Foto: Bellux

Roger tror på en ljus framtid för Mellby Galax

Förra tävlingsdagen var en bra dag på jobbet för den hjälpsamma Roger Hassborg. Förutom årets första seger som tränare och kusk, så togs segern med Mellby Galax som i sin tur tog sin första seger i karriären. På torsdag är det dags för nya tävlingar. Roger är laddad och lovar även en vinnargest, om en ny kuskseger skulle inträffa.


Pratar man med många ansikten på stallbacken, kommer ofta namnet Roger Hassborg upp som en person som har varit till stor hjälp i olika situationer. Johanna Nordenankar och Linn Lyonné är bara två exempel på tränare som nämner Rogers namn, när man berättar om sin bakgrund inom travet.

- Det är faktiskt inget som jag har tänkt på. Samtidigt tycke jag att det är kul att hjälpa till, jag är lite av en sådan person som vill hjälpa dem som vill ta emot hjälpen. Jag jobbar en del som hovslagare och hjälper en del därifrån, med det som jag kan. Ibland har man fel men ibland har man också rätt.

Under Visbytravets inledande junitävlingar, visade Roger dessutom att kuskhänderna är i full form. Förutom att han spräckte segernollan för årets statistik som tränare och kusk, så spräcktes en tredje nolla när han körde in Mellby Galax till sin första seger i karriären. En bra dag på jobbet helt enkelt.

- Ja, det gick bra i torsdags. Det gick bra med Galax där vi fick lite flyt i loppet, som gjorde att det löste sig mot slutet. Det är en fin häst som just nu bara går på halvfart, vi har mycket kvar att göra med honom. Han går just nu på järnskor och fasta tussar i öronen, så när vi kommer att kunna rycka lite växlar, så kommer det att bli en bra häst framöver.

Mellby Galax har nyligen flyttat till Rogers stall. Bekantskapen mellan de båda, finns däremot sedan tidigare.

- Det är ingen tillfällighet att hästen har tagit de tidigare placeringarna. När Pär hade hand om träningen så körde jag hästen i totalt sju lopp. Fyra av gångerna slutade vi tvåa, där två av de andra platserna lika gärna kunde ha slutat med en seger, säger Roger som inte är direkt förvånad över segern.

- Att hästen skulle vinna är jag inte så förvånad över, jag var faktiskt lite inne på det i förhand. Även spelarna hade spelat ner hästen till sju gånger pengarna. Jag är snarare mer förvånad över att det löste sig under loppet som det gjorde med lucka.

På torsdag har Mellby Galax chansen att inleda hela tävlingsdagen. Roger själv byter bort sina chanser till en ny kuskseger och sätter istället upp en av världens mest rutinerade kuskar, Jorma Kontio.

- Jag har inga problem att sätta upp andra kuskar. Det är inte lika viktigt för mig att köra lopp, jag kan köra lite när det passar. När jag såg att Jorma kommer till Visby, så kändes det som en självklarhet att sätta upp honom.

På torsdag får Visbytravet, efter ett och ett halvt år, äntligen återse publik på publikplats. Trots att kvällens första lopp kommer att hållas utanför toton, så låter det positivt från Hassborg att publiken är tillbaka. Dels för sporten, men även att det blir roligare som kusk.

- Jo, men lite roligare blir det. Man har som vant sig med en tom publikplats så det kommer nog till en början att kännas lite konstigt. Några hundra personer, som dessutom är utspridda på publikplatsen, kommer nog inte göra någon jätteskillnad och ge samma känsla som förut. Men samtidigt är det klart att det är jättekul med folk på plats igen!

Med publiken på plats finns en chans att Roger avslutar kvällens tävlingar, genom att spräcka en ny segernolla. Denna gång skulle det vara med Dream Brodda och skulle segern komma, utlovas en segergest.

- Vinner jag med Dream Brodda på torsdag, så kan jag nog lova att det blir en segergest!

Mellby Galax (Lopp 1) är alltid lite hetsig inför loppen, men väl iväg är det som att han sover lite och tar inte riktigt i som jag vill. Det brukar de däremot oftast göra för Jorma. Hästen har inte blivit körd sedan den segern, men är på strålande humör och både springer och studsar i hagen. Det känns som att han kommer att gå framåt med loppet i kroppen. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp på torsdag.

Dream Brodda (Lopp 9) är inte så dålig och kommer bara mer och mer. Hon kändes jättefin senast och är inte sämre än det hon möter. Hon är jättefin i jobben men tränar alltid bättre än när hon tävlar, vilket såklart är synd. Det känns ändå som att hon ska duga en bit i det här gänget.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Bild: Bellux

Publicerad tisdag 8 juni 2021. info@visby.travsport.se