Historik  OTTO  HANSONS  MEMORIAL

OTTO  HANSON initiativtagare till anläggandet av  Skrubbs travbana.
I vår moderna tid, när varje firma har sin ”homepage” (hemsida) för att presentera sin verksamhet, såsom även Visbytravet, vill jag skriva ihop några rader om Otto Hanson, som med några likasinnade, satt fart på travet på Gotland och som var min morfar. Han föddes det 24 april 1886 i närheten av Växjö, där hans far var stadsträdgårdsmästare. När Otto var 12 år flyttade hela familjen till Gotland, där de bodde i närheten av lasarettet på norr.

Efter avslutad skolgång började Otto som trädgårdselev på gården Rosendal i Follingbo. På gården fanns redan på den tiden en del hästar och hästar skulle komma att bli Ottos livsintresse. 1912 köpte Otto Rosendal av dåvarande ägaren, Brunnström, som själv inte hade några barn.

Otto Hanson ägnade sig åt hästar på flera olika områden, men med tiden skulle travet uppta hans mesta tid, förutom jordbruket. Han var ordförande i Gotlands travsällskap, initiativtagare till totalisatorspelen, ordförande och verkställande ledamot i AB Gotlands Hästsportfält och styrelseledamot i Visborgs fältrittklubb. Hans insatser gällde främst varmblodsaveln och från Rosendal levererades över hundratalet remonter till staten under hans tid. Under 1940- och 1950-talet värnade han redan om miljön och jaktvården, som ledamot i styrelsen för Karlsö jakt- och djurskyddsförening och i Gotlands skarpskytte- och jägargille och representant i Svenska Jägarförbundet. Inom jordbruket hade Otto Hanson också betydande poster p g a sin kunnighet och framsynthet, som ordförande i Gotlands betodlarförening och Norra Gotlands Lantbruksklubb m m. Han lärde sig själv både engelska och tyska och han exporterade hö och halm till både England och Tyskland.

Otto Hanson var en av de första, som köpte varmblodiga travare till Gotland. Han köpte först tre ston, av vilka det ena stoet var Sibylla. Kort därefter importerade han, tillsammans med ett par andra traventusiaster, tre amerikanska travhingstar. Två av hingstarna överlevde inte den långa sjöresan (dåförtiden ca 6 veckor) från USA. En häst kan ju inte kräkas och sjögången blev för svår. Det var bara en av hingstarna, Ottos hingst Charlie Mills (döpt efter den framgångsrike amerikanske travtränaren med samma namn), som överlevde svårt medtagen, men han repade sig. Han kunde inte tävla mer, men fick en lång rad framgångsrika avkommor. Några ställde Otto på Solvalla hos renommerade tränare och många av dem hade goda framgångar. Några av dem var Charlie Winner, Charlie Dick, Charlie Joy, Charlie Roy, Sibyllas Boy. Mills Sibylla och Sibyl Girl var två av döttrarna till Charlie Mills och Sibyl Girl var en kort period inställd på Skrubbs för att testa sitt kunnande, men det varade inte länge eftersom hon inte trivdes i tävlingsmiljön och fick komma tillbaka hem till Rosendal och bli min första ridhäst.

Otto Hanson hade också en härlig halvblodsvalack, som han red nästan varje dag, som rid- hopp- och travhäst. Ottos dotter, Kate Hanson (senare gift Ossiann), blev Visbytravets första kvinnliga körsven och körde den här halvblodsvalacken till några betydande segrar på A7-fältet på 1930- och 1940-talet. Många äldre gotlänningar har säkert inte glömt den ståtlige fuxen som rusade förbi sina konkurrenter på A7-fältet.

Travtävlingar på Gotland finns dokumenterade sedan början av 1900-talet. Jag har i min ägo en liten silvertallrik som var ett första pris till en av morfars hästar på vilken är ingraverat: ”1 pris,  GTS,  Svenska Trafsällskapet,  Wisborgs slätt 10.07.1910.”
2

Otto Hanson blev också den drivande fjädern för att få igång totalisatorspelen för det gotländska travet. Det blev historisk premiär den 1939-07-23.
Otto satt i måldomartornet varje tävlingsdag och när en av hans egna hästar var med i ett lopp, gick han ut ur måldomartornet, för att inte påverka resultatet av bedömningen. I måldomartornet fanns flera, som kunde avgöra vem som vann. På 1940-50-talet fanns även en mycket omtyckt ”speaker” i tornet varje tävlingsdag och hans varma ”speaker”-röst kan jag höra i minnet än idag, nämligen Tore Dahlgren.

En av Otto Hansons viktiga gärningar under de här åren, var att få igång planering, grundande och bygge av Skrubbsbanan, som vi använder än idag. 1948 var Skrubbsfältet färdigt och sedan dess har Gotlands Travsällskap anordnat tävlingar där.

Idag har mycket förändrats och förbättrats, men stämningen från 1940- och 1950-talet var mer hemtrevlig. Några av namnen från den tiden, som gjort djupt intryck på mig tills denna dag var exempelvis banmästaren Andersson, hästkarlarna, tränarna och körsvennerna Karl-Erik Andersson, Nils-Henrik Funck, K.-G. Hed, Tage Gullgard, Sture Mårtensson, Einar Dahlbom, Olle Norman,  samt många flera.
Skrubbsfältet togs alltså i bruk 1948 och bara 6 år senare, endast 68 år gammal, omkom Otto Hanson i en trafikolycka på öster i Visby, en söndagskväll, efter ett travsammanträde i stan på väg hem till Rosendal. Vanligtvis körde han sin ljusgråa Chrysler, men den var på service och han hade fått låna en Fiat 600. På Follingboväg stod en lastbil parkerad, antagligen utan parkeringsljus, och morfar såg den för sent eller inte alls och körde in med Fiaten under lastbilens flak och dog.

Efter Otto Hansons död, i september 1954, såldes hans travhästar till olika stall.

För att hålla minnet av Otto Hanson och hans verk levande, körs varje år på Skrubbs, den sista travdagen på sensommaren ”OTTO  HANSONS  MEMORIAL”  eller Minneslopp. Det är en fin tradition och för oss, hans barnbarn, känns det mycket högtidligt och ärofyllt, och om jag, eller något annat av barnbarnen, har möjlighet, försöker vi att vara på plats för att överlämna priset till vinnarens ägare i det loppet.

Jag önskar Visbytravet många års framgångar och att traditionen med Otto Hansons Memorial kan bibehållas för framtiden.

Gotland, 2012-04-24    (126 år sedan Otto Hanson föddes)
MARGARETHA  REICHERTER  (f. Ossiann)

Kommande travdagar

Evenemang Datum Tid
Travgalan 2020

En kväll där årets prestationer ska hyllas. På Joda Bar och Kök serveras god mat och vi vågar lova att det blir en underhållande kväll.

Mer om Travgalan kan du läsa här.

2020-03-07 18:00 - 23:00
Premiär 2020

När längtan efter en ny säsong når sitt klimax är vi redo för premiär. Vem har övervintrat bäst och månne hittat den där nyckeln för nästa steg. Säsongspremiären är något du inte vill missa.

2020-04-25 11:00 - 13:00
Se alla evenemang

Båtbokning

Här kan du boka båtbiljett för dig och ditt ekipage.

Klicka här