Alma Kock – blivande kusk under 2022

Visbytravets licensansvarige Johanna Nordenankar åkte hem till Alma Kock för att se hur hon tränar och för att kunna hjälpa till och bolla tips och idéer och samtidigt prata om säkerhet och hållbarhet på licenstagarens hemmaplan.


Jag träffar Alma en vinterkall eftermiddag på Visbytravet där hon har sin ögonsten Nowaaki Goj uppstallad. Alma jobbar i Hemse men har sin häst på Visbytravet.

Nowaaki är en toppstammad valack, e. The Bank, som ägs av Almas morfar Gösta Gahm. Gösta är en känd travprofil på Visbytravet som fött upp och ägt många fina travhästar genom åren.

Det var från början Almas morfar och pappa som fick henne intresserad av trav. Alma var egentligen ridtjej när hon flyttade till Gotland för tio år sedan, då gick hon på ridskola på Rävhagen och hade inga planer på trav.

Men saker och ting kan ändras snabbt! Alma var hos Sandra Stuxberg och lärde sig mer om trav och tog 2020 montélicens. Samma år red Alma sitt första lopp, då på hästen Simb Ransom. Det blev ytterligare ett montélopp 2020 och i januari 2021 tog hon över träningen av morfar Gösta Gahms häst Nowaaki.

Alma hade hoppats få chansen att rida fler hästar 2021, men tyvärr blev det inga montélopp alls.

Alma är dock en väldigt duktig ryttare vilket hon har nytta av när hon ridtränar Nowaaki minst en gång i veckan. Då använder hon sig av sina ridkunskaper med varierande övningar för att stärka Nowaaki inför säsongen 2022. Nowaaki verkar som så många andra travhästar trivas med omväxlande träning.

När vi pratar om Nowaaki lyser Alma upp och berättar:

— Planen är att han ska få gå några provlopp för att stärka sin kropp och bygga självförtroende.

Alma tycker trav är roligt för att det är så spännande att lägga upp ett träningsprogram för att nå framgång. Sedan gillar hon också trav mer än ridning eftersom det finns fler tävlingsmöjligheter!

Almas bästa minne från travet än så länge är när Nowaaki klarade kvalet.

Finns det någon förebild inom travet?

Ingen speciell egentligen, Alma tycker man kan ta lite träningsfilosofier från olika tränare och kuskar men ska hon nämna någon så är det Emilia Leo som hon tycker är duktig.

Hur ser din framtid inom travet ut?

Om fem år hoppas Alma träna en eller två hästar men helst av allt jobba med hästar. Det är ju drömmen för många, så även för Alma: att kunna arbeta med hästar på heltid.

Måtte hennes dröm blir sann. Vi håller tummarna för att 2022 blir ett härligt travår för dig, Alma!

Text och bild: Johanna Nordenankar, licensansvarig Visbytravet. 

Publicerad måndag 17 januari 2022. info@visby.travsport.se