Susanne trivs med sin kompis Dooleys!

I elva år har Dooleys på ett eller annat sett hittats på tävlingsbanan, i lika många år så har han bott på samma gård som sin bästa kompis Susanne Gustafsson. I skrivandes stund så står trettonåringen med drygt 26 000:- från en miljon insprunget i karriären, något som Susanne främst ser som en bonus.


Efter över hundra gjorda lopp, så är Dooleys bara en seger (25 950:-) ifrån en miljon på tävlingskontot. Historien om Visbytravets kämpe började redan 2010, där Susanne Gustafsson fick ett tips om att köpa en fin travare.

- Vi var på jakt efter en unghäst och jag köpte in honom redan som tvååring. Det var Annika Nährström som tipsade om honom, då hon hade honom på inkörning. Hon tyckte att vi skulle komma och kolla på honom då han har ett vitöga, som hon visste att jag tyckte om. Vi åkte till Maud och Jörgen Jonasson som ägde hästen och kollade på honom, där vi tyckte att det var en häftig häst, berättar Susanne som har tränat Dooleys genom hela karriären.

Trettonåringen har idag en 50-procentig platsstatistik, där man sedan tidigare har med sig en seger i Ringmurens Lopp och en silverplacering från V75. Tävlingskarriären påbörjades för nio år sedan, där hästtipsaren Annika har hittats som kusk i majoriteten av loppen.

- Det har funkat bra med Annika i sulkyn. Vi har haft andra kuskar som har kört som även dem har gjort det bra, så det är lite både och. Vi har haft jätteroligt med Dooleys så här långt och åkt runt på andra fastlandsbanor, vilket har varit roligt.

På senare år har tävlandet inte varit lika enkelt och behagligt. Visbytravets säsong sträcker sig från vår till höst, detta mellan april till oktober, med majoriteten av tävlingarna under sommaren. En månad som är den värsta för de med pollenproblem, något som Dooleys på senare år har blivit drabbad av.

- Han har lite problem med pollen och det har blivit allt mer under de senaste åren. Jag förstår faktiskt inte varför. Det är en stor skillnad på honom från när pollensäsongen börjar. Han har därför blivit lite av en vinterhäst, då han presterar bäst på vintrarna.

Trots de fina framgångarna på tävlingsbanan så berättar Susanne att de fina prestationerna, inte är det viktigaste när det kommer till Dooleys.

- Som jag och Peter (Nilsson) bor så lever vi tillsammans med våra hästar, de är våra kompisar och en del av familjen. När de tävlar och presterar på banan så är det bara en bonus.

- Han är som en familjemedlem och en jättebra kompis. Han och hans lillasyster går i hagen precis utanför huset, så de är det första som jag ser på morgonen och det sista jag ser på kvällen. De är som sagt en del av familjen som kommer att vara kvar på gården, även efter att han slutar att tävla. Alla är värda att ha en Dooleys.

Med rutin av vad som ska göras i loppen och hemma på gården, så finns det inga som helst problem kring en av Susannes bästa vänner.

- Han är hur lugn som helst. Det är svårt att beskriva men när du träffar honom i stallet så märker man vilken lugn individ det är. Det är ingen stress, ingen nervositet eller något sådant. När han är på tävlingsbanan så går han in i sin lilla bubbla och går direkt in i boxen efteråt. Jag har alltid upplevt det som att han går ut och gör sitt bästa i varje lopp, det är jag stolt över.

I två år till kan Dooleys hittas på tävlingsbanan, då åldersgränsen har förlängts till femton år på hingstar och valacker. I skrivandes stund är det inte mycket som indikerar på att karriären ska ta slut. Skulle diskussionerna däremot påbörjas, så är det Dooleys som avgör framtiden.

- Det är han som bestämmer hur länge han ska tävla. Just nu tycker han att det är roligt så det är bara att köra på. Nu är han tretton år, men han visar samtidigt inga indikationer på att karriären ska ta slut inom den närmsta tiden.

På torsdag kommer Dooleys att hittas under Visbytravets tävlingsdag. En seger skulle göra att man passerar miljonen insprunget i karriären:

Dooleys (Lopp 7) känns jättebra i jobben men har som sagt problem med pollen under sommaren. Samtidigt känns det tufft med ett 20 meters tillägg på kort distans. Hösten är lång och vi kommer att få satsa där. Inför torsdagen så får vi hoppas på regn som får upp luften. Jag tror alltid på min häst.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad onsdag 28 juli 2021. info@visby.travsport.se