Foto: Hastkrafter.nu

Bjuder Tobbe på en ny skräll?

Ännu en härlig säsong närmar sig sitt slut. På lördag är det säsongsavslutning på Visbytravet, vilket nästan märks av i startlistorna då loppen i princip är överfyllda. Tobbe Östergren är som vanligt på plats när det vankas tävlingar och kanske får vi se hemmaproffset bjuda spelarkåren på en ny skrällvinnare?


Den senaste månaden har hemmakusken Torbjörn Östergren kört in två segrar, där han vid båda tillfällena har stått för överraskningar hos spelarkåren. Förutom 37-oddsaren Misteln Famous så skrällde Visbyproffset till under förra tävlingsdagen med Mega Cloud. Kusken själv är däremot inte lika förvånad.

- Senast blev det ett perfekt lopp helt enkelt med Mega Cloud. Hästen är okomplicerad och gick bra efter en smygresa i ledarryggen. Det var en riktig maxklaff som blev bra. Även med Famous är jag inte direkt förvånad. Jag trodde på seger med honom redan två starter innan den här segern, men han vill lite för mycket ibland. När han väl är felfri så vet jag att han är bra.

Även om Tobbe kör in några skrällvinnare under Visbys tävlingssäsonger, så menar han på att det inte är oddset som avgör vilken typ av seger som är roligast.

- Det är väl roligt att vinna lopp rent allmänt. Oddset tycker jag inte är så viktigt, då är det snarare viktigare och roligare att man får sitta bakom fina hästar. På så sätt så ser jag mig inte direkt som någon skrällkusk. När man väl får köra rätt hästar vid rätt tillfälle så är det inte så svårt.

Inför säsongsavslutningen placerar sig den vitgröna hemmakusken som sjua på kuskchampionatsställningen. Med sju segrar på 104 starter så verkar kuskformen sitta inför säsongens sista tävlingsdag.

- Det är klart att man gärna vill fortsätta köra men samtidigt så är det ändå tacksamt att de har förlängt säsongen som de har gjort. Det är inte många år sedan som säsongen tog slut i september, då kändes det lite som att säsongen fick ett abrupt slut. På så sätt känns det bättre som det gör nu.

Med två månader kvar av året så börjar de satsande stallen sin uppladdning mot fastlandet. Kanske blir det starter på fastlandet även för Visbykusken, men inget verkar ännu vara spikat.

- Vi får se vad framtiden har i skötet, allt beror lite på vad som finns att åka med. Just nu har jag inget eget på gång men jag och ett ägargäng är inne på att köpa något yngre, så vi får se vad vi kan hitta.


”Han känns som en av de fyra-fem hästarna som kan vinna”
Det är dags för säsongsavslutning på Visbytravet. Efter en segerrik säsong så kommer Torbjörn Östergren till start med sju styrningar under säsongens tio sista lopp. Flera outsiders finns mellan skalmarna enligt kusken som kan sätta punkt i lopp 10.

Nygårds Killer (Lopp 1) tycker jag står lite för långt bak. Vi kommer att få jaga pengar i första hand från det här läget.

Apollo Rek (Lopp 3) känns intressant. Själv vet jag inte mer än vad jag har sett hästen göra på banan, men den har gått bra här nere på Visby under sommaren. Kollar man igenom startlistan så tycker jag inte att den är sämre än någon annan i loppet. Han kan absolut dyka upp i segerstriden och är han som han har varit så ser jag honom som min bästa chans på förhand.

Endgame (Lopp 4) är en trevlig häst som jag körde ett lopp med i somras. Då fick den dödens och hon gjorde det bra till en andra plats, så det ska bli intressant att se vad hon kan göra med ett snällare lopp. På förhand så siktar vi nog på en smygresa och skulle det klaffa så skulle det nog inte vara omöjligt att vi avslutar långt fram. Jag tycker att hon ska ses med chans.

Kontiki T.R. (Lopp 5) har gått bra under säsongen. Han har haft lite tråkiga spår under säsongen och även nu på lördag spå är inte spåret direkt roligt. Trots läget så kommer vi nog att pröva oss framåt för att försöka hitta ner till en bra position. Jag tycker att han bör vara tidig på kupongen.

Maverick Dream (Lopp 6) tycker jag inte var som bäst senast. Han hade fått dåligt med lopp inför förra starten så han borde gått framåt med senaste loppet. Nu är det auto istället för volt och jag tror det är ett plus, jag tror också att det gynnar honom att ha ett spår längre upp bakom bilen som han har på lördag då han kan hetsa upp sig från start. Eftersom det är kort distans så känns det som att vi måste ladda en bit från start och se vad de andra gör. Vi kan inte kasta oss i någon rygg direkt, då har vi redan gett upp loppet. Det är ett bra lopp men han känns som en av de fyra-fem hästarna som kan vinna.

Makro Band (Lopp 7) kommer vi söka ryggar med. Det känns alltid svårt på förhand när man har spår elva på kort distans bakom bilen, så vi hoppas att det löser sig till en placering.

Rivancer (Lopp 10) avslutade bra i spåren senast. Han hade lite problem med att komma iväg från start senast men väl i loppet kändes han helt okej. Med tanke på hur loppet ser ut så blir jag jättenöjd om han slutar bland de tre främsta.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad fredag 4 november 2022. info@visby.travsport.se