Foto: Hastkrafter.nu

Anders är tillbaka som en vinnare!

För två år sedan var Anders Funck med om en rejäl olycka i samband med ett lopp under maj 2021. I somras var han tillbaka på tävlingsbanan, där han gjorde comebacken bakom sin egentränade Still Counting. Förra tävlingsdagen gjorde den röda hemmakusken även comeback i vinnarcirkeln efter att han tog sin första seger sedan den otäcka majmånaden.


I maj 2021 så var Anders Funck en av flera kuskar som var med i olycka under ett lopp med 700 meter kvar till mål. Tävlingsdagen därefter körde Visbykusken tre lopp för att sedan ta beslutet att lägga kuskhandskarna på hyllan. Två år senare så är Anders tillbaka på tävlingsbanan.

- Det växte faktiskt fram redan i våras i samband med att våran egna treåring, Still Counting, var fin i både vårens provlopp och träningsjobb. Till tävlingsdebuten så backade jag undan och lät Micke Stjernström köra, men sedan har det börjat att krypa i kroppen och då tog jag beslutet att hoppa upp själv.

Till en början var det främst sin egentränade treåring som Anders satte sig upp bakom. Från och med slutet av juli så har hemmakusken synts till mer bakom andras hästar där han även har kört in pengar till flera stall.

- Jag började med vår treåring just för att det är en häst som jag känner mig trygg med. Sedan kan såklart vad som helst hända i loppen men det är en häst som jag känner från grunden. Efter det så har jag börjat att sätta mig som tillgänglig till andra lopp också. Sedan är det som jag har sagt i en tidigare intervju, vill någon att jag kör så gör jag gärna det men jag sållar mer nu än vad jag gjorde förut.

Förra tävlingsdagen kom dessutom en stor glädje för den återkommande kusken. Under det nästsista loppet så kom ett stort glädjerop från Anders Funck, som lyckades att köra in sin första kuskseger sedan olyckan för två år sedan. Segern kom med Jewel Star, tränad av Thomas Jonsson.

- Det var jävligt skönt. Nu var det i och för sig ett P21-lopp men det visade att jag ändå är med i matchen, även om jag inte har kört så pass mycket som jag har gjort tidigare. Trots att jag inte har samma kuskform som för något år sedan, så fick man känna av att jag ändå kan köra hyggligt.

- Psyket har också blivit bättre med loppen, även om segern blev en stor morot. Jag känner mig tryggare och mer avslappnad, framförallt när jag som nu får köra åt Thomas. Mot slutet så har jag inte heller haft några tankar på olyckan som har varit, jag ser snarare fram emot att få köra lopp på måndag.

”Han kan vara med där framme”
Inför måndagen lunchtävlingar så återfinnes Anders Funck som kusk hos Thomas Jonsson. Totalt två styrningar blev det, där hemmakusken ger sina tidiga tankar om de två hästarna.

Jewel Star (Lopp 3) fick ett bra läge. Jag vet inte hur han är bakom bilen men från spår två så får vi smyga med och se om vi kan få en lucka till slut. Han är bra och travsäker, så det är bara att köra rakt fram för att leta sig till en rygg. Skulle det lösa sig under vägen så tror jag säkert att han kan vara med där framme och göra upp om det hela. Han är en outsider.

Lady’s Candy (Lopp 8) vet jag inte mycket om. Tobbe Östergren vet jag har kört den förut och det verkar vara en fin travare. Mer än så har jag ingen koll på.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad lördag 14 oktober 2023. info@visby.travsport.se