Foto: Bellux

Ebba Bohman kör i premiärloppet

På lördag är det äntligen dags för Visbytravets säsongspremiär. Redan i det första loppet, dessutom från bricka ett, hittas Ebba Bohman som kommer att köra sitt första lopp sedan 2019. Comeback-loppet görs med Lotus Exige, en start som blir duons nittonde i ordningen.


Ebba Bohman är en välkänd B-tränare och kusk på Visbytravets stallbacke. 2016 belönades hon med utmärkelsen Visbytravets Damchampion, efter en säsong med fem inkörda segrar. Efter utmärkelsen har Ebba tävlat vidare men under fjolårssäsongen, kunde man däremot inte hitta Ebbas namn i startlistorna.

- Jag blev med barn i maj 2020, vilket gjorde att man inte riktigt hade lust att köra häst, berättar Ebba som inför årets säsong hade planerna på att hämta ut en tränarlicens.

- Då jag och min sambo har varsin unghäst hemma, så var det tänkt att jag skulle ta ut en ren tränarlicens. I slutändan blev det däremot lite som ett ”paketpris”, där jag även tog ut min kusklicens.

Sedan närmare fyra år tillbaka, jobbar Ebba till vardags i Lena Martells stall. Trots sin återkommande licens berättar Ebba, att den egna travrörelsen främst ligger på hobbynivå.

- Det är främst en hobbyverksamhet, mina axlar sätter lite stopp för körningen. Samtidigt tycker jag inte att det är lika roligt att köra andras hästar, jag står helst bredvid och selar ut hästarna till loppen, säger Ebba.

- Det är såklart värre att stå vid sidan, eftersom att man inte kan påverka något i loppen. Samtidigt tycker jag att det är roligare att stå vid staketet och jag selar gärna ut.

Trots detta kommer Ebba att inleda Visbytravets premiärdag, med en comeback i sulkyn.

- Att kalla det för en comeback vet jag inte, skrattar Ebba.

- Det är klart att det är en liten saknad till att köra lopp. Däremot har jag inte tänkt så mycket inför loppet. Vi får se på lördag om man får några känningar.

Hästen som Ebba kommer att köra, är Bengt-Åke Larsson-tränade Lotus Exige. En häst som Ebba känner igen sedan tidigare, då duon gör sitt nittonde lopp tillsammans på lördag. Även om Ebba själv inte har kört några snabbare jobb med Lotus Exige, berättar hon om segerchanserna:

- Jag själv, har inte kört några träningsjobb med honom inför starten. Det är en häst som mestadels har tävlat monté i de senaste starterna. Han har varit skadad sedan tidigare och har därför inte gått så mycket jobb och behöver lopp i kroppen, samtidigt meddelar Bengt-Åke att han känns fin. Det kommer att bli en fin bekantskap, men det är inga direkt större segervittringar.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad torsdag 15 april 2021. info@visby.travsport.se