Foto: Hastkrafter.nu

Åke selade ut årets stora skräll

Efter favoritbetonade lopp under damdagen, så avslutades huvudspelet med en rejäl smällkaramell. Trots att sjuåriga Paintitblack A.O. inte har startat sedan november 2022, så visade man dunderform där valacken klädde av konkurrenterna från ledningen. Oddsindikatorn visade 127 gånger i vinnarodds, där tränare Åke Olofsson blev överraskad men inte förvånad.


Det var flera fina sportögonblick under förra veckans damdag. Förutom Jennifer Perssons seger i Gotlandssmycket och tungviktsduellen mellan Dragster och Global Welcome, så blev kvällens nästsista vinnare den mest uppmärksammade. Då rensade Paintitblack A.O. på V64-spelet som 0%-are till 127 gånger pengarna. En seger som överraskade alla, inklusive tränare Åke Olofsson.

- Jag måste säga att jag blev rätt paff när de gick i mål. Däremot ska jag inte säga att jag är förvånad. Han gör aldrig bort sig när han kommer ut och jag vet vad hästen har visat i träning. Jag förstod att han skulle göra ett bra lopp, men att han skulle gå ut och vinna mot de här hästarna var otippat. Jag fick till och med ett sms efter loppet från någon okänd som hade spelat 40 kronor och fått tillbaka över tusenlappen.

Kuskande Eva Lundahl lyssnar på sina tränare och även denna gång körde hon enligt kuskorderna. Duon tog sig direkt till ledningen och trots dubbla tryckningar från loppfavoriten så släppte man aldrig täten. Sjuåringen utklassade sina konkurrenter och gjorde det i sitt första lopp sedan början av november.

- Ja, hästen har inte startat sedan höst. Enligt mig är travet en sommarsport, så till vintern har hästarna en lugnare period. Det är först när vårsolen och fåglarna kommer fram som jag börjar att väcka hästarna på riktigt. Då kör jag två gånger i veckan där jag varvar träningen med rakbana och rundbana, där de får gå hårdare jobb och intervaller.

Den sjuåriga valacken har startat på sedan tvåårssäsongen och har först nu i äldre dagar fått sätta nosen först över mållinjen. Inför torsdagens uppgift står hästen med dubbla ettor i raden inom de fem senaste starterna, något som Åke känner igen genom mamman Trixie Hornline.

- Det känns nästan som att Paintitblack har ärvt Trixies kunskaper på tävlingsbanan. Jag fick in henne som sjuåring men även hon började inte vinna förrän några år därefter. Då tog hon fem av sina nio segrar. Även hon var ju ruskigt startsnabb när hon fick ett framspår och hon släppte inte heller förbi någon när hon låg i ledningen.

”Bör kunna gå en tidig 1.12-tid”
Exakt en vecka efter damdagen så öppnar vi portarna på nytt för nya kvällstävlingar. Åke Olofsson är tillbaka med Paintitblack A.O. och även om oddset inte lär vara lika högt, så hoppas man på repris från innerspår bakom startbilen på kort distans.

Paintitblack A.O. (Lopp 1) har tagit det förra loppet på ett bra sätt. När jag släppte ut hästarna i hagen morgonen efter tävlingsdagen, då var han först ut och han drog järnet. Så visst har han tagit loppet på ett bra sätt. På torsdag har han fina förutsättningar med innerspår på kort distans och vill nog gå i ledningen igen. Han skulle behöva gå i ryggar men han har flera gånger visat att han inte gillar att gå i rygglopp. De sista gångerna ifjol så försökte vi men då lägger han bara ner, så får han gå med där framme. Förutom att han är startsnabb så är han också riktigt travsäker och har i princip aldrig galopperat. Jag kan inte konkurrenterna men jag vet vad min häst kan. Man hoppas såklart på seger, men vi får se. Går han som han ska, då bör han kunna gå en tidig 1.12-tid vilket borde räcka långt.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad måndag 5 juni 2023. info@visby.travsport.se