Foto: Skärmbild ATGLive

Julia och Alisia laddar för Femårsbaggen

Under helgen fylls Visbytravets stallbacke med ponnytravare från hela Sverige. Hela 31 lopp kommer att köras där årets upplaga av Femårsbaggen ska avgöras, med uttagningslopp på fredag och final på söndag. En av de 21 tävlande i Baggen är Julia Franzén som siktar mot en finalplats med sin tidigare kriterievinnare, Pejnarve Alisia.


Till helgen är det dubbla ponnytravtävlingar på Visbytravet, där totalt 31 lopp kommer att köras under fredagen och söndagen. Helgens stora huvudlöpning är årets upplaga av Femårsbaggen som har sin final under söndagen, men som har sina uttagningslopp i början av fredagen.

Totalt 21 femåringar från hela landet gästar Visbytravet i ett försök att springa hem den trettionde upplagan av landets enda inbetalningslopp på ponnysidan. Visby har dessutom två hemmahopp att heja fram, där Pejnarve Alisia tillhör favoritskaran som landets nästsnabbaste femåring. En krets som är nöjda med ett deltagande.

- Att komma med i Femårsbaggen var ju det största målet under femårssäsongen, så det ska bli kul att köra. Loppet är ju väldigt speciellt eftersom det inte bara är en anmälan som krävs, det krävs ju mer genom inbetalningen som tillhör. Sedan blir det extra stort när man som gotlänning kommer till start, säger tränare och kusk Julia Franzén.

Trots att Alisia ”bara” har gjort tjugo lopp i karriären, så är hon rutinerad i de större loppen. Duon har varit med i både Derbyt och Lilla Sprintermästaren, samtidigt som det blev en seger under treårssäsongen i Svenskt Ponnytravkriterium. Inför helgens stora uppgift kommer duon dessutom med en färsk seger i Ponnychampionatet på Axevalla.

- När vi åkte till Axevalla så var jag nöjd genom att bara ta oss runt, haha. Nä men hon har alltid varit en fin häst men jag tror aldrig att jag har varit med om en häst med ett sådant humör som hon har. Vaknar hon på fel sida så går det som hon tycker, så hon kan ha en kanonform för dagen men det kan ändå gå skit. Det går inte heller att läsa av hur hon är för dagen förrän man har testat henne i värmningen och provstarten inför loppet.

- Hon vill mer än vad hon kan men det känns ändå som att hon har gått framåt för varje säsong. Humöret kommer hon nog alltid att ha med sig men hon verkar ha förstått vad det hela går ut på.

Med det vassa humöret och en jämn årskull i startlistan så är det svårt att tippa utgången av fredagens uttagningslopp. En placering bland de tre främsta gör att duon är direktkvalificerade till söndagens final, något som är det stora målet inför dubbeltravets första tävlingsdag.

- Till helgen så hoppas jag på främst på att ta oss till final på söndag. Jag har en startsnabbhäst med bakspår så det är inte det roligaste, samtidigt som jag tror att en medeldistans skulle passa Alisia bättre än den korta som det är nu. Alla lopp ska köras och jag är glad om vi tar oss till finalen.

Text: Timmy Lundegård TL Sport
Foto: Skärmbild atg.se

Publicerad torsdag 10 augusti 2023. info@visby.travsport.se