Framtidsnamnet William gästar Visbytravet

Han har föräldrarna i Örebro, adressen i Dalarna men rötterna från Visby. På torsdag kör William Ekberg sitt första lopp på Visby, sedan åtta år tillbaka. Som kusk visar han en ständig utveckling och placerar sig i skrivandes stund som landets femte segerrikaste ungdomskusk.


På torsdag gästas Visbytravet av den legendariska Otto Nilssons barnbarn, William Ekberg. Fyra styrningar väntar för ungdomen som blir ett allt mer bekantare namn, för den breda travspelarkåren. Till vardags jobbar William nämligen hos Rommetränaren Jörgen Westholm, där 24-åringen bjuds på allt fler styrningar men också mycket jobb.

- Jag tycker att allt fungerar jättebra hos Jörgen och jag trivs bra. Jag har idag åtta passhästar i stallet, där jag även hjälper till att sko lite över det, berättar William.

Hårt arbete hos Jörgen Westholm brukar betala sig. Sedan tidigare har unga kuskar som Oskar J Andersson, Ida Riesterer och Marcus Lilius, för att nämna några, slagit sig igenom från Stall Westholm efter hårt arbete i stallet. Stallet satsar på ungdomar där även William, med hårt hästskötararbete, får chansen mot den vassare konkurrensen.

- Jag har bara jobbat här i sju månader och har redan fått vinna med stallets hästar på både V75 och V86. Det är såklart väldigt tacksamt från min sida att få sådana chanser. Samtidigt gillar Jörgen när man jobbar, så jag försöker att jobba så mycket som möjligt och hjälper till med det som jag kan.

Med stora erfarenheter från tränare som Jörgen Westholm och Veijo Heiskanen, så låter William som ett framtidsnamn som är intressant att följa. Drömmen om en A-licens med ett eget tävlingsstall, har stått fast sedan länge.

- Det stora målet är att styra sitt eget stall. Sedan om det blir ett eget stall, vet jag ännu inte men det är såklart målet och har alltid varit. Jag har offrat många år till sporten. Både att utbildat mig på Wången samt att åkt runt och jobbat hos olika tränare, så det är klart att man hoppas att jag får vara kvar inom travet. Med all den här tiden till sporten så vill man ge det en chans.

På torsdag kör Visbytravet sin åttonde tävlingsdag för säsongen. William kommer att vara på plats, där han kommer att köra sitt första lopp på Visbyovalen sedan ett bra tag tillbaka.

- Jag har faktiskt tävlat på Visbytravet tidigare, då med hästen Kung Keno. Det måste vara runt 2013 när jag var sexton år, jag hade precis hämtat ut min licens då. Tiden går fort, säger William som har märkt av sin utveckling på banan.

- Man utvecklas hela tiden. Det är alltid bra att man får chansen, rutinen är viktig. När jag började var jag mycket aggressivare i körningen jämfört med nu. Det tog lite tid innan jag vann mitt första lopp, så jag kan till och med ha varit lite för aggressiv.

Med sina starka rötter på Gotland så hittas William ofta på Visby. Vid tidigare tillfällen har han hittats i publikhavet på Visbytravet, under tävlingsdagar. Men även under hans semestrar.

- Familjen har en sommarstuga på Visby så vi åker ner minst en gång per år. Inför torsdagen blir det däremot ingen semester då jag ska jobba på fredagen, så det är fullt upp med att ta sig till stallet dagen efter. Det är en bit att åka och det tar en arbetsdag att åka ner. Att komma ner en gång när det passar är såklart roligt, säger William som tror på nya Visbychanser inom kort.

- Jag kommer däremot absolut tillbaka, det vore kul att komma ner någon gång igen. Planen är att jag ska ha någon semester i Visby i sommar, så det vore kul om det är någon tävlingsdag i samband med den.

Som catchdriver gäller det att ha koll på sina styrningar, något som William brukar vara påläst med. I skrivandes stund har stallet i Sala däremot haft fullt upp med stora tävlingar under midsommaren, vilket gör att man lätt halkar efter.

- Det har faktiskt varit fullt upp i stallet med tävlingar och jobb, så jag har inte hunnit läsa på loppen ännu. Det kommer däremot, med tävlingar hela veckan så kommer det närmare tävlingsdagen. På det lilla jag har sett så känns det som intressanta styrningar. Bison Spiro (Lopp 6) har inte det roligaste läget men ska ändå bli rolig att följa. Även Hoffmans Youngblood (Lopp 2) ser inte så tokig ut. Jag kommer såklart att försöka göra det jag kan och göra mitt bästa för bra placeringar.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad tisdag 29 juni 2021. info@visby.travsport.se