Blir det ny segerglädje från Elin?

Förra tävlingsdagen så bjöd Marachino Mondo och Elin Prowse spelarkåren på en jätteöverraskning, när duon segrade till 59 gånger pengarna. Den glada vinnarkusken lät själv inte lika överraskad efter loppet och återfinnes i startlistorna även på tisdag. Är det kanske dags för en ny segergest?


Det bjöds på stor segerglädje när Marachino Mondo passerade mållinjen som vinnare under månadens inledande lördag. Segerkusken Elin Prowse bjöd även på en härlig vinnargest när duon passerade mål, där kusken kunde räkna in sin andra kuskseger i karriären.

- Jag har väntat på att både jag och Mondo ska sköta oss i lopp, vilket jag tycker att vi gjorde nu senast. Det blev ett långsammare lopp vilket passade oss bra, där vi kunde hänga med bra, berättar Elin.

- Vid upploppet kändes Mondo fortfarande pigg och stark, medan jag fick känslan av att den invändiga hästen verkade mer försiktig och ofokuserad. Så jag hade en bra känsla in på upploppet, där Mondo även kändes fin i spurten den sista biten.

Trots den stora överraskningen sett till oddset, så var inte Elin lika förvånad. Redan i vinnarintervjun direkt efter mål, så meddelade segerkusken att hon inte var lika överraskad över den segrande 59-oddsaren.

- Det låter kanske lite knäppt med tanke på att han inte har visat något. Samtidigt så vet jag att det finns något i honom, han är stark och jag har väntat på att det ska visas upp men det kommer framöver. Jag har väl därför själv haft lite övertro på honom och senast så slog det ut i full kraft.

Vägen till segern har däremot inte varit helt rak. ”Mondo” inledde sin karriär genom ett premielopp hos sin uppfödare Sandra Stuxberg, men har efter det haft problem med skador. Något som gjorde att tävlingsdebuten dröjt.

- Han kom till mig under förra säsongen. Han har varit drabbad av hälta och en längre vila efter en operation, så det tog ett tag att få honom att komma igång. Samtidigt har varken jag eller Sandra Stuxberg, som jag leasar hästen av, inga krav på att han ska starta så snabbt som möjligt. Det får ta den tid det tar helt enkelt.

- Det är klart att han låg lite efter i träningen efter operationen. Ändå så hann vi med en start innan fjolårssäsongen var över. Idag känns han däremot hel och fin och vi hoppas att kunna starta på nu under de sista tävlingsdagarna. Det kan till och med bli något besök på fastlandet. Tidsmässigt är han inte där ännu, men det är bra lopp för att hålla igång honom.

Segern med Mondo var däremot inte den första. Den togs 2019 med Mamushka, men kanske var årets seger mer kännbar?

- Det som kan göra segern med Mondo lite mer speciell, är att jag har fått följa honom genom hela resan. Jag är såklart superglad vid båda segrarna, men man blir ändå extra stolt som tränare när man har varit med längs vägen.

Elin själv jobbar till vardags som veterinär på Skrubbs, men har innan dess mestadels haft sina största erfarenheter inom ridningen.

- Jag har ingen bakgrund alls med travet, utan har mestadels jobbat med ridhästar. Jag kom in genom att jag pratade med Henrik Hoffman och fick vara med att köra i träningsjobb. Därefter fick jag låna häst av Mikael Cedergren som även satte upp mig bakom några galningar, för att jag skulle ”lära mig hur det går till”, skrattar Elin som ännu idag har bra kontakt med ”Micke”.

- Även idag så kan jag få nyttiga tips från honom, exempelvis om balansering. Man får däremot jaga honom en del då han är en upptagen man. Han kör väldigt mycket på fastlandet så det gäller att hugga honom när han är ledig.

Med två kusksegrar bakom sig och ett föl på väg, med Elins debutvinnare Mamushka som moder, så verkar det som att Skrubbsveterinären håller sig kvar inom travet.

- Det är jättekul med travet. För min egen del så har märkt att jag är en större tävlingsmänniska än vad jag trodde från början. Samtidigt så hjälper mig inom jobbet som veterinär att vara mer insatt inom travet. På den vägen har travet gjort mycket nytta för mig.

På tisdag hittas duon på nytt ute på tävlingsbanan. Med 15 000:- på kontot så kunde inte proppen med ”Högst 15 000:-” skrivas bättre och Elin delar med sig av sina tidiga tankar.

 

Marachino Mondo (Lopp 5) tävlar inte med något större uppehåll, så han känns fortsatt bra efter segern. Tempomässigt fick han det snällt senast, samtidigt tänker jag att det kommer att gå fort till den här starten. Han är stark men behöver bli lite snabbare, så min prioritering är främst att sänka rekordet. Vi hoppas på ett bra lopp men känns inte så segeraktuell här. Segern kan istället komma vid ett senare tillfälle.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: Bellux

Publicerad måndag 13 september 2021. info@visby.travsport.se