Kusk- och tränarchampion 2020: Claes Sjöström

Att den skickliga Claes Sjöström står som kuskchampion på Visbytravet kommer nog inte som någon överraskning, årets kuskchampionat är hans åttonde i ledet på Skrubbs och efter en makalös säsong i det egna stallet så kör Sjöström även till sig sitt andra tränarchampionat i karriären.


2010 och 2013 stod Claes Sjöström som Visbytravets kuskchampion, båda gångerna med bred marginal till andra platsen men 2016 slutade championatet desto jämnare.

Efter att legat efter med fem segrar i championatet så visade Claes körhänderna och körde in hela sex segrar under den säsongsavslutande tävlingsdagen, med kuskchampionatet säkrat under 2016 så har ingen lyckats att vara i närheten av Visbytravets ständiga kuskchampion som nu står med fem raka championtitlar.

Det första kuskchampionatet för Claes Sjöströms del kom dock redan i början av 2000-talet:

- Första gången som jag tog mig över till Visby var under 2003, jag körde en del där och hade som målsättning efter säsongen att jag skulle komma tillbaka och köra till mig kuskchampionatet.

Precis som planerat så var Claes tillbaka till Visbytravet året därefter och lyckades även säkra kuskchampionatet som blev hans första championat i karriären, därefter har det rullat på bra för Claes som besökt ön flertalet gånger både som körsven och tränare.

- Jag har fått många kuskförfrågningar under de sista åren vilket har gjort att jag kommer tillbaka under varje tävlingsdag, jag är såklart väldigt tacksam att få köra så många fina hästar samtidigt som jag gillar att stanna kvar på ön när jag väl åker över, Visby är en väldigt mysig stad och är väldigt trevlig att besöka under sommaren.

- Visbytravet har dessutom ett fantastiskt underlag, det är inte många banor som har en så pass bra underlag på sin tävlingsbana som Visby har.

Med årets travsäsong avklarad på Visbytravet tar den rödvit-klädde Solvallakusken sitt åttonde kuskchampionat på Visby, något han säkrade relativt tidigt.

- Jag fick några bra tävlingsdagar i början av säsongen där jag bland annat körde till mig två femlingar, det var en bra början och det kändes enkelt för stunden men man märkte direkt när man kom tillbaka till tävlingsdagen därefter att det inte är så simpelt, samtidigt är det så sporten fungerar.

Även om säsongens kuskchampionat var långt ifrån det första för Claes så gör han under denna säsong sin debut som tränarchampion på Visbytravet, detta efter en stark säsong med 20 segrar till stallet.

- Det har blivit ganska många starter med mina egentränade på Visby i år men samtidigt har hästarna i stallet gått bra överlag under året, jag har tagit ner hästar som jag tror kommer att passa bra på Visby och det ena har lett till det andra vilket har gjort att stallets segerprocent har varit högre på ön i år.

Med mindre än två månader kvar av året och den kalla vintern på ingående så blir tävlingsdagarna och alla tävlingstillfällen allt mindre på fastlandet, detta är dock inget som hindrar Stall Sjöström som redan nu har vintern planerad:

- Vi har ett tävlingsskifte på gång i stallet där de hästar som har tävlat under sommaren ska få vintervila och vinterträning medan de hästar som mestadels tränat under sommaren ska få komma ut och startas igång, det blir som ett byte med starthästar där vi har några nuvarande tvååringar som vi hoppas kunna starta igång tidigt som treåringar.

Med åtta kuskchampionat och ett tränarchampionat bakom sig från sin tid på Visbytravet så hoppas man såklart på att få återse Claes Sjöström under nästa travsäsong på Skrubbs, något som inte utesluts av Solvallakusken:

- Jag har inte hunnit lägga nästa Visbysäsong i tankarna ännu men som det sett ut den senaste tiden så är det svårt att se en annan utgång än att jag kommer tillbaka.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Bellux

Publicerad fredag 13 november 2020. info@visby.travsport.se