Foto: Gotlands Russtravklubb

Blir det gotländsk seger i Ponnytravkriteriet?

På lördag körs landets största treåringslopp inom ponnytravet, Svenskt Ponnytravkriterium. Två gotländska deltagare hittas i startlistan genom Riico (Lova Öström) och Pejnarve Alisia (Julia Franzén). Även Catharina Cronberg, som är landets ledande russuppfödare, kommer att vara på plats.


På lördag körs ponnytravets största treåringslopp, Svenskt Ponnytravkriterium. Inför den stora dagen så ligger Hemse-uppfödaren, Catharina Cronberg, på en överlägsen första plats bland landets segerrikaste russuppfödare.

 

- Det är så att man inte kan förstå det själv. Det är förstås jättehäftigt, det har gått bra för uppfödningarna i år, säger Catharina som 2013 blev landets segerrikaste uppfödare för Kat. B med en segers marginal.

 

- 2013 tog fastlandstränade Pejnarve Tindra tio segrar under samma år. Året därefter tog hon ytterligare tio segrar, men då räckte det inte hela vägen. Som uppfödare så måste man ha lite tur att hästarna hamnar hos duktiga kuskar och tränare, där tycker jag ofta att jag har haft den turen med mig.

 

På lördag hittar Catharina sin tredje uppfödning i Svenskt Ponnytravkriterium. Det senaste deltagandet gjordes 2016 med Pejnarve Spira, som då galopperade. Innan dess slutade det med en tredje plats under 2003. Då med Wilja som är mamma till årets Kriteriedeltagare, Pejnarve Alisia.

 

- Det är såklart jättestort att ha en uppfödning i Kriteriet. Alisia som startar på lördag har dessutom det snabbaste rekordet i loppet, så det kommer att bli spännande att följa. Själv är jag bara glad om hästen sköter sig och tar sig igenom loppet, en seger vore nästan så otroligt så det kan man nästan inte tänka sig, säger Catharina.

 

Pejnarve Alisia tränas av Julia Franzén, som även kommer att köra det stora loppet på lördag. Precis som Catharina så är även Julia stolt över att vara med i Kriteriet.

 

- Jag har kört många lopp i karriären, men att köra Kriteriet är det största. Det är ett av de största loppen som går att köra så det är riktigt stort för mig att vara med. Att få göra det med en egentränad gör det bara större, säger Julia som trots en snabb häst bakom startbilen, inte har någon enkel uppgift.

 

- När man kör Alisia så känner man en del orutin blandat med extremt mycket humör, man får vara bestämd men ändå inte för mycket. Samtidigt så har hon en kämparglöd och gillar att tävla, kommer det någon så vill hon alltid svara och vara före den i mål. Ändå så kan hon bli lite bekväm. Det gäller helt enkelt att ha henne med sig humörmässigt.

 

- Man känner såklart en del press på sig eftersom vi kör ut med den snabbaste i fältet, men samtidigt så handlar det om unghästar och allt kan hända. Det får gå som det går, jag vill i första hand ta mig runt sedan är det bara jätteroligt om det går bra. Vi är med i startlistan och det var det ursprungliga målet, säger Julia.

 

En annan som är nöjd med att ta sig runt när Kriteriet ska köras är Lova Öström, som representerar Visby i Kategori A-klassen. Där kör hon sin egentränade Riico, som aldrig har varit sämre än fyra.

- Det är första gången jag är med i de stora unghästloppen, så det känns spännande! Jag är riktigt laddad, jag kommer bara att fokusera i loppet och tänka att allt kommer att gå bra. Det finns inga större krav, jag är bara glad att vi kom med i loppet och det stora målet är att vi tar oss runt utan att bli diskade, säger Lova som meddelar att allt är bra med Riico.

 

- Allt är jättebra. Han kändes jättepigg i värmningen till senaste starten men när vi kom in på banan inför loppet, så var det som att han inte riktigt var på tävlingshumör. Jag hoppas på att han är på bättre humör på lördag. Annars har jag kört på som vanligt med Riico och gett honom mycket promenader, massage och mycket kärlek!

 

Stort lycka till önskar Visbytravet!

Publicerad fredag 15 oktober 2021. info@visby.travsport.se