Familjehästen söker revansch i Gotlandslöpningen

På onsdag avgörs den 35:e upplagan av Gotlandslöpningen. Nio spännande miljonärer finns med i startlistan och förutom två hemmahästar, så finns det ett ekipage med några gotländska drag. Åttaåringen, Lucifer Lane, gästar Visbytravet tillsammans med sin tränare, Thomas L Nilsson, som har gotländsk anknytning.


Ingen Örebroare har hittills lyckats vinna Gotlandslöpningen. På onsdag kan däremot den historiken ändras. Den folkkära familjehästen, Lucifer Lane, gör sin andra visit till Visbytravet tillsammans med sin tränare Thomas L Nilsson. En tränare som känns igen bland många på Skrubbs för sina stora släktdrag på Gotland.

- All min släkt kommer från Visby och mycket av släkten är kvar, jag har bland annat en farbror kvar på Gotland. Jag har åkt till Gotland varje år sedan jag föddes och då är jag runt lite och besöker släkten, nu sker det tyvärr inte lika ofta eftersom jag själv har barn och barnbarn. Det blir svårt att pussla ihop Visbybesöken med semester, men jag gör alltid ett försök i att träffa släkten.

Travintresset inom familjen sträcker sig långt tillbaka i Nilsson-familjen. Thomas farfar hade mycket hästar, vilket blev ett intresse som senare gick vidare till nästa generation genom sonen Otto Nilsson. Ett legendariskt namn som klingar högt hos många travkunniga, men det är samtidigt långt ifrån det enda travnamnet i familjen.

- Anna-Karin Rundqvist från Solvalla är en bland annat en av mina kusiner och även Annika Hedqvist på Gotland är en kusin på min pappas sida. Så nog finns travintresset kvar inom släkten.

- Sedan finns det en hel del inom släkten som inte har haft samma intresse, men som har blivit lite travintresserade efter Lucifers framfart. Efter deras intresse så är det även fler som följer oss. Jag har mycket släkt och vänner till mina föräldrar som följer Lucifer som ibland redan i maj frågar, när jag ska starta honom på Skrubbs. Mycket av den publiken är kvar sedan farsans tid, alla känner farsan.

På onsdag körs Gotlandslöpningen med Lucifer Lane från bricka fyra. Tränare Nilsson kommer då att lämna över tömmarna till sonen Johan A Nilsson, som gör sin 72:a start med familjehästen.

-  Det är alltid kul att tävla på Gotland och det är klart att det är stort att få vara med i Gotlandslöpningen. Det är mycket släkt och vänner som kommer att vara på plats och följa loppet.

”Planen är att köra framåt från start”
På onsdag gör Thomas L Nilssons familjehäst sin andra start i Gotlandslöpningen. Senaste gången, 2019, slutade det med en femte plats men med Nilssonfamiljen på plats med de röda ”Lucifer Lane-kepsarna”, så kan det bli revansch för åttaåringen.

Lucifer Lane (Lopp 10) var sämre senast på Arvika. Han fick svårt att ta något i en snabb avslutning och hängde ner i den sista svängen. Han behandlades efter starten där han hade något fel i en framkota, det verkar bättre nu och han känns bra i jobben. Sedan kan man tycka att han skulle behöva ett extra lopp i kroppen inför onsdag, men samtidigt så har han gjort det bra efter lite frånvaro. Han fick ett bra spår och planen är att köra framåt från start. Vi vet att Remarkable Feet är kvick ut och att Jaguar Dream kan öppna till och från, men skulle det bli för kvick öppning så kan han gå bakifrån också.

Text: Timmy Lundegård
Bild: TR Media, Malin Albinsson

Publicerad tisdag 2 augusti 2022. info@visby.travsport.se