Roland trivs med den gotländska körstilen

Han har gästat Visbytravet sedan 1984. Roland Jansson är en av Visbytravets flitigaste och trognaste gäster som dessutom har en lång historia bakom sig på Skrubbs tävlingsoval. 2001 blev han kuskchampion och även om minnet från den ”gamla goda tiden” börjar att blekna, så kommer han gärna tillbaka för att ta del av Visbys körkultur.


Skulle man räkna upp Visbytravets mest trogna gäster, då skulle nog Roland Jansson nämnas bland de första. Den rödgula kusken tar varje tillfälle han kan att besöka Skrubbs och firade även sin 70-årsdag hos oss under fjolåret. Trots att licensen är på Eskilstuna, så känner han sig som en i Visbygänget.

- Jag började åka ner hit 1984 så jag känner mig som en halv gotlänning. Jag skulle egentligen vilja tillbringa mer tid här på ön men det går tyvärr inte, man har ju för mycket häst och så jobbar man trots att man är pensionär. Man är så illa tvungen. Det är lika bra att hålla sig igång, annars dör man väl som alla andra.

Förutom att Roland körde in säsongens första vinnare i april, så är han även en tidigare champion på banan. 2001 plockade han hem kuskchampionatet på Visbytravet med 21 segrar under en säsong, även om minnet från ”storhetstiden” börjar att blekna.

- Jag minns åren något sånär, man börjar bli gammal så minnet börjar att svika. Det var väl lite från Speedy Dohertys tid som man minns. Det var en förjäkla bra häst som älskade att vara här nere, säger Roland som tidigt fick lära sig att det är gasen i botten som gäller på Skrubbs.

- Körstilen har varit likadan hela tiden. Jag som fastlänning har enda sedan början fått rätta mig efter körsättet. Ibland fick man köra som på fastlandet men ibland har man också dragit nytta av körstilen och smög invändigt, för att sedan ta dem när de tröttnade där framme. Det där sitter i ryggmärgen vid det här laget.

Visbykuskarnas speciella körstil, med gasen i botten och svara ut de som kommer, är däremot inget som Roland stör sig på. Det är snarare att han vill se att flera banor i Sverige tar del av den gotländska körkulturen.

- Här är det som travet ska vara. Det är lite på amatörbasis och det är körning i loppen. Det blir annorlunda. Ibland släpper de inte ens dödens. Det går inte att räkna ut loppen på samma sätt som det gör på fastlandet. Vi såg ju förra tävlingsdagen när en 127-oddsare svarar ut en jättefavorit, det är ju det som är tjusningen. Det skulle behöva vara fler banor i landet som har det så.

”Blir bättre för varje start”
På torsdag gör Roland Jansson något som han inte har gjort på flera år. Han kör i samtliga lopp på Visbytravet. Åtta lopp har gett honom åtta styrningar där Eskilstunakusken bör få roligt i sulkyn, även om han själv kör mindre lopp med åren.

- Det är ändå kul att hålla på, annars hade man inte kört, men det är framförallt kul att köra lopp här på sommaren. Sedan på vintern kan man vara utan när det är kallt och jävligt.

Alfas Lucky Luke (Lopp 1) har jag dålig koll på. Jag får främst köra här då det är ett K150-lopp men jag tror att det här är en skaplig häst. Den är startsnabb och jag tror inte att den är så tokig. Kan vara en platsrysare.

Front Lane (Lopp 2) är i grunden ingen tokig häst. Jag värmde den senast och har även kört något jobb med den. Han är lite slö och flegmatisk än så länge men såg fin ut när Roger Malmqvist körde senast. Han är lite valpig så här långt och har inte riktigt förstått vad det hela går ut på. Det är en fin häst som jag tror kommer att kunna plocka sina pengar.

No Tender Spot (Lopp 3) blev hängandes i tredje spår senast och jag fick backa mig sist. Det blev helt fel det loppet. Nu har han ett tråkigt läge igen men han är inte så tokig, han går sina jämna tider. Loppet på torsdag håller väl inte den högsta klassen så skulle det klaffa, vilket oftast är svårt från spår 11, så är det nog min bästa chans på förhand.

Nygårds Prins (Lopp 4) har jag kört en gång förut. Det är en fin häst men möter lite hårt motstånd den här gången. Han får nog inrikta sig på pengar här.

Stay Hungry (Lopp 5) var ute på alldeles för lång distans senast. Nu är det en bra distans, då fick man ett dåligt spår istället. Läget gör att det nog blir att jaga pengar.

Pitot System (Lopp 6) är lite på gång. Hon har gjort två starter efter en lång sjukdom och blir bättre för varje start. Senast gick hon 15,1 och är skaplig. Kan nog behöva något mer lopp i kroppen för att vara som bäst. Spår fem i volten tror jag inte är något problem, hon är rätt travsäker.

Stud Muffin (Lopp 7) står väldigt bra till på pengar men har ett tråkigt läge. Får försöka jaga pengar mot de här hästarna med det läget.

Nowaaki Goj (Lopp 8) vet jag inget om. Alma som tränar har hjälpt oss att sela ut våra hästar och det är en duktig tjej. Det kan vara kul att köra hennes häst så pass att den får pengar. Det är en häst som har svårt att komma med i loppen och han står hårt inne här också. Med något lopp i kroppen så går den nog framåt.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: Visbytravet

Publicerad onsdag 7 juni 2023. info@visby.travsport.se