{{next.header}}
Av sina 68 gjorda lopp har Enor Terdus testat sig inom sulky vid 21 tillfällen. Som bäst har han sprungit in en tredje plats efter en galopp i ett P22-lopp, tillsammans med sin dåvarande tränare Mikael Cedergren i sulkyn. I övrigt har enbart två av de 21 sulkyloppen slutat med felfritt resultat.
- Han är riktigt dålig i sulkylopp, hans bästa sulkylopp är en tredjeplats och även då med galopp i ett halvtufft lopp. Jag kan inte sätta fingret på varför, men han kan inte gå för sulky. Monté är hans grej. Han är så stor och har inte fått plats ordentligt, vilket har varit ett problem. Samtidigt när han är så stor så har han dessutom så långa ben. Ibland har han svårt att hålla koll på dem, vilket blir ännu mer fel när han är instängd, säger Enor Terdus nuvarande tränare Sofie Jonasson.
Sulkylopp är däremot inte det som den 11-åriga valacken är känd för på Visbytravet. Tänker man idag på namnet Enor Terdus, leder tankarna nämligen direkt till montén. Något som kretsen kring hästen testade på tidigt i karriären.
- ”Micke” Cedergren som tränade honom då (2014) hörde med mig om jag kunde rida något jobb. Mest för att känna på hur han skulle fungera för sadel, efteråt kände jag bara ”wow”.
Trots att Enor Terdus trivs bäst för sadel än för sulky, har man hittats som sulkyhäst under fjolåret. Fem lopp för att vara exakt, där samtliga starter slutade med en felfri nolla i raden som bäst.
- Det blev många sulkylopp för honom ifjol, främst för att han hade lite med poäng och inte kom med i några andra lopp. Samtidigt kände jag lite att det kanske kan lossna för honom med sulky om man startar på lite, men det gjorde det inte. Vilket på ett sätt är konstigt, då han är jättefin när man kör honom i långvagn. Vi har inte hittat nyckeln med honom ännu.
Däremot för sadel så har Enor Terdus skördat framgångar, där man under 2017 och 2018 placerat sig som Visbytravets segerrikaste montéhäst. Framgångarna fortsätter där man på årets fyra starter, visat fin framgång i loppen med en seger, två andra platser och ett fjärde pris.
- Jag är helt i chock med årets resultat. Jag blev gravid i vinter och har mest tränat honom lite som jag har orkat, vilket har gjort det svårt att komma i och ur vagnen. Inför säsongen kände jag att ”vi får se vad han klarar av”, och det visar sig varit hans bästa säsong på länge.
Med en gravid tränare, så har Jenny Strage agerat ryttare under säsongen. Något som hon har skött med bravur, men att Jenny kom in som ryttare var mest en ren slump.
- Till det sista montéloppet ifjol så satte jag upp flertalet ryttare, där samtliga tackade nej. Då skickade Jenny ett sms och meddelade att hon skulle vara på plats och kunde rida. De hittade varandra direkt och passar som handen i handsken. Efter det så har jag fortsatt med henne som ryttare. Jag är nästan lite bitter på mig själv att jag inte har satt upp henne tidigare.
På måndag möter duon starka montéhästar i det femte loppet, där Sofie ger med sig av sina chanser. Förhoppningsvis blir det en hemmaseger på V64-spelet:
- Jag vågar nästan inte säga det högt, men jag tror att de kan sluta långt fram. Han känns jättefin efter det sista loppet och känns i topp. Han kastar runt med klubbor och vattenslangar som vi har på gården och det brukar betyda att han är på topphumör. Vi gör precis som vanligt där den enda skillnaden är att vi lättar lite på balansen och går från järnskor till aluminium. Om han sköter sig och gör det som han ska, så borde han vara med där framme.
- Skulle han gå och vinna så kommer jag nog stå och gråta på stallbacken, skrattar Sofie som laddar mot måndagens tävlingar.
Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport
Bild: Bellux
Publicerad lördag 19 juni 2021. info@visby.travsport.se