Foto: Jonatan Östlund

Eva gick från praktikplats till flerfaldig champion

Hon har kört lopp i Ryssland, Belgien och Finland och har dessutom ett tidigare EM-guld från Tyskland bakom sig. Visbytravets flerfaldiga dam- och amatörchampion Eva Lundahl har minst sagt gjort sig känd som kusk på flera olika banor, trots att hon själv inte var något travbiten från början.


Eva Lundahl har blivit välkänd på travovalen som en av Visbytravets vassaste kuskar. Bara ifjol körde hon hem dubbla championtitlar på Visbytravet som B- & K-kuskchampion (tidigare Amatörchampionatet) och Damchampion.

Med pappa Henry aktiv inom travet som amatörtränare, så har travsporten alltid funnit med genom Evas liv. Att det skulle bli en egen karriär inom travet var däremot inget som var helt självklart.

- Jag själv red ganska länge från början innan jag kom in i travet. Jag har däremot alltid varit på trav i och med att pappa var aktiv och jag hade intresserade syskon. Själv var jag inte så inbiten från början, berättar Eva.

Framåt de senare tonåren så kom vändningen för Eva, som under sin gymnasietid hade fått upp intresset till sporten genom en annan travtränare.

- Jag fick ganska tidigt en favorit i Torsten Beijer. Till och med så pass att jag som ung följde honom och pryde väggarna med allt om honom som var i tidningarna. När jag gick tredje året på gymnasiet så skulle vi själva fixa med praktikplats, så då sade jag till pappa att jag skulle vilja vara hos ”Totte”, så vi åkte dit. Det hela med travet började med andra ord genom att jag pryade där i två veckor. Sedan blev jag kvar ett tag till och fick köra en ponny som hette Scooby Doo II, så den fick jag köra vilket blev som en inkörsport till travet.

Därefter blev det egen kusk- och tränarlicens, med Evas bakgrund som ryttare så blev det senare även en montélicens. Trots en stor rutin som ryttare, så användes inte montélicensen lika ofta som kusk- och tränarlicensen.

- Det var mest under ett par år när jag hade två franska hästar som gick bättre i monté än för sulky. Så de red jag lopp med, annars red jag inte så många andra montélopp.

Med sina fina resultat som Eva håller i dagsläget, så är hon en ständig deltagarkandidat till fina lopp. Nära varje år hittas hon i Gotlandssmycket på hemmaplan och redan i våras så segrade hon i sitt första Umeåbesök, där hon körde hem Ladies Race med Tale of Jacks. Hon har även haft framgångar på andra håll.

- Jag har faktiskt vunnit ett V75-lopp på Solvalla. Loppet kördes i och för sig under en onsdag kväll men det kördes inom rikstoton och räknas som ett V75-lopp. Sedan har jag även ett Amatör EM-guld från -97 som kördes i Tyskland, det var jättekul.

- Sedan har jag varit i ryska Moskva och kört lopp, även det -97. Det var lite annorlunda, på den tiden så låg de en bit efter i tiden när det gäller utrustning och allt däremellan. Jag vet däremot inte hur det är nu, men på den tiden så var det så.

Förutom en tur till Ryssland så har det även blivit ett besök till Belgien under karriären. Eva själv trivs däremot bra hemma i Visby.

- Eftersom jag tycker att det är lite läskigt att flyga så är jag inte så mycket för att resa. Att åka runt och köra i andra länder är inte direkt någon större dröm som jag har. Jag stannar gärna på ön men annars är sådana grejer jätteroligt, jag har kört Nordiskt Mästerskap i Finland också vilket också var jätteroligt.

Med alla tidigare titlar och championat bakom sig på hemmabanan så trivs Eva bra på hemmabanan. Trots det sena beslutet att börja med trav, så trivs hon med livet.

- Ja, jag trivs med travet. Det är svårt att komma ifrån när man har jobbat med hästar genom hela sitt liv. Man har tänkt tanken att man kanske ska dra ner lite men jag tror att det blir svårt. Det är så mycket runt omkring som inte alltid är så enkelt, framförallt inte när man dessutom jobbar på dagarna. Men så länge som jag orkar och tycker att det är kul så blir det som ens livsstil.

På tisdag är det dags igen. Då kör Eva hela sju hästar, där hon delar med sig av sina tidiga tankar:

Perfect Relation (Lopp 1) har gjort tre starter under året, men har inte startat sedan i maj på grund av en längre sjukdom. Han är snabb ut så jag hoppas på att snabbt komma ner till plankan men han tas mest ut här, för att han ska få ett lopp i kroppen efter sjukdomen. Jag tror inte han räcker till seger direkt efter uppehållet, men vi hoppas på en fin peng.

 

Alan Walker (Lopp 2) är en fin häst och kommer kunna gå framåt med åren. Han kommer nog kunna bli en fin fyraåring till nästa år, även om han just nu inte vet vad det handlar om så är han väldigt fin att köra. Läget med spår åtta i volt tycker jag är bra, vi vill köra invändigt och kommer att läggas på rätt plats direkt. Det är fina pengar att köra om så vi hoppas på en slant.

 

Hard Steel (Lopp 3) är jättetrevlig att köra men har lite tufft emot sig den här gången. Jag tror dessutom att medeldistansen passar honom bättre än kort och spår sex bakom bilen är inte det roligaste. Vi hoppas på peng här med.

 

Assumetoberich (Lopp 4) var fin som tvåa när jag körde för tre starter sedan. Då hade han framspår och planerade att ta rygg på Dino Dollar, nu är det bakspår i ett tuffare gäng och ett halvt varv längre. Jag har bara kört honom en gång tidigare så har ingen riktig koll på hästen eller taktiken.

 

Queque (Lopp 5) körde jag några jobb med i början av säsongen för att hon skulle lära sig. Hon var jättefin i början och jag tänkte att det skulle bli en rolig slutsäsong med henne, då kändes det som att hon kunde gå ut och vinna ett par lopp. Hon var fin i kvalet men i loppet var hon inte alls som hon skulle. Hon sprang inte framåt, bröt ut och det spelade ingen roll att det fanns hästar framför. Med det i färskt minne så känns det som att hon behöver några lopp i kroppen innan segern kan komma.

 

Cool Me Down (Lopp 8) är en fin häst men kom ut i det tuffare av de loppen som tränaren anmälde till. Det är tufft emot med Hellvis Victor och Rally Isak i samma lopp men jag känner ändå att hon skulle kunna tjäna en slant här, hon är ingen tokig häst.

 

Victory Graphic (Lopp 9) blev oplacerad senast men gick nytt rekord på distansen. Nu går han tillbaka till medeldistansen vilket kan vara ett plus, tränaren sade senast att 2620 meter nog inte är hans melodi. Det känns enklare emot den här gången, samtidigt så kan det bli svårt att räcka till hela vägen. Även här tror jag att det kan bli pengar.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: Jonatan Östlund

 

 

 

Publicerad måndag 11 oktober 2021. info@visby.travsport.se