Foto: Hastkrafter.nu

Tobbe jagar nya segrar efter kuskdubbeln

Två kusksegrar, varav en av dessa med ett egentränat nyförvärv. Den färska amatörtränaren Torbjörn Östergren hade ett bra facit när förra tävlingsdagen var i mål. Även om licensen är ändrad så berättar Visbytravets uppskattade lånekusk att han kommer att fortsätta med sina härliga styrningar på tävlingsbanan.


Det blev en hel del glada vinnare under förra tävlingsdagen. En av dessa var Torbjörn Östergren som körde sig till en kuskdubbel, varav en av segrarna tog med det egentränade nyförvärvet Elche. Segerkusken beskriver dagen som mersmakande och verkar inte helt förvånad över att nyförvärvet skulle sluta på målfotot.

- När han kom ut till mig så fick han landa i sig själv och det var nog det som han behövde. Han kom i fin författning men det gick att träna honom lite bättre när han kom ut i skogen hos mig.

Kusk- och tränarsegrarna blev dessutom ”Tobbes” första som b-tränare. Efter flera år som proffstränare så valde Visbytravets uppskattade lånekusk att lämna in a-licensen och istället fortsätta sin verksamhet på amatörnivå.

- Med de bestämmelserna som är nu så är det ingen större skillnad om man är proffs eller amatör. Jag har nog ändå aldrig mer än fem hästar i träning och med tanke på att mina hästar även är i samma klass som b-tränarloppen, så kan jag lika gärna ha b-licens.

- Samtidigt så har jag ett jobb vid sidan och då är inte travet längre min huvudsyssla. Nu har jag dessutom hästarna hemma på gården istället för att ha dem på travbanan som jag hade förut. Då blir det ändå att det blir lite på amatörbasis med att köra en massa under kvällarna efter jobbet, samt att man kommer närmare hästarna. Jag trivs bra så här, det blir mer avstämt.

Tillsammans med Martin Malmqvist så tillhör ”Tobbe” kategorin av de mest utlånade Visbykuskarna under hemmatävlingar. Även om licensen är ändrad så kommer den vit-gröna kusken att fortsätta som lånekusk till Visbytävlingarna.

- Jag trivs jättebra som lånekusk. På senare år har jag dessutom fått köra bättre hästar jämfört med när jag var aktiv på ett annat sätt. Det är alltid kul att få chansen och klart inspirerande att sätta sig bakom nya individer. Jag är en kusk som gillar att köra på feeling och då är det alltid lättare att se individen. Får man glasklara direktiv så hjälper det ju alltid till det också, haha.

”Skulle vi komma dit så ökar segerchanserna betydligt”
Efter dubbelsegern under senaste tävlingsdagen så jagar Torbjörn Östergren efter nya segrar. Som tränare har han en chans till seger, medan han som kusk har sex möjligheter för att segerdefilera när Visbytravet öppnar upp för tävlingar på torsdag.

Enjoy’s Topnotch (Lopp 1) tycker jag gjorde det helt okej i årsdebuten senast. Då mötte han ett tufft motstånd och gick med skor, han borde däremot gått framåt med loppet i kroppen så nu rycker skorna. Jag tycker att han borde vara bra mycket bättre nu jämfört med förra starten. Bakspår är aldrig bra på Visby men förhoppningsvis så går det snabbare i början av loppet, då brukar han kunna ha en bra trudelutt till slut. Vi får se hur långt det räcker.

 

Queque (Lopp 4) var bra senast vid segern. Jag hoppas bara att hästen börjar att mogna till sig lite, han bryter nämligen lite i svängarna men man brukar lära sig med tiden. Till på torsdag känns det svårt att komma till ledningen med tanke på läget men vi gör ett försök. Skulle vi komma dit så ökar segerchanserna betydligt.

Skywalker Diablo (Lopp 5) är en bra häst. Senast så somnade vi båda två till vilket orsakade galoppen. Han var jättebra efter galoppen och vi känner oss absolut inte slagna på förhand här. Jag har för mig att han är hygglig från start och då hoppas vi på en bra resa i den främre träffen, då kan vi sluta en bit fram.

 

Alan Walker (Lopp 6) har jag aldrig kört förut. Av det jag har sett så har han gått bra och sett fin ut, sedan vågar jag inte uttala mig om dagsformen. Han är snabb ut och borde kunna få ett bra lopp om vi hittar ner.

 

Karl May Boko (Lopp 7) hoppas jag kan komma iväg felfri i volten. Senast jag körde honom så var han lite strulig från innerspår i volten på tillägg, så jag hoppas att vi kommer iväg från springspår den här gången. Det är ingen dålig häst i grunden och hästen steg en del i mina ögon med tanke på insatsen den gjorde i skymundan efter galoppen. Det kan vara en skräll om man streckar på, jag tycker att det finns lite segerchans ändå.

Blanton’s (Lopp 8) har jag ingen koll på.


Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

 

Publicerad tisdag 27 juni 2023. info@visby.travsport.se