Foto: Laura Taimioja

Alexandra jagar SM-guld på hemmaplan!

Efter en fjärde plats i Lilla Elitloppet så blev det en rejäl SM-uppladdning för Fantom och Alexandra Lennström. Duon tog sig till finska Kouvola där man krossade motståndet och gjorde sina sista finslipningar på tävlingsformen inför jakten på ett SM-guld.


För alla ponnytravälskare på Visby så är inte Alexandra Lennström någon större främling. Under fjolåret blev hon landets åttonde vinstrikaste kusk och har vid flera tillfällen hittats i startlistorna för de större loppen som Kriteriet, Derbyt, Elitloppet och SM.

För bara en vecka sedan gjorde både Alexandra och Visbystjärnan Fantom, sin första start utanför den svenska gränsen när de besökte Finland. I samband med Kymi Grand Prix i Kouvola så deltog duon i ett högklassigt ponnylopp, där resan i sig till det nordiska grannlandet sågs som en upplevelse.

- Resan till Finland var minst sagt en upplevelse. Arrangörerna i Finland såg honom lite som en superstjärna när vi var på plats och medan vi fick gå på catwalk under fredagen och senare äta en god buffé, så fick han leva helgen som en kung. Resan gick också bra där vi trodde att han skulle vara stelare i kroppen, men det var inget som märktes av när vi kom fram.

Även om det finska språket inte var det lättaste att förstå, så hittade man en lösning på språkfrågan. Väl i loppet så gjorde Fantom det som han är bäst på och segrade med halva upploppet inför den finska publiken.

- Han var magisk i loppet. Han visste precis vad han skulle göra och bara flög fram. När vi kom i mål var han absolut inte slutkörd och det kändes som att han börjar att hitta sin toppform, kanske till och med att det var den formstarkaste starten som han har gjort efter hans comeback 2020.

Trots de ständiga deltagandena i majoriteten av de större mästerskapsloppen, så saknas ännu den stora segern för Alexandra som kusk. På torsdag gör hon sitt tredje SM-lopp bakom hemmahjälten Fantom och med formen i topp så är det kanske dags för en efterlängtad mästerskapsseger.

- Man siktar alltid efter seger och Fantom kommer med stor sannolikhet att vara min främsta chans till ett SM-guld under min karriär. Det skulle vara jävligt skönt att sätta dit honom på hemmaplan efter all otur som han har haft i de större loppen, samtidigt som det skulle vara ett perfekt slut på SM-resorna. Det är som vanligt tufft emot, ändå har jag en bra magkänsla inför torsdag och jag känner att vi har bättre förutsättningar i år jämför med de senaste två åren.

Text: Timmy Lundegård

Fotograf: Laura Taimioja

Publicerad måndag 27 juni 2022. info@visby.travsport.se