Foto: Haskrafter.nu

Peter hoppas på repris med Neeskens

Det är äntligen dags för årets damdag på Visbytravet. Förutom bubbel och hattparad så hittas riktigt fina tävlingar på travovalen med jämna startlistor på förhand. Att komma med i loppen är tuffare, vilket istället gör det mer exklusivt för våra hemmatränare att få sela ut hästar under säsongens näst största tävlingsdag.
- Främst då det kommer mer publik och bättre gästande hästar än vanligt, kommenterar Peter Munkhammar.


På torsdag kör Visbytravet sin näst största tävlingsdag för säsongen. Damdagen med Gotlandssmycket och Digger Crowns Minneslopp som huvudlöpningar lockar alltid till sig en större publik, och på torsdag hoppas vi att det inte sker några undantag. Som aktiv är det svårare att komma med i loppen, vilket såklart gör ett deltagande lite extra speciellt.

- Även om jag inte reflekterat över att det är en större tävlingsdag så är det såklart roligare att vara med som aktiv under den här dagen. Främst då det kommer mer publik och bättre gästande hästar än vanligt. Sedan tycker jag, som har ett jobb vid sidan, att det är roligare med kvällstrav. Dels för publiken men även för att man inte behöver ta ledigt mitt i veckan, berättar Peter Munkhammar som har starthäst till damdagen.

Peter är en av Visbytravets mindre b-tränare med fåtalet hästar på träningslistan. Till vardags kör han mjölkbil och är även aktiv inom jordbruket, där den lediga tiden går till att träna sina hästar.

- Jag har oftast ingen större plan med mina hästar, det är oftast svårt att sätta mål när man jobbar vid sidan som jag gör. Travet är en rolig hobby och som läget är nu så har jag bara en starthäst, men även en ettåring som kan bli spännande framöver. Jag hinner träna på min lediga tid men har nyligen börjat med att köra mindre men tuffare, när jag väl kör.

Förra sensommaren kom Peters senaste seger som tränare. Efter en resa som andra-tredje ytter så kunde den då femåriga valacken, Neeskens, avgöra på upploppet tillsammans med Petter Karlsson. En skön seger för tränare Munkhammar som fick vara med om en bergodalbana med känslor.

- Inåt så ser jag mig som rätt lugn vid loppet, men rätt så nervös innan starten går. Då undrar man mest varför man hela tiden utsätter sig för det här, men sedan får man som en kick i kroppen när loppet körs. När de gick i mål vid segern så förstod man först inte riktigt vad som hade hänt, sedan kommer det en jäkla glädje som slår det mesta. Det är en känsla som man unnar alla som håller på med det här att få känna på.

”Det känns som att han har gått framåt med loppet i kroppen”
På torsdag rivstartar vi säsongens första sommarmånad med V64-tävlingar med mycket jämna lopp på ovalen. Peter Munkhammar gästar hemmabanan, där han hoppas på en repris ifrån fjolårets augustidag.

- Man ska aldrig sticka ut hakan men det är klart att man hoppas på repris nu när Petter kör igen. Jag är ändå halvt optimist och tror alltid på mina hästar, även om Neeskens alltid har haft propparna emot sig.


Neeskens (Lopp 9) var ofräsch i knäna under sista delen av fjolåret. Det var däremot aldrig något som märktes i träningen, men efter några kontroller så hittade vi felet. Senast i årsdebuten fick han ett snällt rygglopp och kom i mål med krafter kvar på en bra tid. Det känns i träningen som att han har gått framåt med loppet i kroppen och han känns fortsatt jättefin hemma. Visst skulle det vara kul att se honom i ledningen nu när han står på start. Han brukar gå iväg bra även om spåret är i snävaste laget, men det där avgör Petter som kör. Oavsett så hoppas jag på att han kan få fritt på upploppet den här gången, då kan han nog speeda sig till en bra placering.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad onsdag 31 maj 2023. info@visby.travsport.se