Montéchampion 2020: Viktoria Björklund

Säsongsavslutningen på Visbytravet 2020 kommer bli en oförglömlig dag för Viktoria Björklund, förutom att den 18-åriga ryttaren red in sin första seger så justerade hon ett nytt banrekord med Red Red Raz samtidigt som hon belönades med sitt första Monté championat.


Inget är avgjort förrän alla loppen har gått i mål, det var något som den 18-åriga ryttaren Viktoria Björklund bevisade under säsongens avslutande tävlingsdag på Visbytravet.

Med flertalet ryttare i fokus inför säsongens avslutande montélopp där Visbytravets montéchampionat skulle avgöras, stod den orangeklädda ryttaren ännu utan seger.

När startbilen släppte iväg starten för säsongens sista lopp så bjöd däremot Viktoria på en riktig uppvisning som slutade med solklar seger tillsammans med Tjelvar Anderssons Red Red Raz, detta efter att slipat banrekordet med en halv sekund.

- Jag visste att det var en fin häst men att han skulle vara så fin som han var till loppet hade jag ingen aning om, Tjelvar sade till mig innan loppet att låta honom springa sitt eget tempo och även om jag försökte hålla ner tempot något så var ”Rödingen” inte så villig på att sakta ner.

Segern blev Viktorias första i karriären efter 14 ridna lopp och segerglädjen visades direkt efter mål.

- Jag både grät och skrek efter att vi passerade mållinjen, det var en otrolig känsla att få vinna mitt första lopp och jag har nog aldrig varit så lycklig som jag var då. Sedan var det extra roligt att jag fick vinna just åt Tjelvar, jag har haft praktik hos honom tidigare och har fått vara med att rida in ”Rödingen” vilket såklart gör segern ännu mer speciell.

Med sina två inridna andraplatser som reds in tidigare under säsongen så räckte segern för att Viktoria skulle gå förbi samtliga ryttare i kampen om championatet.

- Jag uppfattade inte riktigt först att jag vann championatet, jag skulle rida ut och värma en kvalhäst och hörde då att Sofia Blixt vann montépokalen och sedan tänkte jag inte mer på det. När jag väl kom in till stallbacken så möttes jag av prisutdelare och förstod fortfarande inte vad som hade hänt, det var min pojkvän som tillslut talade om för mig att jag hade vunnit championatet och då blev det fler känslor som tog ut sig.

Vinsterna firades direkt efteråt med en smakande kebabpizza och med hemmasäsongen till övers så har Viktoria fått en härlig säsong att se tillbaka på.

- Det har varit en rolig säsong, tidigare blev jag även tvåa med min egenägda Marjons Djinni vilket var otroligt roligt bara det.

I skrivandes stund ska Visbytravets nya montéchampion ladda om för nya lopp på Solvalla som rids under fredagen, därefter hoppas hon på fler uppsittningar.

- Jag ska rida både Red Red Raz och Norrvanges Jet Fly på Solvalla, går det bra där så är det nog inte helt omöjligt att det kan bli fler lopp på fastlandet. Jag har redan satt upp mig som tillgänglig på olika banor i närheten och jag hoppas såklart att försöka få uppsittningar och knyta nya kontakter.

Publicerad fredag 13 november 2020. info@visby.travsport.se