Alice gör sin första Femårsbagge!

På lördag kör Visbytravet ponnytravets största och enda inbetalningslopp, Femårsbaggen. Hela sjutton ekipage kommer till start och även om Visbyekipagen inte kommer till start, så har hemmalaget en representant genom Alice Johansson som gör debut som Femårsbaggekusk!


Två försök, en final och en tröstfinal. Så är förutsättningarna under lördagen när sjutton femåringar gör upp i den klassiska Femårsbaggen. Hemmalaget själva har inget ekipage till start i ponnytravets största inbetalningslopp.

Trots detta så håller Visbytravet en extra tumme för Maja Odder-tränade Skotts Absint, då denna kommer att köras av hemmakusken Alice Johansson. En kusk som dessutom offrat en start i ett stort lopp, för att kunna försäkra sig om deltagande i Baggen.

- Jag skulle egentligen ha kört i Jubileumspokalen på Solvalla, men Maja sade innan anmälan att jag skulle få köra i Baggen. Så för att slippa risken att bli avstängd lagom till lördagen, så skippade jag Solvalla, berättar Alice.

Alice är fältets enda Visbyrepresentant och kommer dessutom att köra sin första Femårsbagge under lördagen.

- Jag vet inte om jag skulle kalla det för stort att vara med, men det är speciellt. Framförallt nu när man dessutom är den enda hemmakusken. Jag tycker annars att det är ett roligt lopp. Jag har aldrig kört loppet tidigare men konceptet med uttagningslopp och final är roligt.

Maja Odder från Jägersro kommer med två deltagare i Femårsbaggen. Då Maja själv befinner sig i Rättvik under lördagen för att köra Juniorchansens finallopp, vilket gör att hon lånar in Alice som kusk. Valet var nog inte det svåraste, då de båda har en vänskap sedan ett tag tillbaka.

- Kontakten med Maja gjordes 2014, när man var mindre introvert och hade lite lättare att skaffa vänner än vad man har idag, skrattar Alice.

- Vi började bli vänner runt 2014, efter det så har vi börjat umgås mer och mer. Det slutade senare med att jag fick låna några av hennes hästar och ta hem dem under ett år, vilket jag är tacksam för.

Segertankarna med Skotts Absint är däremot inte de högsta från varken kusk eller tränare. Trion har däremot inte gett upp på förhand, utan hoppas på fina placeringar.

- Han kommer nog inte att sänka sig trettiofem sekunder, vilket kommer att krävas för en bra placering i finalen. Så vi siktar in oss på en topplacering i tröstfinalen. Skulle vi ta oss till finalen så kommer jag såklart vara nöjd men då känns det mest att vänta in de andra konkurrenterna, för att sedan där bakom i fältet.

- Jag har bara kört honom i ungefär en halvtimmes träningspass, så vi ska först komma överens och sedan får se hur det går. Vi ska väl försöka att ta oss till en bra placering i första hand.

Visbytravet önskar fältets enda hemmarepresentant Alice, ett stort lycka till!

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: Gotlands RussTravklubb

Publicerad fredag 6 augusti 2021. info@visby.travsport.se