Foto: Hastkrafter.nu

Damloppsvinnaren gästar Visby Travfest!

På onsdag kommer det att vara full aktivitet på Visbytravet! Förutom tornerspel, eldshow och flera festligheter så utlovas fina tävlingar på ovalen. Bland annat kommer vi att få återse årets vinnare av Gotlandssmycket, Niras Donatello, som med sin fina färg och sina häftiga fartresurser, snabbt blev en publikfavorit.


I början av juni gjorde Johanna Johansson från Kalmar sitt första besök, som tränare, på Gotland. Det var ett deltagande i Gotlandssmycket som lockade b-tränaren, som redan innan loppet höll på att få svårt att ta sig till ön.

- Jag fick till en början lite panik, främst för att jag inte hade någon koll på hur man gjorde med båtbiljetter. Turligt nog så hade jag en snäll kollega som jag kunde åka med samtidigt som alla på plats var väldigt hjälpsamma. Det hela löste sig bra och till den här gången så är allt redan löst. Jag var överlag väldigt nöjd med besöket.

Väl på plats så slutade det med succé för Johanna och hennes deltagande brunskimmel, Niras Donatello. Redan i värmningen blev han snabbt en publikfavorit, där han förutom sina fartresurser, vann över många hjärtan och ögon med sin udda färg på banan.

- Jo, men han är en sagohäst. Han är snygg och pampig, det är många som kommenterar det vid nästan varje tävlingsdag och det är såklart häftigt att höra. Ändå så är han rätt stor och grov, så för många kan han se ut mer som ett halvblod än en travare sett till utseendet. Jag har fått någon kommentar förut om att jag har kommit till fel hästtävling, haha.

- Han är däremot lite skitig av sig, vilket skapar lite extra arbete inför tävling. De brunare hästarna i stallet behöver man bara borsta av så är man klar för avfärd, samtidigt som Donatello kräver en längre dusch innan man ger sig av. Det är viktigt för mig att det inte är några piss- eller gräsfläckar när man åker till tävling, har man då en sådan färg så syns det lättare än om det vore en brun häst.


Förutom titeln som publikfavorit, så var Niras Donatello även bäst när Gotlandssmycket drogs igång. Efter en rejäl startsnabbhet så slutade loppet med en säker seger, vilket även innebar att Johanna fick ta med sig en segerkrans till Kalmar efter första travbesöket på Gotland.

- Donatello gjorde det jättebra i damloppet och kransen hänger ännu kvar utanför hans boxdörr. Hade jag fått välja mellan kransen och prischecken så hade jag faktiskt hellre haft kvar kransen, det är inte ofta som man får vara med att vinna en sådan.

 

”Kommer med samma form som till Gotlandssmycket”
På onsdag gästas Visbytravet av Johanna Johanssons vinnare av årets Gotlandssmycke. Förra året slutade Damloppsvinnaren (Gaylord Am) även som segrare under V86-dagen, en statistik som kan sluta med repris i år.
- Det hade absolut inte gjort något om det blir en sådan repris, menar Johanna.


Niras Donatello (Lopp 7) känns som vår bästa chans om det löser sig bakifrån. Han har fått några rusarlopp i de senaste starterna och vi kan inte starta så varje gång, så vi anmälde honom så att han får gå bakifrån den här gången. Senast var han med i ett STL-lopp där han blev för het i en startrusning, där han höll bra till en sjätte plats efter en 1.06-öppning efter första halvvarvet och 1.09 på varvet. Nu kommer han få ta sig iväg på ett lugnt sätt och även om ledningen är roligast, så kan han gå bakifrån. Det är ett par bra hästar med i loppet men han kommer med samma form som till Gotlandssmycket och jag tror att han kan sluta långt fram om det löser sig.

Playit Flax (Lopp 9) har det krabbat en del med. Det är lite dåligt med poäng och vi anmäler väl mest till på onsdag för att försöka få upp startpoängantalet på honom. Han går egentligen inte voltlopp, han är svår i voltningen och med ett fjärde spår så känns det som en stor galopprisk. Han har visat att han är bra när han travar och han känns bra i ordning. Skulle han lösa startmomentet så är vi däremot nöjda med en peng till den här starten.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad söndag 31 juli 2022. info@visby.travsport.se