Kriteriehelgen väntar på Solvalla och gotrot-uppfödarna Ronny & Vanja Olofsson och Lena Martell har fött upp varsin finalist i huvudlöpningarna.

Vi kollade läget med några dagar kvar.

I Kriteriet startar Robert Bergh-tränade Power som fötts upp av Ronny och Vanja Olofsson. Ronny är sin vana trogen cool när vi når honom.

– Jag sitter i hagen och försöker att gräva bort en stubbe. Ett gäng träd blåste ner och vi vill inte att uppfödningarna ska skada sig, berättar Ronny och styr mot söndagens drabbningar:

– Det är jätteroligt att två gotlandsuppfödda hästar slagit sig in bland söndagens 24. Jag brukar inte hetsa upp mig så mycket men har en del kontakt med ägaren. Man får finnas med som ett stöd, berättar Ronny och tillägger att han kommer att vara på plats under söndagen.

– Vi är med och säljer under auktionerna och stannar kvar. Kriteriet ser väldigt tufft ut och vi är stolta över att Power tagit sig dit såklart.

För Lena Martell-uppfödda Kentin Day (tränas och körs av Claes Sjöström) väntar stonas uppgörelse i Svenkt Travoaks.

– Det blir jättespännande och det blir min första uppfödning i ett klassiskt lopp. Jag har väl inga jätteförhoppningar på henne men kommer att vara där och heja. Kullen är väldigt bra och jag är glad att hon spurtade till sig en finalplats, säger Lena Martell.

De båda uppfödarna lever bara ett stenkast från varandra i Stånga. Men tal om någon grannsämja sett till sportsliga resultat finns inte.

– Haha, nej vi gläds bara när det går bra för gotländsk uppfödning, avslutar Ronny Olofsson.