Johan känner utveckling som kusk och tränare

I fjol gjorde Johan Rosvall sin kuskdebut. Redan i första starten fick den nya kusken segerdefilera, detta med sin egenägda häst Ottilia Fri. En häst som senare skulle bjuda både Johan och sambon Helena Liljedahl, på en makalös travresa i travets Elitserie.


Som travälskare på Gotland så går det inte att ha missat varken Johan Rosvall eller hans järnsto Ottilia Fri. Ifjol tog Johan ut sin kusklicens och körde direkt in sin första seger med sin egenägda V75-vinnare, för att bara tre starter senare köra in en ny seger.

I år har Johan gjort sin andra säsong som kusk och har tidigt märkt av utveckling i sitt kuskande.

- Som kusk så kör jag helt annorlunda nu än vad jag tidigare har gjort, så det är klart att man känner sig lite mer rutinerad än från ifjol. När jag körde de första loppen och tidigt vann två av loppen, så kände man sig rätt obesegrad, säger Johan som ständigt fortsätter att ta in kunskaper.

- Jag kollar en del på gamla lopp där jag tittar lite vad man gjorde fel och som kunde gjorts annorlunda. Samtidigt så ser jag också en del på hur andra duktiga kuskar gör i loppen. Jag har även pratat om mycket tips med kuskar som Petter Karlsson, Claes Sjöström och även haft bra kontakt med Marc Elias. Jag lyssnar och tar in samtidigt som jag är lite en sådan som även ser och lär.

- Att jag tog ut kusklicens och började köra lopp gjorde att man gick ett steg längre som tränare. Man har utvecklat sig mer genom att köra lopp, man har med sig loppen på ett annat sätt när man tränar. Samtidigt så finns det lite allt möjligt som man skulle kunna bli bättre på.

Bland exemplen nämner Johan bland annat den breda kunskapen om skor och skoning inför start.

- Ted Beier skor en del hos oss och jag försöker alltid att lära mig därifrån. Jag har bland annat lärt mig en del i tankesättet med hur man gör inför starter med skor. Man ser stora skillnader från häst till häst. Ottilia exempelvis kan verkligen inte gå loppen med halvslitna utan måste alltid ha nya skor på hovarna. Samtidigt så kan Hard Steel ha på sig nästan vad som helst.

Förutom nya kunskaper så har resan inom travsporten tagit både Johan och sambon Helena, till storslagna segrar inom travets Elitserie: V75.

Årets V75-deltagande började redan från årets första omgång på Kalmar, där det slutade med seger. Därefter har framgångarna fortsatt under året, där Ottilia i skrivandes stund har tjänat 368 000:-. Förutom startande inom Diamantstoet, har man även har hunnit med ett deltagande i Gotlandslöpningen.

- Jo, hon har gjort det bra. Det satte sig lite i henne efter Gotlandslöpningen och efter startern därefter så fick hon två veckors vila, där hon fick ett stort uppehåll. Nu är hon så man knappt kan släppa ut henne i hagen hemma, samt att hon kan ställa sig på bakbenen och det är lite så som vi vill ha henne. Då är hon i form och så var hon inte efter Gotlandslöpningen.

- Hon tränades upp försiktigt inför Kalmarstarten senast efter sitt uppehåll och tränades inte så hårt inför den starten. Då gick hon som högst två jobb i veckan, nu efter Kalmar så har hon legat i hårdträning. Hon går tuffa pass varannan dag och har även gått framåt med varje träningspass på ett bra sätt.

Under året har det blivit åtta starter på V75 som har resulterat med två segrar. Ottilia har ännu inte blivit oplacerad under året, utan har som sämst med sig en åttonde plats inom ett Diamantsto-försök på Mantorp. Då på något tung bana.

- Att inte vara oplacerad på V75 på åtta starter tycker jag är starka papper. Hon är en stålmärr som inte ger upp och fick även med sig en slant i Gotlandslöpningen. Hon har gjort det bra och jag ser fram emot tisdagen.

Stallet selar ut totalt fyra hästar där Johan själv agerar kusk bakom två av dessa. Samtliga hästar har dragit en positiv lott i spårlottningen, vilket gör stallet extra taggat inför start.

- Jag skulle inte bli förvånad om jag vinner med båda av mina styrningar. Hästarna har fin form och har äntligen fått bra spår, meddelar Johan som delar med sig av sina tankar inför tisdagen:

 

Helios K. (Lopp 2) känns som vanligt men har inte hittat formen i år och har inte heller visat jättemycket under säsongen. Han trivs med Petter i sulkyn men till den här starten så plockar han de pengar som han kan.

 

Ottilia Fri (Lopp 3) har fått gå bakifrån i ett par starter nu och är obesegrad i ledningen så jag kommer att ladda allt vad jag kan. Skulle jag komma till ledning så är jag inte blyg för att köra det första varvet på en 13-tid om det skulle behövas, jag kommer inte att släppa till vilket pris som helst. Det enda som jag för dagen inte är säker på är om hon kommer att gå med skor bak eller om vi rycker alla skorna. Jag känner att formen är på väg upp och det vore såklart trevligt med mer poäng så vi på nytt kan gå ut på V75. Hon kommer att göra en tapper insats och jag tycker nog att hon är våran bästa segerchans.

 

Hard Steel (Lopp 4) är matchad inför Amatör-SM uttagningarna på Solvalla den 24:e september, där sambon Helena som kör jobben gärna ser en etta i raden. Han är hygglig ut och är även han obesegrad från ledningen, så även här kommer det att laddas framåt från start. Jag är däremot inte villig att vara med i någon tokkörning, så skulle det komma någon och ge hård press så lägger jag mig sannolikt i ledarryggen och hoppas på lucka framåt upploppet. Han känns bra och har gjort det bra från spår 12 i de senaste två starterna. Jag tror att han kommer att göra en bra prestation och jag skulle inte bli förvånad om vi skulle gå mot seger.

 

O.M.Genista (Lopp 8) är en duktig travare som tjänade 6 000:- i debuten hos oss i början av säsongen. Vinsten har ännu inte kommit, men vi hoppas på ett bra lopp inför tisdag. Vi hoppas på bra pengar.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: Bellux

Publicerad måndag 13 september 2021. info@visby.travsport.se