Foto: Bellux

Jonny jagar en välförtjänt seger med Önas Nelly

Jonny Lehrberg har varit med ett bra tag på Visbytravet. B-tränarlicensen har funnits med sedan 1996 och därefter har det blivit en häftig travresa, med allt från kusksegrar till V75-triumfer. På måndag selar han ut Önas Nelly som gör sin fjärde start efter skadefrånvaro, där man jagar en välförtjänt seger.


Det har blivit många starter som tränare genom åren för Jonny Lehrberg, som har haft flertalet hästar på sin tränarlista. Packleader och International är två för att nämna några som har varit vinstrika i den långa karriären. En tränarkarriär som tog sin början, när då?

 

- Oj, jag kommer inte ihåg när det började. Jag minns min första häst som jag i princip påbörjade min travtränarkarriär med, det var Ninja Bräntings så kanske någonstans under 90-talet (1996). Den bästa hästen som jag har haft, är däremot utan tvekan Royal Neo.

 

Med Jonny som tränare så startade Royal Neo i hela 22 V75-lopp, där sex av loppen slutade med seger. 1 546 300:- blev det totalt insprunget där man bland annat slog hästar som Harry Haythrow, Friction och Traveling Man.

 

- Hans seger i Klass II-finalen på Örebro är ett lopp som fortfarande sitter inprintat i mitt huvud. För min del så tog han sin tredje raka seger, medan han själv tog sin femte raka. Segern är något av det största i min karriär, berättar Jonny som först fick syn på valacken via en annons.

 

- Han var till salu jättelänge genom en annons någonstans, jag tror att det var i Travronden. Ett par år efter att vi köpt honom så fick jag reda på att han hade problem med sina framknän. Han hade tydligen dessutom köpts vid flera tillfällen med gått tillbaka för problemen. Hos oss visade han aldrig några större besvär, så veterinären som besiktade hästen då hade fel.

 

Trots att han har gjort sig mest känd som tränare, så innehar Jonny även en kusklicens. Till och från syns han på travovalen, men oftast hittas kuskar som Johan Wiman och Eva Lundahl som kuskar.

 

- Det finns olika anledningar till att jag inte kör själv. Dels så har jag för lite häst att köra i lopp, det var annorlunda när man hade fler hästar på träningslistan men i dagsläget har jag inte så många. Att jag inte kör så mycket gör även att min tajming i volterna blir sämre och jag tycker att det är viktigt att man kommer iväg rätt. Tappar man för mycket från start så får man det svårare i loppet.

 

- Sedan är det svårare att köra när man åker ensam. Det blir svårt när man själv ska sela ut och hoppa upp i vagnen, så det är också en anledning, säger Jonny som ändå tycker att kuskandet kan vara roligt.

 

- Jag tycker att det är hemskt roligt att köra lopp, så det blir ibland att man kör något autolopp. Kval- och premieloppen brukar jag också köra.

 

Alla tränare vid staketet hanterar även vinster och förluster på olika sätt. En del kan koka över om det inte går som planerat, medan tränare som Jonny Lehrberg tar det med lite mer ro.

 

- Jag brukar släppa allt tankar omedelbart efter loppet. Visst kan man själv tycka och tänka efter loppen, men jag som själv har kört lopp vet att det är lätt att göra fel. Det är inte alltid loppen kördes likadant som det ser ut från sidan. Man har lärt sig med åren.

 

På måndag är det sista månaden för Visbytravets tävlingar. Önas Nelly kommer till start och gör sin fjärde start efter över ett års skadefrånvaro.

 

- Hon fick en böjseneskada i ett framben efter sitt första lopp som treåring, efter det gjorde hon en riktigt bra fyraåringssäsong. I debuten som femåring kom problemen när en knäkappa åkte ner på samma ben där skadan tidigare satt, vilket öppnade upp skadan igen. Jag har själv tyckt att det har varit tufft hemma då jag inte kan köra några hästar i lag. Så för att ge henne och alla andra tränare en chans, så försökte jag till och med ge bort henne.

 

Ingen nappade på erbjudandet och Nelly blev kvar på gården. I slutändan blev något positivt för Jonny, då comebacken med tre starter har blivit en stor succé.

 

- Jag är hemskt nöjd med henne. Dels efter det långa uppehållet men också med att hon sänkt sig i tiderna i varje start. Jag är verkligen nöjd och jag hoppas att hon går framåt med varje lopp i kroppen.

 

På måndag jagar Önas Nelly en välförtjänt seger och Jonny delar med sig av sina tankar inför loppet:

 

Önas Nelly (Lopp 3) känns fin hela tiden och känns bra även inför måndag. Eftersom hon springer rätt högt med frambenen så går hon med knätejp och i senaste starten tänkte jag lätta henne lite, men det blev helt fel. Jag lättade henne i fram med hundra gram på båda benen, vilket gjorde att hon inte riktigt sprang framåt de sista 100 meterna. Hade jag gett fan i det så hade hon nog slutat längre fram. Nu går hon istället med sina vanliga järnskor och vi kommer för första gången att köra med rycktussar. Hon har gjort det bra i loppen i år och jag tycker att det är en bra chans även på måndag.

Publicerad måndag 4 oktober 2021. info@visby.travsport.se