Petter känner nostalgin på Visby

Som ung var medieintresset högt för Petter Karlsson, som dessutom ansökte om en plats på en filmskola i sista sekund. Platsen nekades och det blev aldrig någon filmkarriär. Istället blev det en karriär inom travet. En karriär som ännu fortsätter och är ljus för Örebrokusken, som under onsdagen gästar sin andra hemmabana, Visbytravet.


Trots att licensen är på Örebro, så är Petter Karlsson en kusk som de flesta på ön känner till. Som son till den återkommande Visbygästen Hans Karlsson, har det blivit många resor till Visby och framförallt till Visbytravet.

- Det är ett nostalgiskt värde för mig med Visby och Visbytravet. Innan jag föddes var föräldrarna här på Visby hela somrarna och som liten lekte jag alltid på stallbacken, vilket jag då minns som roligt. Man åkte till Kneippen, badade och åkte till gårdar. Det var inte så mycket semester, ändå blev det att hela familjen åkte iväg när det var trav på Gotland. Man mår fortfarande bra efter att man kommer av färjan från Nynäshamn och det är nog barndomen som hjälper till att koppla ihop allt, säger Petter som ännu idag har starka nostalgiska band till Visby:

- Visbytravet betyder något stort för mig och är stället när det kommer till semester. Det har blivit att det blir lite avkoppling när man kommer hit någon förmiddag. Man tar det lugnt, badar lite och liknande. Precis som hos alla andra, så blir det att man annars jobbar hela tiden, det blir ett litet avbräck i arbetet när man åker hit.

Trots att Petter idag är känd på Visbytravets stallbacke som en ständig utmanare till det årliga kuskchampionatet, så kunde slumpen valt ett annat öde. Travintresset hos den idag 30-åriga proffskusken, var inte som störst i de yngre dagarna. Istället var det film och media som låg närmast drömmarna.

- Som yngre så fanns det inget större intresse att jobba med trav. Jag gick istället medieutbildning och sökte faktiskt till en filmskola i sista sekund, men kom inte in. Hade jag gjort det, hade jag kanske inte varit aktiv inom travet idag, berättar Petter.

- Efter det hade jag inget att göra, travet har däremot alltid funnits med mig så jag började hänga i stallet. Efter det så blev jag som fast i travet ändå. Jag har alltid levt med hästarna utan att riktigt uppskattat dem på samma sätt som jag gör nu.

Med ett nytt liv i stallet och en proffstränare som förälder, så var steget till en kusklicens inte särskilt långt borta.

- Det var farsan som kom på tanken och föreslog att jag skulle ta licens. Han lånade ut en snäll häst som jag kunde tävla med, så jag tog licensen och började därefter att köra lopp. Att få känna löpkänslan var roligt och då var man ju fast igen. Det blev som samma tävlingskänsla i en som när man spelade handboll och fotboll som ung, så bara att köra provlopp var ju skitkul.

Idag har Petter sin egen travtränarlicens, med ett eget stall inne på Örebrotravet. Han är dessutom en uppskattad kusk hos Visbytränarna och gästar ständigt Visbys tävlingsdagar, däribland även Visby Travfest som körs varje år. Något som Petter håller högt.

- Det är ju såklart stort med Visby Travfest, men inget som är så nostalgiskt. När Örebro kör sina V75-tävlingar så får jag inte köra så mycket, så det är roligt att få vara med att köra här. Visby är som min andra hemmabana och det är som en helt annan känsla här på ön. Det är svårt att förklara, men allt är så trevligt här och jag vet inte vad som gör det.

- Visby är speciell som bana, framförallt så har man aldrig lika bråttom efter en travdag. Hemma så är det alltid jobb in i det sista som gäller innan man kastar sig iväg till tävlingsdagen. Här kan man skrota lite och ta det lite lugnt ett tag, det är en härlig känsla.

