Alexandra kör sitt tredje SM

Visbytravet har två hemmahopp när Russ-SM körs under lördagen, en av dessa är Alexandra Lennström som får en ny SM-chans med Fantom. Ifjol strulade det rejält från start och även om duon inte vann i spårlottningen, så hoppas man såklart på att det är tredje gången gillt för Lennström.


På lördag kör Visbytravet den 61:a upplagan av Svenskt Mästerskap för russ. Fandra och Fantom är de två hemmahoppen om SM-guldet, en duo som båda tränas av Caroline Johansson.

Den sistnämnda av hemmaduon kommer, precis som i de tidigare starterna, att köras av Alexandra Lennström. Visbytravets rutinerade storloppskusk som aldrig fått något riktigt flyt i Mästerskapet, men som nu laddar upp för sin tredje chans till revansch.

- Första gången som jag körde SM var med min egen häst Zimca (2019). Då var jag mest med som utfyllnad, då det var dåligt med anmält till SM-loppet. Samtidigt så passade jag på att autoträna henne inför femårsbaggen, som skulle köras månaden därefter. Loppet kördes på V86-dagen när det var fyllt på publikplats. Publikläktaren var fylld och det var häftigt att få vara med om stämningen, även om man visste att man inte skulle vara med i segerstriden, berättar Alexandra.

- Året därefter (ifjol, 2020) var första gången jag fick chansen att köra Fantom i SM, väl där fick vi ingen chans alls från start. Precis när starten gick så släppte en linda i bak, vilket gjorde att han trasslade in sig. Hela dagen strulade för oss, men annars var han fin i formen.

Starten i lördagens SM, är däremot långt ifrån Alexandras första typ av storlopp. Redan ifjol körde hon i lopp som Åbys Lilla Pris, Kriteriet, Derbyt och Lilla Jubileumspokalen. Under 2018 körde hon även hem Lilla Åbergs på Jägersro. Trots detta är en plats i SM, något som Alexandra rankar högt.

- SM är speciellt då det bara är de bästa som är med. Det är ett helt annat tänk i loppet och en helt annan taktik jämfört med kriteriet. I SM gäller det att verkligen allt stämmer om du ska vinna, då det är en sådan jämn klass. Jämför man med unghästloppen så utvecklas deras kroppar ännu och de kan vara bra ena dagen och dålig i nästa, medan det är jämnare hästar och mer marginaler som spelar in i SM. Även en sådan sak som startspåret kan ställa till det redan från start, det är mycket svårare att ta igen det som man tappar.

Medan de resterande nio kuskarna laddar upp inför lördagens drabbning, så har Alexandra en annorlunda uppladdning. Det är mycket jobb bakom arrangemanget med allt från hederspriser och den tidiga SM-middagen. Hemmakusken har alltid funnits med i uppladdningen, där en styrning i själva huvudloppet inte stoppar henne från allt planerande.

- Jag är inte så nervös av mig och jag trivs med att fixa med saker. Det är kul att ha flera bollar i luften och jag vill att hela arrangemanget ska bli så bra som möjligt. Självklart så njuter jag av stunden, men jag vill samtidigt se till att alla som gästar oss tycker att det är roligt och att de uppskattar det som vi har genomfört.

Russ-SM körs som tävlingsdagens sista lopp med starttid runt två-tiden. I spårlottningen drog Fantom bricka tio, vilket inte känns som det mest optimala läget för duon. Främst med tanke på att fjolårsvinnaren och förhandsfavoriten Thyra Tyrann drog framspår (spår 2).

- Det känns som att det ska mycket till för att vinna från bakspåret. Allt måste lösa sig direkt, annars blir det nog svårt att ta sig framåt. Däremot tror jag inte att kampen om en bra placering är helt borta. Jag kommer att köra för bästa möjligheterna och Fantom har kapacitet för att placera sig bland de främsta. Jag hoppas på ett lopp där allt stämmer, han är normalt sätt urstark när allt fungerar.

Skribent: Timmy Lundegård, T.L. Sport

Publicerad fredag 9 juli 2021. info@visby.travsport.se