Foto: Hastkrafter.nu

Årets segerrikaste häst 2022: Bugatti Veyron

Under 2022 gjorde Bugatti Veyron sin första säsong i Thomas Jonssons träning. Med nära 220 000 insprungna kronor och ett rykte som ”hästen som vinner vartannat lopp” så kunde nog säsongen hos sin nya tränare inte sluta bättre. Med sex inhämtade segrar blev Kalmarhästen dessutom segerrikast på Visby.


Thomas Jonsson är Visbytravets största stammis bland fastlandstränarna och när säsongen 2022 drog igång, så gästade han Skrubbs med nya namn i startlistan. Ett av dessa var Bugatti Veyron, en nykomling som tidigare varit i träning hos Anders Zackrisson.

- När han kom till oss så visade han kapacitet och vi kände tidigt att efter några starter så kunde det bli bra. Han hoppade däremot mycket i de första loppen, då handlade det mest om att komma underfund med balansen och även om det har blivit bättre i efterhand så känns det som att det finns mycket utveckling kvar i honom, berättar Thomas Jonsson.

Efter galopp i de två första Visbyloppen så kom den första fullträffen i slutet av maj. Då körde Lindesbergkusken Kenneth Gorski till seger med Bugatti som senare skulle få ryktet som ”hästen som vinner vartannat lopp”.

- Han är betydligt mycket bättre nu jämfört med hur han var när han kom till oss. Han gör det bra hela tiden även om han ofta får gå den tunga vägen i tuffa lopp, samtidigt som han har haft en del otur under säsongen. Ett lopp tog vi exempelvis av öronkappan vilket kunde gett seger om vi behöll den, det kunde kanske blivit fler segrar om vi inte ändrade med sådana småjusteringar.

På 15 starter blev det 6 segrar för Bugatti Veyron, som under Visbysäsongen sprang in 219 000 kronor och avslutar säsongen med en platsprocent på 80%.

- Vi är mycket nöjda med honom. Att springa in 219 000 kronor på en gotlandssäsong är riktigt bra. Jag har haft andra segerrika hästar som Zapdos Håjt och Arn Hammering och jag känner vissa likheter mellan dem och Bugatti, han har samma egenskaper. I dagsläget så kommer vi nog att göra något lopp till för att sedan tävla på igen när banorna blir bättre mot våren nästa år.

Uppfödare: Laine Kalda, Röstånga
Ägare: Travtränare Thomas Jonsson AB, Nybro
Tränare: Thomas Jonsson, Kalmar
Skötare: Erica Gertsson
Kuskar: Thomas Jonsson (13), Kenneth Gorski (1) & Stefan Persson (1)


Text: Timmy Lundegård
Foto: Hästkrafter

Publicerad måndag 28 november 2022. info@visby.travsport.se