkel stil. Inför onsdag är smyckets vinnare tillbaka, där man enligt tränaren har siktat mot Ringmurens lopp under en längre tid:

- Resan till Visby var faktiskt mest tänkt för Gaylords skull för att se hur han klarar resan dit, då vi har siktat mot Ringmurens lopp i en och en halv månads tid. Vi kände redan på förhand att vi behövde ett lopp i kroppen, både för form och startpoäng. Damloppet låg perfekt i tiden med tre veckor innan V86:an och Kim var ledig som kusk, så allt kom lämpligt.

Segern är stallets senaste och nionde triumf. En seger som är stallets största enligt prissumman, men kanske inte prestigemässigt.

- Gotlandssmycket är ett jättestort lopp att vinna, framför allt för Kim som kusk. Däremot har jag vunnit några lopp på V86 sedan tidigare med egna hästar, så om det är den största vinsten vet jag inte. Däremot är det alltid kul att ha hästarna i ordning inför loppen med de höga prissummorna.

Nu har prissumman fördubblats jämfört med det senaste besöket, där Anders dessutom ses som en av loppets favoriter. Här berättar tränare Eriksson om sin häst till Ringmurens lopp:

Gaylord Am (Lopp 10, V86-8) är en stark och rejäl häst som har gått i mål med krafter kvar i varje start hos mig. Han vann enkelt senast där Kim körde snällt mot slutet, hästen kom dessutom in med fortsatt låg puls. Lördagens uppgift ser spännande ut. För våran del är det roligt att det bara är två hästar på framvolten, samtidigt väldigt intressant då det gäller att varken köra för fort eller för sakta. Trots att han är ganska snabb bitvis, så tror jag att han är mer stark än snabb. Han vann bakifrån senast men har i tidigare regi vunnit från ledningen, så vi siktar på spets härifrån.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad tisdag 13 juli 2021. info@visby.travsport.se