Foto: Jonatan Östlund

Årets segerrikaste B-tränade häst: Kontiki T.R.

Under säsongens sjätte tävlingsdag så gjorde fyraåriga Kontiki T.R sin tävlingsdebut på Visbyovalen. Då slutade det med en femte plats för Peter Nilssons travare som skulle visa sig vara en av säsongens segerrikaste hemmahästar, där Amaru Boko-sonen skulle få med sig tre segrar på nio starter.


Tre segrar på nio starter, 112 500:- insprunget och en tredje plats under Visby Travfest är en del av Kontiki T.R.s facit under sin debutsäsong på hemmaplan. Ett imponerande resultat då tränare Peter Nilsson, tidigt förklarade för visbytravet.se att vägen till start inte har varit rak.

Efter en inställd treåringssäsong och en del strul så verkar Kontiki hålla sig skötsam under säsongens kommande starter.

- Han har mognat till lite under säsongen och man märker att han förstår mer av vad det hela handlar om. Trots framstegen så måste man ännu värma och träna honom i ryggar. Han springer gärna fortare än vad han ska och kan vara lite stökig om han går själv, men han fungerar bra om man håller honom på rätt plan.

- Han har blivit mycket bättre jämfört med hur han var som unghäst. Som treåring skulle han bara springa ifrån sig själv, så han är ju klart bättre nu. Ändå kan han ännu vara lite stökig. Han måste som ha en rygg att gå i ett tag, annars ökar han bara och då blir det hela en onödig brottningsmatch och då går det inte att ta upp honom tillräckligt. En rygg gör honom lugn och då får man köra så.

Detta har hjälpt Kontiki T.R. till en segerrik säsong på hemmaplan. Debuten gjordes i mitten av juni där det slutade med en femte plats, därefter stod den fyraåriga valacken med tre segrar inom de kommande fyra starterna. Däremellan blev det även en tredje plats på V86.


- Att det skulle gå så här bra var verkligen inget man kunde tro när säsongen började. Som b-tränare är man glad så länge man får en seger med sig under en säsong och att hästen presterar, så att få med sig tre segrar är mer än vad vi förväntade oss från början. Det sätter ju ändå lite press inför nästa säsong, då kanske det inte går alls. Men i det stora hela är vi nöjda med säsongen.

Uppfödare: Richard Kain, Malmö
Ägare: Gotlands Kranlyft AB, Visby
Tränare: Peter Nilsson
Skötare: Peter Nilsson
Kuskar: Claes Sjöström (5), Peter Nilsson (2), Petter Karlsson (1) & Torbjörn Östergren (1)

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad onsdag 30 november 2022. info@visby.travsport.se