Ifjol hade Petter en bra dag på jobbet med flertalet placeringar under den publiklösa V86-dagen. Ifjol var även första året som han körde Visbytravets största travlopp, Gotlandslöpningen. Något som även det slutade med succé.

- Förra året hade jag en bra kväll med en andra plats i Gotlandslöpningen med Usain Henna, det var såklart roligt att vara med om. Fina sommarkvällar där det går bra, uppskattas alltid.

Även i år hittas Petter som kusk under Travfesten, där han kör hela åtta hästar! Här är hans tankar om samtliga:

Ouyouboolooey (Lopp 1) har jag inte kört tidigare men av det jag har sett så är det en fin häst. Den har lite häftig stil och ser ut att vara en häst som inte har förstått vad det här går ut på, men ser i övrigt bra ut. Jag hoppas att vi kan få ett bra lopp och att hästen kan vara på väg uppåt. Utan att hört med kretsen så känns det som att de är glada för en fin slant.

What A Deal (Lopp 2) är också en häst som jag hoppas är på väg uppåt. Hästen går framåt med varje lopp och är jättefin, men står lite för hårt inne här. Det känns svårt att det ska räcka till en vinst, men vi hoppas på en fin peng. Hästen kommer att komma till Visby fler gånger under säsongen och bör passas då.

Marjons Sleipner (Lopp 4, V86-2) är en jäkla fin häst. Han vann från dödens på Eskilstuna i vintras och har efter det varit bra i skymundan. Jag tycker att hästen är bättre än vad raden visar och jag hoppas på att den fulla formen snart sitter, för då vinner den när som helst. Han är tyvärr inte så snabb ut, men blir samtidigt bättre och mer stabil för varje lopp. Han är ett outsiderbud på onsdag.

Duke Snapper (Lopp 5, V86-3) har jag ingen jättekoll på. Han var bra vid segern när jag körde honom. Dessvärre såg han ut att vara sämre senast, men vi får se hur humöret på hästen ligger. Jag är hundraprocentig med hästen som kusk, så vi får väl fortsätta på samma spår. Jag tror däremot att det blir svårt att vinna här.

R.K.Rainbow (Lopp 7, V86-5) går bra varje gång och kan vinna igen när som helst men har läget emot sig till på onsdag. Det kommer nog att chansa sig framåt från spåret. Har vi tur att komma ner så känns det klart intressant, men blir det pannkaka av allt så känns det sämre. Det är flytet som styr det hela lite, men med tanke på att hästen går bra i varje lopp så känner jag ändå en viss chans.

Sundbo Rindi (Lopp 8, V86-6) fick ett riktigt tråkigt spår och det kommer nog att bli svårt att vinna därifrån. Vi hoppas på en fin peng.

Ottilia Fri (Lopp 9, V86-7) gör alltid sitt bästa och överraskar hela tiden. Normalt sett är det en annan klass på konkurrenterna, vilket gör det svårt för oss att vinna. Jag skulle däremot inte bli förvånad över någon bra placering. Hon går möjligtvis upp i klass man jag tror inte att hon gör bort sig, hon har överraskat förr. Det är en jäkla kämpe som alltid är bäst på hemmaplan.

Usain Henna (Lopp 10, V86-8) är faktiskt en av dem som kan vinna loppet och är nog min bästa chans för dagen. Tränaren har varit sugen på att anmäla hit ett tag nu, samtidigt som hästen är gynnad av den långa distansen. Han var jättebra på Kalmar där han fick stryk av en tidigare derbytvåa på mållinjen. Loppet näst senast blev trist och är bara att glömma. Det gick för sakta och det fanns aldrig någon möjlighet att gå fram, vilket gjorde att han surade ihop. Senast var han däremot jättebra och kunde ha vunnit med lite mer flyt. Inför onsdag kommer vi att rycka skorna och sätta på jänkarvagn, jag är inte förvånad om han skulle gå ut och vinna.

 

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad onsdag 14 juli 2021. info@visby.travsport.se