Foto: TR Media

Ludwig gör debut som gotlänning

Det var i somras som Visbytravet fick stifta bekantskap med Ludwig Bergström. Den 7:e juli gjorde han sitt första besök till Visby som tränare, där det slutade med en fjärde plats med Aft Galley. På torsdag är Ludwig tillbaka, då som Visbytränare efter att vid sommarens besök fått upp ögonen för banans träningsanläggning.


Förra tävlingsdagen fick vi välkomna en återkommande tränare till Visbytravet, även inför torsdagens tävlingar får vi äran att välkomna ett nytt namn. Ludwig Bergström kommer med licensen från Eskilstuna, även om han till synes är nyinsatt inom travträning, så finns det en längre historia bakom tränarkarriären.

- Under de senaste två-tre åren så har hästarna varit uppsatta på min dåvarande sambos träningslista. Vi gick isär och eftersom hon flyttade till Halmstad så blev hästarna kvar i Västerås, då fick jag istället ta ut en egen tränarlicens, säger Ludwig som har ett stort travintresse sedan tidigare.

- För mig började det hela med ett spelintresse. Jag spelade dessutom fotboll på en hög nivå och inom laget fanns det några travintresserade vänner som bjöd med mig till Elitloppet 2007. Efter det blev travet ett större intresse och i och med att jag spelade en del fotboll så blev det mycket flyttande, där jag har träffat på folk inom travet. I samma stund som jag senare slutade med fotbollen så började jag köpa egna hästar och besökte flera tränare, som jag idag är goda vänner med.

I somras gjorde Ludwig sitt första besök till Visby som aktiv tränare. Det slutade då med en fjärde plats, ändå var banan så pass tilltalande att stallet valde att flytta över.

- Vi har kollat runt på lite olika ställen och när vi startade på Visby i somras så fastande vi för banans anläggning. Min nuvarande flickvän, Elin, har tidigare jobbat hos en tränare på Visby och vi är båda förtjusta av banan. Det blir lite restid med båt men oavsett vart man bor så blir det ändå mycket resor. Jag har tidigare bott i Mariehamn så jag vet hur det är med färjor.

Stallet gör nu sin andra vecka på ön och har hyrt in sig hos Pär Hassborg. Fem hästar finns med i sitt nya hem, där Ludwig är nöjd med de nya träningsförhållandena.

- Här finns toppförutsättningar för att träna. Det är en lugn och fin miljö, samtidigt som att alla hästar verkar trivas. Tidigare har vi fått åka in mycket till Sundbyholm men nu är allt mycket närmare. Vi hoppas på att det kan ge de nya hästarna en nytändning!

”Vi har ändå loppets bästa kusk med oss”
I samband med torsdagens lunchtävlingar så gör Ludwig sin första start som Visbytränare. Precis som under sommarens start så är det Aft Galley som kommer till start efter en ny flytt.

- Han brukar vara mer stressad men verkar rätt lugn för dagen, jag hoppas på att han känner sig hemma här på ön.

Aft Galley (Lopp 9) gjorde ett bra lopp när han senast startade på Visby. Till på torsdag ser det ut som att han kan nå ledningen och där är han som bäst, så jag hoppas att Claes kan köra där utan att få för mycket tryck. Han är svår att ranka in i loppet med tanke på raden och att han är en humörhäst, ändå kommer han från bra prestationer. Vi har ändå loppets bästa kusk med oss och kommer han till ledningen så tror jag på en platschans.

 

Text: Timmy Lundegård
Foto: TR Media

Publicerad måndag 26 september 2022. info@visby.travsport.se