Foto: Bellux

Moa laddar mot prestigekampen

På torsdag kör Amatörklubben sitt årliga pokallopp. Ett lopp som kan ses som Visbytravets egna interna championatslopp för B- och K-licensierade. Moa Jakobsson leder i nuläget kuskchampionatet för de aktuella licenserade med Visbylicens och gör sitt tredje försök att ta hem prestigekampen.


Det är faktiskt inte längesedan som Moa Jakobsson gjorde sitt första lopp på travovalen. För fem år sedan, 2016, visade den då relativt okända ungdomen upp sig inom montén för första gången. Loppet slutade med en andra plats med Hannez, tränad av Peter Franzén. Men även om loppet var Moas första, så fanns det hästrutin sedan tidigare.

- Jag kommer ursprungligen från ridningen vilket gjorde att jag började med montén, det kändes som ett naturligt steg in i travet.

Året efter debuten hade Moa fått mersmak för travsporten och framåt september, hittades den färska montéryttaren som kusk.

- Hästen som jag red och tog montélicens med var så pass snäll och var som en bra läromästare. När man dessutom var med oftare på stallbacken, så blev jag allt mer taggad till att testa på att köra för sulky. Min licenshäst som jag även red mina första lopp med, var så pass snäll att jag även kunde ta licens med honom för sulky.

Med kusklicensen uttagen har Moa hittats som en aktiv kusk på Visbytravet. Precis innan årsskiftet kom dessutom hennes första kuskseger, där hon körde in Quesmy till en överlägsen seger på Mantorp. Med framgångar i båda grenarna så undrar man såklart, vilket är roligast?

- Det är väldigt hårfint om vilket som är roligast. Jag tycker nog ändå att ridningen är snäppet roligare, men det är också roligt att köra. Jag skulle inte vilja vara utan det andra om vi säjer så, båda kompletterar varandra bra.

Vid årsskiftet gjordes ett nytt tillägg på licensen, där Moa även tog ut en tränarlicens. Med en ny införskaffad häst i President Bubbel, tidigare tränad av Örebrotränaren Hans Karlsson, gjordes duon första start i april.

- För några år sedan så har jag haft en ridhäst, men har efter det inte haft någon egen häst vilket såklart gör att det är roligt med en häst i stallet igen. Det är även väldigt kul att ha något eget att ha hand om och bestämma över själv, även om jag själv har svårt att bestämma mig och oftast frågar mycket till de mer rutinerade. Det brukar bli bra i slutändan.

I början av juli kom karriärens första tränarseger. Även om nervositeten var i schack till loppet, var det värre känslor innan start.

- Jag hade en period där jag var rätt lugn som ryttare och kusk. Men sedan, utan anledning, gick jag tillbaka till att kunna bli lite nervös inför loppen. I själva loppet är det inga problem, men några timmar innan så kan det bli nervöst. När jag vann med President Bubbel så var det ännu värre, då jag tränar hästen själv. Att jag dessutom hade en bra chans på förhand gjorde inte heller saken bättre.

- Det är med andra ord lättare att förlita sig på andra och deras arbete, skrattar Moa.

Tränarsegern med President Bubbel blev Moas tredje kuskseger för säsongen, där de två tidigare segrarna gjordes som montéryttare och catchdriver. Trots detta finns det en annorlunda stolthet i den senaste segern, jämfört med de andra.

- Det är roligt men på ett annat sätt. Jag är alltid glad överlag när jag vinner lopp men det är en helt annan stolthet att vinna med en egen häst, där det är jag själv som har tränat och skött allt runt om.

- Nu har jag fått upp ögonen för att träna hästar så jag vill absolut fortsätta. Kanske blir nästa steg dessutom att ha fler hästar i träning framöver, helst i olika klasser så man kan variera sitt startande. Som livet ser ut just nu tidsmässigt och med jobb vid sidan av, så känns det lagom med en häst i stallet så länge.

På torsdag avgörs Amatörklubbens årliga pokallopp, där enbart Visbykuskar med B- och K-licens får deltaga. Femton hemmakuskar kommer till start, där samtliga jagar en seger i en stor prestigekamp.

- Jag har tidigare upplevt loppet som något stort att vinna. Mitt största lopp hittills är när jag körde på V86 under förra tävlingsdagen, så det är nog inte det största loppet som jag kör. Däremot så vill jag gärna vara med att vinna. Det är alltid kul att vinna och man märker att det har sin prestige att köra hem pokalen.

Echo Gamble (Lopp 4) gjorde det bra i montédebuten och har gjort två bra sulkylopp efter det. Till på torsdag kommer det eventuellt att lättas lite på balansen, vilket han kan gynnas av. Detta samt att han kommer att få på sig rycktussar. Loppet blev inte direkt fullt vilket även detta kan gynna oss, samtidigt som det känns som ett lättare sällskap emot. Alla lopp ska i mål men det känns som att Echo är min bästa segerchans.

R.K.Rapida (Lopp 5) har jag inte hört något om och et inte så mycket heller. Det verkar vara en bra häst som även har gått bra i monté.

Pirat Jewel (Lopp 8) är lite baserad på vilket humör han är på för dagen. Jag har ännu inte pratat med Brita inför starten, men jag tror inte att det är någon fara så här långt med hästen. Han har varit bra i de senaste starterna, där han dessutom har sprungit nytt rekord i två av de senaste tre starterna. Det optimala skulle vara att han kommer iväg och springer med de andra, där vi sedan löser det hela till slut.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad onsdag 21 juli 2021. info@visby.travsport.se