Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Lena Martells uppfödning blev tvåa i Breeders Crown!

Först blev det en fjärde plats i Kriteriet och nu i söndags slutade gotlandsuppfödda Indy Rock tvåa i Breeders Crown för treåringar, värd 800 000:-. Den Halmstad-tränade valacken visar fina framgångar i årgångsloppen, vilket även gäller Lena Martell som gör debut i sammanhangen.


Lena Martell i Stånga är sedan flera år tillbaka känd som uppfödare. Med uppfödda hästar som har fått ägare i Danmark, Finland och nyligen även i Holland, så är det ingen underdrift att det gotländska uppfödningsstallet är allmänt känt runt om i Europa.

Tillsammans med Lenas tidigare hästägare Lennart Karlsson från Tyresö, har det blivit ett mindre samarbete om vissa uppfödningar. Duon Lena och Lennart har sedan tidigare några fölston tillsammans och 2018 fick de fram Indy Rock. En häst som under årets treårssäsong hunnit med en fjärde plats i Svenskt Travkriterium och som i söndags blev tvåa i Breeders Crown. En silverplacering värd 800 000:-.


- Det är ju jättestort, häftigt och roligt. Allt på samma gång, det är helt fantastiskt. Det är alltid en dröm att få vara uppfödare till en häst som är så bra, säger Lena som för första gången får ta del av de stora framgångarna.

- Jag har haft några uppfödare som har varit inackorderade på gården som har varit med i Elitloppet och Uppfödningslöpningen. Själv har jag inte haft samma framgångar, det har blivit någon V75-vinnare sedan tidigare men aldrig riktigt något i den klassen. Indy Rocks placeringar i de stora loppen är de första, där jag har varit med och fött upp hästen, säger Lena som minns treåringen som ung.

- Som unghäst så kunde han vara tuff ute i hagen, men han var alltid snäll med människor. Han var ganska hingstig av sig och kastrerades tidigt hos sina då nya ägare. Det är alltid svårt att säga om det blir en bra häst när de är i de åldrarna. Allt måste stämma i dagsläget för att man ska kunna få de bästa förutsättningarna, allt från ägare, tränare och lopp måste stämma. Sedan ska det till lite tur också så det är inte helt enkelt.

Indy Rock ägs idag av Verrazzano Ab i Bjärred och tränas av Johan Untersteiner i Halmstad. Utvecklingen går ständigt framåt, där uppfödare Lena är nöjd med vad hon får se.

- Det är en jätteduktig häst även om han kanske inte ser så mycket ut för världen. Han är inte så stor i storleken men han har ett bra driv i steget och har en bra skalle.

Med en fin fyraåringssäsong att följa, så meddelar Lena att Indy Rocks moder, L.Dees Roccy, är dräktig med Who’s Who. Ett spännande syskon till treåringsstjärnan.

- Årets avkommor efter Who’s Who är hittills den enda kullen, så vi får se vad det blir för fölunge under nästa år. Fölen efter Who’s Who har hittills sett trevliga ut, så det kommer att bli spännande att följa den lilla fölungen från nästa år.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad tisdag 9 november 2021. info@visby.travsport.se