Foto: Maria Cedergren

Michael och Kamilla jagar första segern

Han gör sin fjärde säsong som b-tränare och den första segern kryper sig allt närmare. Även om Michael Elmnert brinner stort för hockeyn, så verkar det även finnas en låga för travet. Efter en lyckad femtioårspresent från särbon Kamilla Olsson, så finns Michael med oss som en aktiv b-tränare sedan 2020 som jagar sin första tränarseger.


På vårkanten under 2020 fick vi se ett nytt tränarnamn. I år gör Michael Elmnert sin fjärde säsong som b-tränare där han, tillsammans med särbon Kamilla Olsson, tränar häst ihop. Startskottet till en b-tränarlicens, för den hockeyfrälsta 54-åringen, visade sig dyka upp i samband med en lyckad femtioårspresent.

- Kamilla har alltid hållit på med hästar och jag har alltid haft en jäkla respekt för de stora djuren. När jag fyllde 50 år så fick jag en kurs inom travet, vilket var så pass roligt att jag fortsatte på travskolan och efter det så har jag fortsatt. Det är speciellt att köra häst, men jäkligt kul. När jag tog tränarlicensen så försökte jag även att ta en körlicens, men det gick sämre. Jag fick lägga ner det, även om det ännu finns tankar om det.

När licensen skulle tas så kom Michael in i travet helt utan större bakgrundskunskaper. Viss kunskap har hämtats från särbon Kamilla, som har varit en stor hjälp till parets framgångar med sexåriga Impala V.E..

- Jag håller på med hockey också och brinner väl mest för det, även om det är jäkligt kul att köra häst. Kamilla gör det stora jobbet, sköter det dagliga och kör mest av oss två, så det ska hon ha stor cred för. Jag försöker att vara med och hjälpa till när jag får tid till övers, då och då så blir det någon lördag som jag kan vara med och köra. Kamilla göra klart mest av oss två men under tävlingarna så är jag alltid med och då hjälps vi åt med så mycket vi kan.

- Sedan har vi använt oss mycket av olika tips och idéer från andra, samtidigt som vi har lärt oss mycket på våra tidigare hästar.

Tillsammans har de jobbat sig till fyra pallplaceringar under säsongen, där parets första tränarseger ännu är frånvarande. Med pengar i samtliga sju starter med Impala V.E. så är duon nöjda med säsongen, även om en etta i raden skulle vara välkomnande.

- Vi är absolut nöjda med säsongen, det ska man inte sticka under stolen med. Sedan är det klart att det skulle boosta oss båda otroligt om den första segern skulle komma. Vi och framförallt Kamilla lägger ner otroligt mycket tid på hästen så det skulle vara kul att få vinna, även om vi är nöjda nog med att hästen gör ett bra lopp.

”Finns egentligen inget att klaga på”
Visbytravet inleder den nya veckan med lunchtävlingar under måndagen. Paret Michael Elmnert och Kamilla Olsson selar ut en häst under lunchen, som dessutom är det första namnet i programmet. Lopp ett, nummer ett. Kanske kommer den första tränarsegern med de förutsättningarna?

Impala V.E. (Lopp 1) finns det egentligen inget att klaga på. Formen känns bra och Elin (Nordqvist) hoppar upp i sulkyn igen. Vi fick dessutom ett bra läge från start. Hästen har inte gjort så många starter men vi ser nog helst ett lopp bakifrån, där har det fungerat bra så här långt. Även om det är ett bra läge så kan det bli att han får göra lite jobb själv. Formen känns som sagt bra och det är klart att man hoppas på en framskjuten placering även om vi är nöjda med ett bra lopp.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Maria Cedergren