Stall Wiman är tillbaka efter sjukdom

Under förra tävlingsdagen så saknades ett av Visbytravets största tränarstall i startlistorna. Även om tränaren själv, Johan Wiman, var på plats som lånekusk, så har hästarna fått vila av sig på grund av sjukdom. Inför onsdagens travfest är statusen förbättrad och Wiman smygstartar stallet med en trio till V86.


Efter nästan en månads tävlingsfrånvaro, så är Johan Wimans stall tillbaka i startlistorna! Trots den positiva säsongsinledningen, med bland annat en stalldubbel på hemmaplan den 5:e maj, så har en okänd sjukdom gäckat stallet lagom inför Visbytravets största tävlingsdag. En sjukdom som, förhoppningsvis, börjar närma sig ett slut.

- Oavsett vilken tid på året det handlar om så är det aldrig roligt med sjukdomar i stallet, speciellt när man inte riktigt vet vad det är för något. Vi har märkt under de två senaste tävlingsdagarna att hästarna bara har blivit sämre, så vi ställde av hela stallet på en fjorton dagars vila. Alla hästarna är inte dåliga men eftersom att det är svårt att veta vilka som är friska och klara för tävling, så är det lika bra att ställa av hela stallet.

- Jag har turligt nog även förståeliga hästägare, som även de vet om att hästarna inte kan har form i tolv månader om året.

Trots sjukdomarna i stallet så har Johan Wiman hittats som aktiv på travovalen under förra tävlingsdagen, även om hästarna stått hemma. Fem styrningar gjordes vilket slutade med tre pallplaceringar, varav en seger. Kuskresultat som har gett ett litet plåster på såren, även om Johan i första hand ser sig som tränare.

- Jag har väl aldrig haft något mål att bli någon catchdriver. När jag började som tränare så fanns det inga catchdrivers, man körde det man hade i sitt egna stall. Jag har på så sätt alltid velat träna och själv köra hästarna i lopp, även om jag inte har något emot att köra åt andra. Någon gång kan man agera lånekusk, men oftast måste jag starta mina egna hästar och då får man svårt att köra åt andra.

På onsdag selar Johan Wiman ut en trio till V86-tävlingarna. Starterna är de första sedan början av juli och även om hästarna känns laddade för en mini-comeback, så möter man säsongens tuffaste motstånd.


- Hästarna vi kommer med verkar friska för start men är kanske inte lika uppvässade som man hade önskat. De har som sagt vilat några dagar och har bara några jobb i skogen inför onsdag. Det kan nog egentligen vara lite tidigt att starta igång delar av stallet, samtidigt så vill vi vara med till V86-dagen med något.

”Med lite flyt så kan det vara en skrällvarning”
Inför onsdagens travfest så kommer Johan Wiman att blanda sina styrningar. Han inleder dagen som catchdriver och avslutar sedan som tränare, där han själv har tre hästar till start.

Kogarashi (Lopp 1) var helt okej senast när jag körde honom. Han känns som en häst som ännu inte förstår vad det hela går ut på, men kan bli en fin häst när polletten väl trillar ner. Jag vet inte hur han fungerar bakifrån, sedan är frågan hur bra Redén-hästen på start är. Jag tror på en fin peng här.


Art of Destiny (Lopp 5) har varit riktigt bra i båda starterna som jag har kört henne och verkar komma med bra form. Hon känns även som en häst som kan öppna bra. Tyvärr så fick vi ett riktigt skitspår till på onsdag vilket gör att vi får hoppas på en vettig position till en början. Det kommer nog krävas att vi får ett rygglopp som vi fick senast, så vi kan lägga spurten mot slut. Får vi ett sådant lopp blandat med lite flyt så kan det vara en skrällvarning. Trots läget så är det nog min bästa chans för dagen och hamnar vi bara vettigt på det hela så tror jag på en framskjuten placering

Hilma Lixarve (Lopp 6) var inte frisk senast och underpresterade för det. Hon höll annars bra till tredje platsen näst senast men möter lite tuffare hästar den här gången. Det känns dessutom som en väldigt stor galopprisk från fjärde spåret. Skulle hon vara felfri så hoppas jag på en peng.

Alfas Lucky Luke (Lopp 8) gjorde det han kunde i förra starten. Han är en av hästarna i stallet som känts friska under den här tiden, han var i alla fall frisk i senaste starten. Även här så har vi läget emot oss i ett lopp mot tuffa hästar och det kommer krävas mycket röta härifrån. Med tanke på motståndet så är jag jättenöjd med en peng härifrån.


Reverend Wine (Lopp 9) är en häst som borde gått framåt med de två loppen på Visby. Han känns fräsch och fin men skulle nog behövt ett lopp till innan Ringmurens Lopp, tyvärr så hann vi inte med det. Han har tidigare visat sig bra på den långa distansen och har en seger sedan tidigare på aktuell distans. Som loppet ser ut så kommer det att bli ett snällt upplägg, där vi kommer att köra till slut.

Text: Timmy Lundegård

Foto: Hastkrafter.nu

Publicerad måndag 1 augusti 2022. info@visby.travsport.se