Foto: Bellux

Blir det tredje raka succéåret för Tjelvar?

De två senaste åren, har varit succéår för Tjelvar Andersson. Med över 300 000:- insprunget per år, har den ständigt glada 72-åringen placerat sig som Visbytravets näst vinstrikaste B-tränare. På måndag körs säsongens första kvällstävlingar på hemmaplan, och frågan är om stallets vinstrika succé fortsätter.


Trots fina placeringar under de aktiva åren, hade Tjelvar Anderssons stall enbart med sig en seger på fem år, när man gjorde bokslut på 2018. De två åren därefter, gjorde stallet däremot en riktig kometsäsong.

Med V75-deltagande och seger i Solvallas Amatörpokal med Rasmus Raz, samt häftiga montésuccér med Red Red Raz, har stallet passerat över 300 000:- två år i rad. Segerstatistiken steg dessutom från en seger på fem år, till elva segrar på två år. Något som den ständigt glada 72-åringen, inte har missat:

- Det har gått fantastiskt bra de senaste säsongerna! Alla stallets hästar har varit igång och startat under de gångna säsongerna, vilket såklart kan vara en anledning till framgångarna, säger Tjelvar.

Med sina fina resultat på över 300 000:- till stallet, har Tjelvar placerats som Visbytravets näst vinstrikaste B-tränare 2019 och 2020. Om stallets fina resultat fortsätter, återstår att se. Enligt tränare Tjelvar, ligger man däremot lågt med förhoppningarna.

- Vi beräknar att det inte kommer att gå lika bra i år. Till skillnad från de två tidigare åren där hela stallet har startat, har vi enbart tre startklara hästar under den här säsongen. Reggae Raz fick en skada mellan kotan och hoven, och är nu på beteckning. Sedan har jag en avkomma efter Hard Livin, som jag redan ifjol sade att jag skulle bli förvånad över om den kom till kval. Även i år står jag fast vid de orden, berättar Tjelvar.

- Samtidigt har vi startat lite annorlunda än vanligt. Det var tidigt förbestämt, att vi inte kommer att åka lika mycket till fastlandet under vintern. Det sliter mycket på hästarna, dels med resan, men dels att tävla på de hårda vinterbanorna med hög risk för tjällossning. När vi väl har åkt, har det varit något enstaka lopp för att hästarna ska få komma igång inför hemmasäsongen.

Även om stallet enbart har tre startklara hästar under säsongen, finns det inga idéer om att få in några nyförvärv.

- Nej, någon måtta får det vara på galenskaperna, skrattar Tjelvar.

- Jag är inte missnöjd med antalet hästar i stallet. Man har alltid att göra.

På måndag selar Tjelvar ut samtliga av stallets starthästar, på hemmaplan. Säsongens första kvällstävlingar står för dörren, men är kvällstävlingar bättre eller sämre än de klassiska lunchtävlingarna?

- Det är en bra fråga. Skötselmässigt tycker jag att lunchtävlingar är perfekta. Eftersom jag inte bor så långt från banan, så hinner jag oftast med mer i stallet efter tävlingarna. Det passar även bra att ibland komma hem vid en hygglig tid. Kvällstävlingar är däremot bra det med.

Inför säsongens första kvällstävlingar, kollade vi även läget med stallformen:

Raswill Raz (Lopp 3) är en besvärlig herre som har skött sig i loppen den senaste tiden, och börjar förstå vad det hela går ut på. Han har lite för dåligt självförtroende, och har haft tendensen att stanna till de sista 50 meterna innan mållinjen. I övrigt är han en stark och rejäl häst. Han gör debut på lång distans och fick dessutom ett framspår, han känns kvick ut och vi kommer att köra framåt.

Red Red Raz (Lopp 4) har gjort två starter i år, men båda starterna kan man i princip glömma. I första loppet på Mantorp blev det en startmiss, som gjorde att han fick som ett ytterligare tillägg. Starten därefter ryckte vi skorna, som gjorde att han blev hovöm och galopperade. Han är som vanligt hemma i träningen, och inför måndagens tävlingar tycker jag att han har fått ett bra utgångsläge. På förhand känns det som att han ska vara med där framme.

Rasmus Raz (Lopp 7) har en jäkla motor och är riktigt stark. Han är normalt sett inte så startsnabb, men när han vann Solvallas Amatörpokal 2019 så laddade ”Micke” (Stjernström) från spår fyra och spetsade direkt. Jag skulle tro att han kan gå en bit under 1.13 på måndag, om inte till och med en 12,1-tid. Loppet känns öppet och intressant på förhand, där det ser ut som att alla kommer att köra på från start.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Bellux

Publicerad fredag 7 maj 2021. info@visby.travsport.se