Foto: Hastkrafter.nu

Hans närmar sig 50 år som gäst

Varje säsong gästas Visbytravet av flertalet tränare från fastlandet. En av de mest återkommande besökarna är Örebrotränaren Hans Karlsson, som i princip har gästat den gotländska travbanan varje säsong sedan 18-årsåldern. På lördag gör den idag 67-åriga tränaren säsongsdebut på skrubbsbanan. Den 49:e i ordningen.


Förutom Thomas Jonsson, Claes Sjöström och familjen Nordemo, så är Hans Karlsson en av fastlandets tränare som regelbundet hittas i Visbytravets startlistor. Lördagens besök är långt ifrån tränare Karlssons första, då han närmar sig sitt 50-årsjubileum som gäst.

- Jag började gästa Visby när jag som 18-åring fick börja köra lopp. Sedan har jag gästat Gotland i stort sätt varje år efter att jag hämtade ut proffslicensen som 20-åring, år 1975. Sedan finns det några säsonger som jag inte kört något eller där jag bara var nere någon enstaka gång, men i princip så har jag gästat Visbytravet varje år.

Bland de största kuskframgångarna så väljer han själv att nämna sin minnesvärda finalloppsseger med Antarina, 1975. I modern tid minns nog däremot många Rafiki Fris seger i Ringmurens Lopp 2019, som kan ses som en av Karlssons större tränarsegrar. Besöken har varit många, men även om det kan bli långdragna båtresor under varje säsong så lockas Hans varje år till ett gotlandsbesök.

- Jag tror det handlar mycket om tillfälligheter. Vi hade det roligt när jag och broder Mats var nere med våra ponnys och körde lopp som 12-åringar. Jag fick nog som lite smak för Gotland under ponnyloppsbesöken och det har nog hängt i sedan dess.

- Sedan är det såklart en trevlig plats. Det är alltid trevligt folk och en bra bana att tävla på, även gamla bekanta. När jag satsade som högst så inackorderade jag ett stall hos bröderna Källgren i Lummelunda. Även om Leif inte finns med oss längre så har jag ännu kontakt med brodern Boo, som tidigare jobbade i måldomartornet.

Med flera års gästande på ön så brukar Hans även ha bra koll på de mest intressanta platserna. Frågan är vilket som är det största ”måste”-stället när man gästar Gotland.

- Personligen tycker jag att det är väldigt fint vid Närholmens Naturreservat. Ett klassiskt och trevligt ställe oavsett årstid, där är det jättefint. Har man barn med sig så ska man såklart göra ett besök hos Kneippbyn och vill man till en fin badplats så rekommenderar jag Ihrevikens badplats, som ligger längs den nordvästra kusten.

”Jag ser honom ändå som en klar skrällchans”
På lördag gör Hans Karlsson sin säsongsdebut på Visbyovalen som tränare. Humöret är på topp och enligt tränaren själv, så gästar han med tre goda segerchanser.

M.T.Oliwer Twist (Lopp 3) har bevisat sig vara bra i monté och har tagit flera segrar med Sofia i sadeln. Tjugo meters tillägg är alltid tungt, men det känns ändå mildare när det är inom montén. Den enda motståndaren som jag på förhand kan tänkas vara rädd för är Per Henriksens häst på start. Det är en häst med fina meriter och har tränaren ställt den i fin form så är jag lite orolig. Vi kommer däremot med ett bra slipat ekipage och vi kommer göra allt för att ge dem en match.


Makin’ Magic (Lopp 7) har en tendens att hoppa för det mesta men blev generad i senaste starten och är ursäktad i föregående start. Han är lättstörd och blev så pass störd att han inte kunde låta bli att galoppera, men gick riktigt bra efter galoppen. Raden ser inte så övertygande ut men felfri så är han bättre än vad raden säger. Han känns annars bra i ordning och jag ser honom ändå som en klar skrällchans. Även om det ska mycket för att vinna så blir det ett roligt pris om man tar med honom vid gardering.

Dionysos Trabir (Lopp 10) gick bra i skymundan på en 16-tid senast på Fornaboda mot ett tufft gäng på Fornaboda. På förhand så känns lördagens lopp lite enklare men allt beror på den tidiga positionen. Kan han öppna och tidigt vara med närmare ledningen, så tror jag att Petter kan ge hästen en fin resa och vara med och blanda sig i segerstriden. Oliwer känns som stallets bästa chans, men Trabir är nog den näst bästa chansen.

Text: Timmy Lundegård

Foto: Hastkrafter.nu

 

Publicerad fredag 20 maj 2022. info@visby.travsport.se