Pär trivs med pensionärslivet

Vid årsskiftet blev Visbytravets proffstränarlag en profil mindre. Efter 32 år som proffstränare har Pär Hassborg bestämt sig att ta ut en B-licens och samtidigt, ta ut en mycket välförtjänt tränarpension. Helt ledigt är det inte då två familjeägda hästar, ännu finns på träningslistan.


Precis vid årsskiftet blev Visbytravet en proffstränare mindre. Efter 32 år som A-licensierad så har Pär Hassborg lämnat in A-licensen, för att istället byta ut den mot en B-licens. En A-licens som han har haft sedan 1988.

Flera anledningar till beslutet har funnits, där Pär inför det nya året valde att lämna in licensen.

- Jag har haft en protes i knät och opererades för detta 2018. Efter operationen har problemen kommit i omgångar. Förutom det så kändes det lättare när man som B-tränare, själv kan välja hur mycket hästar man vill ha. Det blir dessutom lättare när man själv äger hästarna, säger Pär som ännu innehar två hästar på träningslistan.

- Både jag och Fanny (dotter) har varsin häst i stallet, där vi hjälps åt med hanteringen. Fanny hjälper också till mycket i stallet med markservice och rengöring, medan vi kör tillsammans.

I samband med att Pär lämnade in A-licensen så tog han även ut tränarpensionen. Med denna samt de mindre antalen av hästarna i stallet, så har de tidigare långa dagarna i stallet minskat.

- Hittills så trivs jag och jag tycker det är bra med tränarpensionen. Det är en lugnare och behagligare vardag än tidigare. Vi är fortfarande nere i stallet vid sex-tiden på morgonen som vanligt och fodrar, men det blir inte lika långa dagar som man är van vid sedan tidigare.

Efter en lång karriär som proffstränare, så har Pär hela 32 år av minnen att se tillbaka på. Vid en snabb tillbakablick så nämner Pär bland annat duon Winning Love och A.Hannibal:

- Det var två riktigt fina hästar som vi fick från Åke Lindblom. Det var roligt och tacksamt att få ha dem och Hannibal är ännu kvar i en av våra hagar. Ägaren har ett sto som han har betäckt med honom, medan han själv står kvar här. Winning Love däremot befinner sig någonstans i Småland och betäcker ston ner mot Växjö.

På torsdag selar stallet ut en häst till dagens sista lopp. Pärs egenägda Mellby Itch är den som selas ut till start, där man drog nitlotten i spårlottningen.

Mellby Itch (Lopp 9) tjänade 75 000:- åt oss som treåring och det ser jag som klart godkänt. Inför torsdag känns hon jättefin men spår 8 bakom bilen på kort distans känns iskallt. Eva var nöjd med henne senast, men man måste ha en del tur med sig för att räcka från spåret. Vi kommer inte göra någon större justering i utrustning. Vi hoppas på lite flyt så är glada om vi får med oss en peng därifrån.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad onsdag 2 juni 2021. info@visby.travsport.se