Moa jagar Gotlandssmycket i sin sjätte kusksäsong

Den 12:e september 2017 körde Moa Jakobsson sitt första lopp som kusk. 162 körda lopp senare står den tidigare ridtjejen redo för sitt första inbjudningslopp i form av Gotlandssmycket, ett prestigelopp med elva namnkunniga kuskar i motståndet som brukar bjuda på en rivig uppvisning.


I år gör den tidigare ridtjejen, Moa Jakobsson, sin sjätte säsong som kusk på Visbytravet. Även om 2019 blev startskottet för Moa Jakobssons kuskkarriär, så kördes det första loppet i sulky under 2017 som senare följdes upp av karriärens första kuskseger under 2020. Tiden har gått fort för den kyliga kusken, som själv kan glömma bort tiden.

- Man glömmer ibland att det faktiskt har gått ganska fort med kuskandet, även om man står och stampar för man tycker att man inte kommer någonstans. Nej, som sagt så har det gått väldigt fort med körningen. Fjolåret var över förväntan och jag vill såklart alltid bli bättre, säger Moa om sin kuskutveckling.

Även om 2022 inte har börjat som planerat med ”bara” en seger bakom sig på 24 kuskstyrningar, så finns viljan om att bli en av Visbytravets nya hemmaprofiler.

- Det är klart att jag skulle vilja göra mig till lite av ett namn. Målet är väl att jag skulle vilja bli en av de naturligt uppsatta kuskarna på Visbytravet. I och med att jag har ett annat jobb vid sidan av och att det inte är ekonomiskt försvarbart att livnära sig som kusk, så har jag inga större tankar på att flytta till fastlandet för någon större satsning. Så länge som jag är kvar hemma och anlitas flitigt på hemmabanan så är jag nöjd.

På torsdag kommer däremot ett steg i rätt riktning. Damklubbens årliga Gotlandssmycket lockar varje år till sig tolv segersugna damer där Moa, med 162 körda lopp i karriären, är en av de inbjudna.

- Det är klart ärofyllt att få bli inbjuden till Gotlandssmycket. Sedan har tanken att bli inbjuden funnits med i huvudet efter fjolåret som jag hade på banan och jag blev, lustigt nog, tillfrågad av Henrik om jag kunde köra åt honom redan innan inbjudan kom.

- Det är såklart jättekul att få vara med. Kuskarna som jag kör emot har varit med mycket längre och är mycket bättre kuskar, så det kommer bli kul att få köra mot sådana motståndare även om det är klart att man vill sluta långt fram. Såklart är det lite prestige i det hela också när det är ett inbjudningslopp där någon har valt att jag ska få köra, på så sätt är det helt klart ett av de större loppen som jag är med i.

”Ett gott tecken på att hästen närmar sig toppformen”
Senast som Henrik Hoffman hade en aktiv kvinnlig kusk i stallet, så slutade det med seger i Gotlandssmycket. Inför torsdagen så kommer Moa Jakobsson med ett positivt humör och verkar på förhand kunna utmana om flera framskjutna placeringar.

Flashpoint A.O. (Lopp 1) har jag ingen koll på.

Happy Romeo (Lopp 3) gjorde hyggliga starter i sin montédebut ifjol. Årsdebuten på Solvalla blev helt enkelt för tung med dödensresa mot bra hästar, däremot var han bra i sulkyloppet här under säsongspremiären. Sett till den korta distansen och att det är autostart så känns det passande för honom inför torsdag, även att det är ett mindre fält den här gången gör att jag ser mycket positivt. Är han som han ska så kan han vara med där framme.


Super Rox (Lopp 5) är även det en häst som jag inte känner till så mycket om. Han har gjort några hyggliga lopp av det som jag har sett men jag vet inte mer än så.

Savoy Brown (Lopp 7) var jättebra senast efter en dödensresa. Han får ett passande smygläge nu, vilket kan vara till både gott och ont. Från spår nio kan vi enklare hänga med i ryggarna och spara oss till slutet, även om jag helst skulle vilja vara med där framme där jag tror att han gör sig bättre. Tränaren kommer att sätta på rycktussar till den här starten vilket jag tror kan få en bra effekt. Är han som senast så känns det bra på förhand.


Stojweiler One (Lopp 9) börjar bli outhärdlig att ha hand om, vilket brukar vara ett gott tecken på att hästen närmar sig toppformen enligt Patrik (Franzén) som sköter om honom. Han har varit fin i de senaste jobben enligt Patrik och med förra loppet i kroppen så känns det positivt på förhand. Nu fick han ett riktigt tråkigt spår på förhand men turligt nog så fick de värsta konkurrenterna bakspår. Damloppet brukar aldrig köras så som man tänker sig så just nu har jag ingen större taktik, den kommer nog att komma närmare loppet. Blir det mycket körning så känns det inte som någon nackdel på förhand, i så fall kommer jag nog att smyga med och runda det vi kan på upploppet. Är han på hugget kan han runda många.

Text: Timmy Lundegård.

Bild: Moa tar emot pris på årets Travgala. 

Publicerad tisdag 7 juni 2022. info@visby.travsport.se