Clara är Visbytravets enda juniorkusk

På tisdag gör Visbytravets enda juniorkusk, Clara Flodman, sin sextonde start i karriären. Säsongen har hittills har rullat på bra för 16-åringen som på årets sex starter har kört in fem pengaplaceringar på hemmaplan. Vi tog en liten pratstund med juniorkusken som ständigt går framåt med resultaten.


Fem pengaplaceringar på sex körda lopp. I skrivandes stund är det säsongsfacit för Visbytravets enda juniorkusk, Clara Flodman. Förutom att man har slagit fjolårets siffror under sin andra kusksäsong, så har man även agerat lånekusk och kört till sig dubbla rekordsänkningar. Något som juniorkusken är mycket nöjd över.

- Jag tycker att det hittills har gått bra i år. Wishlist har gjort bra lopp som har slutat med rekordsänkning med mig i sulkyn under de senaste två starterna, så det är inte dåligt. Sedan körde jag till mig min första tredje plats som vi är jättenöjda med, samtidigt som jag under säsongen har fått köra Becky åt Sofia Blixt. Det var jättekul och jag är fortfarande glad och tacksam för att de chansade och satte upp en junior på sin häst.

Clara började sin kuskkarriär genom ponnytravet och är nu sugen på att fortsätta sin travresa med varmbloden. Även om någon karriär som catchdriver inte är det främsta målet, så nöjer sig Clara istället med varje körtur som man får.

- Jag vill såklart köra så mycket som jag får. Med juniorchansen så blir det lite begränsat, men det är ändå roligt att få köra. Jag fyller först i november, så det är ett tag innan jag får köra vanliga lopp. Jag kan kanske hoppas på att få några placeringar som räcker till en juniorfinal, säger Clara som även skulle kunna åka till fastlandet för att köra lopp.

- Skulle tillfället komma så skulle jag nog inte tacka nej till en styrning på fastlandet.

Juniorchansen är ett ständigt omdiskuterat område inom den svenska travsporten, där det ofta kommer in nya förslag om hur man kan förbättra konceptet. Som Visbytravets enda juniorkusk, så ville vi ta del av Claras tankar om hur man kan uppdatera idéen med juniorchansloppen:

- Jag kan tycka att man borde få en fördel i loppen med att sätta upp en juniorkusk. Kanske att juniorerna får köra hästar som har tjänat mer pengar. Det finns många juniorkuskar som visar att de vill köra, samtidigt som det finns andra rutinerade kuskar som också kan köra i loppen. Som det är nu så är det inte konstigt att tränarna sätter upp de mer rutinerade kuskarna före juniorerna. Skulle juniorerna få en stor fördel så skulle nog även jag som tränare, sätta upp en junior före en rutinerad kusk.

”Jag tycker att det ser ganska bra ut på förhand”
På tisdag gör Clara Flodman sitt sextonde lopp i karriären, där hon sätter sig upp bakom Wishlist. En häst som har gått nytt rekord under de senaste tre starterna, där en ny rekordsänkning kanske skulle kunna räcka långt.

Wishlist (Lopp 1, juniorchans) hoppas jag på en placering med. Det är tredje veckan i rad som hon gör en start, vilket gör att hon mest har gått lugna jobb där hemma. Förhoppningsvis så tar det inte för mycket på henne att starta så tätt, men hittills så har det inte varit några problem. Jag tycker att det ser ganska bra ut på förhand för oss. Det är några bra emot, även om det bara är tio hästar i loppet. Man hoppas alltid på en topp 3-placering, men jag blir inte besviken om det inte blir så.

Text: Timmy Lundegård
Foto: Visbytravet/Maria Cedergren

Publicerad måndag 22 augusti 2022. info@visby.travsport.se