Foto: Maria Cedergren

Sten O visar framfart även som b-tränare

Vid årsskiftet så lämnade Sten O Jansson in sin proffslicens för att istället vara aktiv under en b-licens. Anledningarna är flera men trots den ändrade licensen så visade Mille, under säsongspremiären, att kvaliteten ännu finns kvar hos den mindre tränaren som gladeligen väljer att fortsätta inom sporten.


I flera år så har Sten O Jansson funnits med som en av Visbytravets trogna proffstränare. Inför stallets årsdebut i januari så hade tränare Sten O lämnat in sin proffslicens för att istället hämtat ut en b-licens, något som hittills har slutat med 177 500 kronor på åtta starter.

- Det har funkat bra. Efter att jag har bytt från proffs till amatörlicens så har hästarna börjat tränat jättebra nu, haha.

- Skämt åsido så var väl inte tanken att jag skulle byta licens. Dels ekonomiskt för det blir en mindre förlust eftersom jag inte kan träna andras hästar på samma vis längre, samtidigt som man måste betala mer i provision till kuskarna. Å andra sidan så betalas provisionen bara när det går bra och i så fall betalar jag den med glädje. Sedan har jag mestadels haft familjeägda hästar de senaste tre-fyra åren och då är det lika bra att vara amatör.

Anledningarna till licensbytet verkar vara många. Ett orättvist fokus på de mindre aktiva och publikbristen verkar, enligt tränaren själv, ligga bland de större skälen.

- Jag har ledsnat lite på att travet ska vara så toppstyrt som det är idag. Kollar man travtidningarna idag så står det bara om de större stallen blandat med franska resultat. Där hoppas jag på att kunna vara med som b-tränare och påverka mer inom sporten. Dels att försöka visa att även de mindre tränarna kan lyckas men samtidigt att försöka få tillbaka publiken till travbanorna.

Trots bytet av licensen så fanns det inga funderingar på att sluta inom travet. Som b-tränare finns istället en ökad motivation.

- Jag vill absolut fortsätta med träningen. Jag har lagt ner hela mitt liv på detta och har mina första minnen från sporten från när jag låg i barnvagn på Sundbyholm. Under de senaste åren har jag varit glad att det finns människor som Stefan Eriksson på Eskilstuna inom sporten som verkligen kan och vill anordna saker. Jag hoppas och tror även att Visbys nya sportchef, Mats Hedqvist, är framåt och kan växa in i uppgiften. Jag är lite optimist ändå.

”Han är en kopia av Belker i psyket”
På måndag är Sten O Jansson tillbaka på sin hemmabana. Trots kusksegern under säsongspremiären så får Martin Malmqvist sköta tömmarna på stallets duo. Trots att tränaren står vid staketet så stängs inte dörren helt för nya styrningar.

- Jag vet inte om det blir några fler styrningar på Visby i år. Kanske i voltlopp, där kan jag vara en pricksäker jävel. Martin har gjort det bra åt oss och inte kört ett olyckligt lopp åt oss på Visby, så han blir förstekusk på våra hästar.

Super Nice (Lopp 3) känns på väg upp i form. Senaste starten kan vi glömma. Båten till Nynäshamn gick sönder vilket gjorde att vi snurrade runt vid Nynäshamn skärgård i tre timmar extra, för att kort därefter starta på V75. Jag tror det gjorde en hel del på honom den dagen. Då vi har haft dåliga träningsförhållanden hemma under försäsongen så har han fått starta igång sig med sju lopp. Nu med vårvärmen har det gått bättre att träna och som det känns så finns det chans för att han kommer att vara i bättre form i år, jämfört med ifjol. Inför måndag så är han inte i full form men han är som sagt på väg uppåt. Spåret är ett minus men kommer han snabbt ut från innerspåret så är det bara att köra framåt. Han är normalt sett bättre i volt än i auto.

Mille (Lopp 7) är en kopia av Belker i psyket trots att han är 146cm i mankhöjd. Senast så tyckte jag inte att jag laddade för att ta ledningen, men han tog enkelt hand om spetspositionen. Han kom i mål med gott om krafter kvar och han rörde inte ens näsborrarna när vi körde av banan. Inför förra starten hade jag bara kört ett rundbanejobb med honom, så han borde dessutom gått framåt med loppet. Nu lättar vi honom även med 25 kilo i sulkyn, haha. Skämt åsido så känns han som min bästa segerchans. Jag tror att han kan gå en sekund snabbare än det han visade sist.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: Maria Cedergren/Visbytravet

Publicerad fredag 5 maj 2023. info@visby.travsport.se