Foto: Hastkrafter.nu

Montéchampion 2022: Emilia Leo

Det har varit ett jämt montéår på Visbytravet under 2022. Nio lopp reds där bara en ryttare lyckades att ta mer än en seger, nämligen Emilia Leo. Rommeryttaren är känd som en av landets framgångsrikaste ryttare och gjorde två besök till Visby under året, där det blev dubbla segrar och därmed ett montéchampionat.


Montésäsongen på Visbytravet har minst sagt varit jämn. Fem ryttare höll sig obesegrade på säsongens nio montélopp, där Emilia Leo höll sig segerrikast efter två segrar på lika många styrningar. Två segrar som ger en av landets segerrikaste ryttare sitt första montéchampionat på Visby.

- Det var roligt och inget som jag hade räknat med. Det brukar alltid gå bra när jag kommer ner till ön och ser det vettigt ut på förhand så åker jag gärna ner. Det är jätteroligt med Visby och alltid trevligt att vara där, berättar Emilia.

Första segern kom i samband med Visbys V64-dag den 9:e juni där hon red in Zack Spritz till seger, för att månaden därefter rida in en ny seger med Morotai Degato. Två segervapen som kommer från samma stall, Gävlestallet Oskar Kylin Blom.

- Det var två favoriter som båda gjorde ett mycket bra dagsverk. Jag har ridit en del åt Oskar och vet att de brukar gå bra inom monté när de väl kommer ut, han brukar ha starka och vältränade hästar. Varför de passar så bra inom just monté vet jag inte, kanske har det något att göra med att de sandtränas och därav har lite mer styrka i kroppen.

Statistiken håller sig ännu stark för Emilia som under fjolåret meddelade att hon skulle börja satsa på sin egna träningsverksamhet. Något som går framåt, där hon under året gör sitt andra raka år med över en miljon intjänat som tränare.

- Jag har ridit lite lopp och försöker ändå att åka på så mycket trav som jag kan, sedan är det såklart så att träningen alltid kommer i första hand. Ibland kan det däremot bli lite för mycket styrningar så det gäller att hitta en balans, ändå tycker jag att jag har hittat en hyggligt vettig nivå.

- Jag tycker att det fungerar bra med träningsstallet. Vi hade någon sjukdomsperiod i stallet under sommaren som gjorde att vi tappade någon månad, ändå märker man att siffrorna går åt rätt håll.

Emilia blir montéchampion på Visbytravet som enda ryttaren med två segrar. Victoria Björklund slutar tvåa med resultatet 1-1-2 medan Moa Jakobsson tar tredje platsen med 1-0-1.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad måndag 28 november 2022. info@visby.travsport.se