Foto: Hästkrafter.nu

Christian gick från skeptisk till Visbyälskare

Varje år gästas Visbytravet av kusknamn som hittar sig nya styrningar på ön. En av dessa är Christian Cracchiolo som gästade oss redan under slutet av förra säsongen. Under årets säsong har han fått allt fler styrningar på Skrubbs, även om det behövdes en kortare övertalning.
- Att åka till Visby är bara trevligt och blir som en minisemester.


Då och då så får Visbytravet besök av Kalmartränaren Maria T Karlsson, som under flera år har hittat till Gotland. Under fjolåret så lyckades hon även att locka över stallets kusk, Christian Cracchiolo, som efter en fin säsong på ön placerar sig som femma i kuskchampionatet. Att den 30-åriga kusken skulle ta turen till ön var däremot aldrig självklart.

- Från början var det mest arbetsgivaren (Maria T Karlsson) som ville att jag skulle åka med och köra på Visby. Hon älskar ju att åka över. Jag var väl mest emot den långa tiden som det skulle ta med både båtfärden och övernattning. Jag ångrade mig däremot snabbt och nu har jag dessutom fått kunder på Visby som vill att jag kommer för att köra. Då har vi även haft med oss hästar från stallet, så hennes övertalning blev kostsam, haha.

Trots kuskens tidigare tankar om att resan tar tid, så har Christian vid sina resor ännu inte ändrat sina resevanor till Visby.

- Jag har hört att det går att flyga över men det har blivit att jag åker över med färjan. Det går smidigt.

Under året har det blivit 37 styrningar på Visbytravet, varav fem av dessa har slutat med seger. Resorna har blivit ett antal där den resande kusken ser resan till ön som en rolig grej som blandas med arbete.

- Att åka till Visby är bara trevligt och blir som en minisemester. Det är väl i princip bara travet som man hinner med, men ibland passar man på att sova på Scandic och äta något gott innan man tar hand om hästarna. Jag tycker det är kul.

Christian jobbar till vardags i Maria T Karlssons stall, där han även hinner med att agera lånekusk på fastlandet. Under året har det blivit 216 körda lopp, där Christian tackar ett bra upplägg i stallet för att hinna med allt.

- Vi har ett annat upplägg än vad många andra har, vilket gör att jag får mycket fritt till att köra lopp. Det är ett bra upplägg och med tanke på hur många boxar som jag har mockat genom åren så klagar jag inte när man får slippa den delen.

”Jag skulle inte bli förvånad om den skräller till”
På torsdag är det dags för säsongens sista kvällstävling på Visbytravet. Förutom ett ponnylopp så kör vi nio spelbara lopp på tävlingsovalen, där Christian Cracchiolo är en av de kuskar som kör flest lopp. Strategin till loppen läggs under båtfärden men han bjuder ändå med sig av sina tidiga tankar:

Gabriel Avenue (Lopp 1) har mött tuffa hästar på senaste tiden och jag tyckte att det här loppet skulle bli ett billigare lopp. På förhand ser det mildare ut än de tidigare loppen, samt att vi fick ett bra spår. Han är inte den som öppnar snabbt men han har blivit bättre med tiden så vi hoppas på att kunna ta oss till ledningen inom det första halvvarvet. Han är både stark och rejäl, det känns också som att han är i en riktigt bra form så honom tror jag mycket på.


Bombibitt S.I.R. (Lopp 3) gick 1.16-tempo senast på sista varvet och gjorde ett bra lopp. Hästen är startsnabb och jag har spetsat en gång med honom, då drog han däremot undan och blev för hetsig vilket vi vill undvika. Det är en häst som ändå känns fin emellanåt och gör den ett sådant lopp nu så skulle jag inte bli förvånad om den skräller till här.


Highscore (Lopp 4) har gett mig många grå hårstrån. Han är fin men har strulat mycket. Senast så fick han en för lång käk vilket gjorde att han inte kunde ta i det sista vid slutsvängen, nu sätter vi på en automatkäk och hoppas att det hjälper bättre. Han har ett stort huvud så allt stänkande är oftast inte så bra. Han har inte riktigt visat den rätta inställningen, men skulle han börja koncentrera sig på loppet så ska han normalt sett vara bland de fem främsta.


Hard Steel (Lopp 5) körde jag punka med senast på Kalmar men blev ändå fyra. Har gått tidsmässigt gått hyggligt och ett nionde spår kan vara bra. Vi försöker främst att placera oss och jag tror nog att vi kan sluta bland de fem främsta även om det finns bra hästar med framspår.


O.M.Genista (Lopp 6) har jag aldrig kört och startar dessutom från spår 12. Det blir nog att man får backa sig bakåt med tanke på läget och hoppas på att turen är med oss om en främre peng.


M.T.Oliver Twist (Lopp 7) har jag inte fått någon info om ännu. Han har gått hyggliga tider på den korta distansen och har fått bra spår. Jag lär inte få ledningen så jag hoppas på förhand på andra ytter istället.


Tobi Hall (Lopp 8) har ett bra läge och borde, på papper, ha en bra chans här. Själva loppet ser bra ut och även om jag inte kan så mycket mer om hästen just nu så tycker jag väl att han borde vara med i topp tre.


Lisa Will (Lopp 9) får övertyga mer på mig innan jag kan se henne som ett segerbud. Det är inte många hästar i loppet samt peng till samtliga placerade så vi siktar på travet och försöker att ta en så stor slant som möjligt.

Bästa chansen?
- Gabriel Avenue är väl den som vi främst åker över för, så jag hoppas att det börjar bra med seger. Annars ser det bra ut på förhand med Tobi Hall, så den tror jag också högt på.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad torsdag 24 augusti 2023. info@visby.travsport.se