Johanna testar på det mesta

Det som en gång i tiden började med ponnytrav har blivit en större travsatsning. Även om Johanna Nordenankar gjorde några starter som tränare under 90- och 00-talet så är det nu under de senaste åren som satsningen syns allt mer. Förutom en tränarlicens bland erfarenheterna så finns även en kusklicens, uppfödningar och en roll som licensansvarig på Visbytravet.


Johanna Nordenankar är inne på sin fjärde säsong som b-tränare på Visbytravet sedan 2008. Förutom en tränarlicens så har hon även tagit en kusklicens, hon står dessutom som ägare på nio hästar och har under året blivit en uppfödare som har fått se sin första uppfödda kull på tävlingsbanan.

- Det har blivit lite uppfödningar, mestadels för tävlingar. De som startar tränas av Erik Svensson från Solvalla, en kompis som jag känner bra och som jag byter lite erfarenheter med. Självklart så följer jag uppfödningarna när de startar men tyvärr så har de haft en del otur med sig så här långt. En av dem skadade sig hastigt på Eskilstuna genom att få startbilsvingen i huvudet i samband med en olycka, berättar Johanna som ännu föder upp hästar.

- Förutom att jag har en tvååring efter Cruzado dela Noche så håller jag även på att köpa en ettåring från Lena Martell. Jag tycker att det är roligt med unghästar men samtidigt så ska det vara på en lagom nivå.

Även utanför tävlingsbanan så har Johanna flera järn i elden. Sedan något år tillbaka så innehar hon även rollen som licensansvarig på Visbytravet.

- Jag har jobbat mycket med utbildning när jag har hållit på islandshästar. Jag kommer dessutom ursprungligen från ponnytravet och har själv fått plugga på det som behövs för att ta licens. Jag tycker att det är jätteroligt att få lära ut, så jag är nöjd. Tyvärr så är det inte så många som går licenskursen på det senaste året men jag hoppas på att det kommer fler till hösten istället.

Som ständigt aktiv så blir det dessutom många resor till fastlandet, särskilt under vinterhalvåret. Med sju hästar på träningslistan och potentiella framtidskort på väg så finns det ett litet sug på att ta sig till fastlandet. 

- Det har blivit så pass dyrt att åka båt fram och tillbaka, framförallt när man reser så ofta. Resorna tar en del på mig som person men även på hästarna som tävlar. Därifrån så har det väl funnits några planer på att flytta till fastlandet. Det är absolut inget som är klart men vi har tittat på några större gårdar och det är möjligt att det kan hända att det blir en flytt i framtiden.

”Kan sluta långt fram om hon går iväg felfri”
På torsdag så jagar Johanna Nordenankar säsongens första hemmaseger till stallet. Tre hästar kommer till start, där samtliga låter som spännande outsiders.

- Alla tre känns bra i träning och jag hoppas att alla tre kan hamna på prispallen. Trav är trav men man kan alltid hoppas.

Danubio As (Lopp 2) hade vi kanske trott lite mer på än vad som har visats. Han är bra och är nog en av de bästa hästarna som jag har haft i träning men har inte förstått vad det här med tävling går ut på ännu. Martin som kör på torsdag har kört en del snabbjobb och vet vilken kapacitet som finns, han ska bara förstå själva tävlingsmomentet men det borde komma med tiden.

Juno Sund (Lopp 5) tycker jag är betydligt bättre än vad pengasumman säger. Hon har haft otur i loppen och senast så var kusken tvungen att köra upp hästen mot planket efter loppet, då han var svår att få stopp på. Det är en häst som är osäker i det mesta vilket leder till galopp. På Eskilstuna i april så blev det för mycket obalans men till på torsdag så rycker vi skorna igen. Hon är startsnabb och jag tror att hon kan sluta långt fram om hon går iväg felfri.

Savoy Brown (Lopp 7) är på väg uppåt i form. Han har fått gå mycket i ledningen men kanske passar sig bättre i ryggar, vi får se vart vi hamnar på torsdag. Travet har kunnat spöka då han kan trampa igenom på kotorna, men nu ska han gå barfota för första gången i år så förhoppningsvis blir det mildare. Han känns intressant.

 

Text: Timmy Lundegård

Foto: Visbytravet.se påväg till seger 220628.

Publicerad torsdag 29 juni 2023. info@visby.travsport.se