Sofia mot ett personligt hattrick

2018 segrade hon inte bara sitt första lopp som ryttare, utan även totalsegern i Montépokalen, året därefter blev det ett tillskott i familjen och med en tävlingsdag kvar för 2020 leder Sofia Blixt på nytt i Montépokalens poängställning vilket kan leda till tre makalösa år som aldrig kommer att glömmas.


Sofia Blixt har på senare tid blivit ett välkänt namn i Visbytravets montélopp, karriären började dock med ponnytrav som 10-åring och när hennes 16-årsdag närmade sig så kände hon att det var dags att ta det stora steget till de större hästarna, något som visade sig kunde gått bättre inledningsvis:

- Samma dag som jag fyllde 16 år så skulle jag rida mitt första licenslopp, hästen som jag fick rida var inte så snäll och lyckades till slut att kasta av mig vilket slutade med att jag mer eller mindre fick spendera min födelsedag på akuten.

Som den envisa hästtjejen Sofia är så tog hon sig tillbaka upp i sadeln och med tävlingsdebuten avklarad två år därefter så var det 2018 som namnet Sofia Blixt började kännas igen i startlistorna.

Efter en ren slump där alla Thomas Jonssons önskade ryttare tackade nej till att rida Noble Face sattes Sofia upp, detta efter att alla hennes andra tänkbara styrningar redan hittat en ryttare.

Till 2,74 som vinnarodds red Sofia sig till sitt livs första seger, den gotländska ryttaren fortsatte därefter som försteryttare till Jonssons montéstjärna på Visbytravet och när den årliga Montépokalen skulle delas ut stod Sofia som segrare med flest intjänade poäng.

- Noble är helt underbar, han är alltid säker i loppen och lyssnar på exakt allt man ber honom om att göra, varje kommando och varje ljud, han är som en bästa vän.

- Innan jag vann mitt första lopp så var det många tankar om ”tänk den dagen jag får vinna” och ”tänk om”, när segern väl är inriden så är det som att jag ännu inte förstått att jag har vunnit, det är mer som ”just ja, jag vann faktiskt”.

Väl i vinnarcirkeln när pokalen skulle delas ut säsongsavslutningen 2018 gick Sofia ut med nyheten att det skulle bli ett tillskott i familjen och med en liten Elvira med i stallet under 2019 så är det två år som Sofia inte kommer glömma i första taget:

- Jag har fortfarande inte smält de här två åren, det har varit svårslaget och superkul.

På torsdag har Sofia chans till ett ”personligt hattrick” där hon inför säsongens avslutande tävlingsdag håller ledningen i Montépokalen, Jennifer Persson och Moa Jakobsson är de främsta konkurrenterna att utmana om segern där det kan bli en jämn kamp om de sista poängen.

- Jag har inte räknat så mycket på poängen, oavsett poängställningen så går jag ut i loppet för att vinna, skrattar Sofia.

- Jag sätter alltid press på mig själv då jag känner att jag vill leverera för hästägaren jag rider för och således bygga upp ett varumärke för mig själv, alla andras snack om att sätta press på en skiter jag rent ut sagt i.

Till det sista montéloppet blir det dock en ny bekantskap, då Noble Face har tjänat för mycket pengar får Sofia istället rida Red Alert W.F (V5-4) som kommer efter en färsk 4:e plats i sin montédebut.

- Hon var fin i montédebuten och Anna Erixon som red då sade efteråt att det var en stabil, snäll och lugn häst. Kerstin Hell som tränar menade att hon verkade mycket lugnare för sadel än för sulky, hästen kunde skritta mycket lugnare inför loppet, det gäller mest att hålla hästen på benen så känns det bra inför torsdagen.

Även Sofias sulkyhäst Becky (V5-3) startar under torsdagen och även om Sofia arbetar för fullt med att få ut kusklicensen så är det morbror Anders Funck som kör under säsongsavslutningen.

- Hon känns fin i jobben men är seg den sista biten, det är som att hon får mjölksyra och vi försöker hitta vad anledningen är. Jag har kört henne i provlopp tidigare där jag, trots ett inledande 1,23-tempo, körde 14,5 med henne de sista 500 så snabbheten finns. Trots detta så har vi inga större förhoppningar på henne för seger, vi är glada med en peng.

Publicerad onsdag 28 oktober 2020. info@visby.travsport.se