Foto: Bellux

Montépokalens vinnare & Damchampion 2021: Moa Jakobsson

Under säsongen så säkrade Moa Jakobsson sitt första championat! Med sju segrar och över 300 000:- inkört så säkrade man Visbytravets damchampionat, efter en riktig kometsäsong. Förutom sitt första championat, så fick Moa även med sig sin första seger i Montépokalen.


Bara någon vecka innan säsongen på Visbytravet skulle gå igång, så kom det första tecknet på hur bra säsongen skulle bli för Moa Jakobsson. På Mantorp körde hon nämligen in sin första kuskseger med Quesmy, en vinnarform som höll sig igenom hela hemmasäsongen där Moa kunde säkra sitt första damchampionat.

- Det är såklart väldigt roligt. Det är alltid kul att vara med där framme, att faktiskt ta hem ett championat ger ett kvitto på hur bra säsongen har varit. Jag skulle nog säga att jag är i en blandning mellan stolt och nöjd. Jag är stolt över att ha lyckats att ta mig hela vägen till ett championat, medan jag är nöjd med mina resultat under säsongen.

Bland de sju hemmasegrarna hittas en speciell seger som gjordes den första juli med egentränade President Bubbel. Inte bara körde hon hem sin första hemmaseger som kusk, hon fick även ta sin första tränarseger.

- Det är klart att den segern blev lite mer speciell, eftersom det var jag själv som tränade fram hästen till segern och gjorde det stora förarbetet innan start. Jag uppskattar varje seger som jag har tagit, men just den segern har en extra plats i hjärtat.

Förutom ett damchampionat så blev det också en seger i Visbytravets montéserie, Montépokalen. Med femton poängs marginal ner till duon Jenny Strage och Sofia Adolfsson, så blev det en säker seger. Av säsongens nio ridna lopp så slutade fem av loppen dessutom bland de tre främsta, vilket ger en platsprocent på närmare 55,6%.

- Den stora platsprocenten tycker jag är bra papper som man kan visa upp, det är helt klart siffror som jag är stolt över. Det är ett tecken på att jag fått rida fina hästar där många har haft något med segern att göra, samtidigt som det visar att jag kan rida och prestera med olika typer av hästar, säger Moa som hade varit nöjd med säsongen oavsett championat.

- Det är klart att när man ligger så pass bra till, så skulle det vara kul om man kunde bli champion när det ändå går så pass bra som det gör. Sedan är det inte hela världen om man inte når hela vägen. Montémässigt så är jag nöjd med mina resultat, även om jag inte blev champion så är det inget som jag är missnöjd över.

Moas säsong bjöd på rekordsiffror. Förutom sju hemmasegrar så utklassade hon sitt tidigare rekord på inkörda pengar. Från fjolårets 99 800:- till årets 302 800:-.

- Årets säsong har varit väldigt rolig, speciellt om man jämför med hur bra året innan var. Jag vill alltid att det ska gå bättre än förra året men att nå den höjden är aldrig någon självklarhet, så det är såklart kul att det går uppåt. Till den här säsongen märks det att jag har fått köra fler lopp och finare hästar, då blir det per automatik att man drar in mer pengar.

Text: Timmy Lundegård

Foto: Bellux

Publicerad torsdag 16 december 2021. info@visby.travsport.se