Foto: TR Media

Gävletränaren som trivs på Gotland

När Gävletränaren Johanna K Karlsson gästade Visbytravet under förra tävlingsdagen, slutade det med en seger och en tredje plats. På måndag är hon och sambon Elias tillbaka, när Visbytravet inleder sina kvällstävlingar. Vi passade på att ringa upp Johanna, för att lära känna stallet lite extra inför måndag.


På Visbytravet gläds vi alltid över fina resultat och glada vinnare, på våra tävlingar. Framför allt genom hemmalagets framgångar, men även för de återkommande tränarna som på nytt väljer att gästa Visby.

En av de återkommande tränarna som ofta gästar Gotland, är Gävletravets Johanna K Karlsson, som varje år visar höga vinnarprocent från stallet när man gästar ön.

- Jag har alltid gillat Gotland. Inte bara banan, utan även det positiva bemötandet och trivsamheten. Att det även går bra för stallet, är såklart även det ett plus. Det blir sällan någon längre semester, men samtidigt är det ett annat lugn när man startar på Visby. Ibland hinner man med någon snabb lunch på stan, efter att hästarna har installerat in sig på banan. Vilket är skönt, då man slipper allt stress för att sedan åka hem direkt, berättar Johanna.

Johanna själv är A-tränare på Gävletravet och bor tillsammans med sin dotter och hennes sambo Elias Strandberg. Travet har alltid funnits med henne, då hennes föräldrar hade ett högt intresse.

- Mina föräldrar födde upp hästar, och min morfar hade alltid nordsvenskar som han tävlade med. Jag har alltid haft intresse för travet, och körde även lite ponnytrav när jag var liten. Jag jobbade tidigt en del hos Västerbo Stuteri, och var ofta med morfar när han åkte på tävlingar.

Förutom flertalet tränarsegrar, har Johanna en montéseger i bagaget från 2008. Trots att segern väcker häftiga minnen, verkar montélicensen inte hämtas ut inom någon snar framtid.

- Jag minns montésegern, det var med Peach Princess på Eskilstuna. Vi vann med hela upploppet och det var en häftig känsla när man passerade mållinjen. Med lite bättre fingerkänsla i loppen, tror jag att det hade kunnat bli fler kusk- och ryttarsegrar. Samtidigt har jag aldrig varit någon riktig tävlingsmänniska i loppsammanhang ute på banan. Det var mest när man var yngre, som man ville testa på att köra och rida själv. Jag trivs istället med att träna stallets hästar och låta Elias köra loppen, säger Johanna.

Samarbetet mellan Gävleparet, verkar däremot vara vinstgivande. Stallets segerprocent håller sig stark, där snittprocenten under de senaste fyra åren ligger på höga 17,75%.

- När man startar så gäller det alltid att tänka rätt när man matchar hästarna. Just det tycker jag att vi har lyckats bra med. Just på Visby går det dessutom ofta rätt bra för stallet. Elias vinner ofta när vi åker till Gotland. Jag tror dessutom att han alltid fått med sig minst en seger, när vi har åkt över, säger Johanna.

När Visbytravet kör säsongens första kvällstävlingar, gästar stallet med dubbla vinnarchanser. Vid ett uppsnack med Johanna, lät det positivt hos båda startande:

Captain P.R. (Lopp 3) känns helt bortglömd på spelet. Trots att loppet är en spårtrappa, är jag ändå rätt nöjd med spår långt ut på vingen. Det är ett större stressmoment när han har en startposition i mitten bakom bilen, och nu slipper han hästar som gasar från båda hållen. I övrigt är det en stark och rejäl häst som tål att göra en hel del jobb. Håller han sig felfri, tror jag att han är farlig att glömma.

Prince Yoda (Lopp 4) gör andra sin andra start i monté, och jag tycker att man kan räkna bort montédebuten helt. Trots att det blev startgalopp efter en omstart då, så var Sofia nöjd med honom i värmningen. Samtidigt känns det positivt att hon åker över till Visby, för att rida honom igen. Han gör alltid bra lopp och kan ge starka avslutningar, men kan också trampa iväg bra från start. Jag tror inte att han är sämre för sadel än för sulky, och jag tycker att han tillhör de bättre i loppet. Jag skulle inte bli förvånad om han vinner.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Foto: TR Media

Publicerad lördag 8 maj 2021. info@visby.travsport.se