30 år med 5-års BAGGEN

På initiativ av Gotlands Russtravklubbs styrelsetrio Bengt Westergren, Benny Östman samt dottern Anneli Östman, så tog klubben ett beslut våren 1993 att klubba igenom vad som skulle
bli ett av landets största årgångslopp. Baggens första upplaga kördes under augusti, samma år som loppskapandet 1993.
Redan från början var loppet utformat som ett femårslopp med uttagningslopp och final, där den kommande storstjärnan Raider blev först att segra i vad som döptes till 5-års Baggen.


Loppet var redan från det första året ett inbetalningslopp där klubben senare skickade ut inbjudningar till landets treåriga russ. Anmälningslistan hölls även hemlig förallmänheten fram till 2000, där man i samma veva ändrade åldern för utskickade inbjudningar. Då gick man från att bjuda in treåringar till fyraåriga russ. Vid början av det nya milleniet så ändrades även modellen för loppets inbetalning. Med den då rörliga summan från inbetalningarna som baserade loppets prispengar, så kunde en upplaga ha upp till över 10 000 kronor i första pris vid ett bra anmälningsår. Något som ändrades till en fast prissumma för att hålla en säkerhet i att även de låganmälda åren får tävla om bra prispengar.

Med dagens modell att ha uttagningslopp under fredagen, spårlottning på lördagen och final på söndagen så gör 5-års Baggen en stor del i Visbys dubbeltrav. Innan dubbeltravets skapande kördes försöksloppen främst på fastlandet för att sedan köra finalloppet som ett insprängt lopp på Skrubbs under augusti.
5-års Baggen har alltid haft en hög status runt om sig och är ännu landets enda inbetalningslopp samt det enda ponnyloppet med uttagningslopp och final. Trots ekonomiska problem som har uppstått under åren samt inställda dubbeltrav, så har 5-års Baggen aldrig behövt ställas in även om det inte varje år har körts
uttagningslopp på grund av för få anmälda.

Många kända namn har hittats i 5-års Baggen genom de snart 30 åren som loppet har körts. Bara bland vinnarna hittas legender som Skotte, Micklas, Tuffing, Zlatan Nick, Fantom och Ernst Ronaldo. Även bland loppets tidigare deltagande kuskar så finns namn som Hanna och Pekka Lähdekorpi, Annette Lorentzon, Joakim Elfving och Oskar Kylin-Blom för att nämna några.

5-års Baggen är ett av landets största och mest anmälda årgångslopp, något som vihoppas fortsätter i minst 30 år till.

Publicerad torsdag 10 augusti 2023. info@visby.travsport.se