Foto: TR Media

Kommer Roger att rensa en ny spelform?

2009 blev den gotlandsuppväxta Roger Malmqvist landets fjärde kusk någonsin att segra i samtliga V5-loppen på en och samma tävlingsdag. På tisdag vikarierar han åt Claes Sjöström och sitter upp bakom fyra fina chanser på V4-spelet, kommer Roger slå på repris?


Trots att Roger Malmqvist tillhör ett av de kändare tränarnamnen i Svensk Travsport, så började han aldrig tränarkarriären på Gotland, där han är uppväxt. Karriären började istället när han som 18-åring flyttade till fastlandet som lärling hos stora proffstränare som Magnus Sandgren (Kalmar), Bo William Takter (Jägersro) och Tommy Hanné (Solvalla).

Idag är Roger själv tränare på Jägersro och har sedan tidigare flertalet kuskchampionat på Visbytravet. Tränarkarriären började däremot på Solvalla.

- Jag åkte mycket fram och tillbaka när jag blev champion på Visby, när jag körde som mest så gästade jag Visbytravet i stort sätt varje tävlingsdag. Att jag inte åker över lika ofta längre ligger mycket i att jag bor i Malmö nu och har omkring 30-35 mil till Oskarshamn. Det är hastigt med vägarna, båtarna och de långa övernattningarna. På tisdag passar det däremot bra när det blir många körturer som det är, berättar Roger som ändå känner sig som hemma på Visby.

- Jo, men det är såklart som att komma hem. Jag har mina föräldrar som fortfarande bor på ön och jag har även en egen stuga på ön med frun. Jag försöker att åka ner så mycket jag kan, berättar Roger som även trivs bra med sina travkompisar på Visbytravet.

- Jag gillar att åka till Skrubbsbanan och snacka lite skit med alla gamla kompisar på banan. Man har aldrig riktigt tiden för det som under tävlingsdagar, då är det mer tävlingsfokus som gäller. Jag brukar ta någon dag extra att vara på ön men just nu har jag fullt upp hemma i stallet, så det blir en snabbvisit på tisdag.

En mycket godkänd motivering för att snabbt åka hem, då Rogers stall för dagen är fyllt med unghästar. Fem stycken tvååringar och fyra treåringar.

- Mycket unghästar har det alltid varit på min träningslista. Med åren så tycker jag inte att det är lika roligt att åka runt att köra stallets ”vanliga” hästar om 25 000 kronor. Det har istället blivit att vi säljer av de hästarna som inte visar sig vara något för årgångsloppen, istället börjar vi om och köper in nytt.

- Just nu har det blivit några sena inkörningar på våra tvååringar, man jag känner ändå att jag har några ston som känns bra på förhand.

Förutom en träningslista fylld av unghästar så har han även en omtyckt äldre herre som sticker ut. Den femfaldiga V75-vinnaren Dragster!

- Det kommer ständigt bud från folk från olika länder som Malta och Frankrike på att köpa honom, men jag har bestämt mig för att vi inte säljer honom. Han har varit bra och är en jättetrevlig häst, han har blivit som en familjemedlem. Han kommer stanna här och tävlar på tills han inte vill något mer.

- Han har varit igång sedan augusti ifjol och jag har på senare tid känt av ett stort formtapp. Senast i Gotlandslöpningen så kändes han jättefin men tog helt slut 100 meter kvar till mål. Hans tredje plats i Oslo Grand Prix var inte heller det någon imponerande prestation. Han har istället fått haft en månads semester där han faktiskt gör sitt första riktiga träningsjobb under måndagen. Det ska bli roligt och vi hoppas på att han kan få en fin säsong i höst och vinter istället.

Dagen efter Dragsters träningsjobb, åker Roger upp till Visbytravet. En bana där Roger är välkänd på sedan flera år tillbaka, bland annat som V5-vinnare. Under 2009 blev han nämligen landets fjärde kusk att någonsin att vinna samtliga avdelningar på spelformen.

- Den dagen minns jag väl. Det var en championstrid mellan mig och Daniel Olsson under en säsongsfinal. Daniel ledde med någon seger och hade dessutom fler andra platser än mig, så jag kände mest att det skulle bli svårt att ta ikapp. Men det var helt enkelt min dag, alla hästar jag körde presterade riktigt bra och jag vann dessutom ännu ett lopp utanför V5-spelet. Det slutade med att jag kunde gå undan med två segrar i marginal. Det var riktigt roligt, det är nämligen inte ofta som sådant händer.

Med Claes Sjöström på plats under Jägersros derbyuttagningar, så tar istället Roger över tömmarna till tisdagens tävlingar. Kanske kan Roger göra om sin klassiska merit att köra hem en hel spelform?

- Chansen finns såklart, hade det varit lite bättre lägen på hästarna så hade det sett väldigt bra ut för det. Man vinner däremot inte fyra raka lopp från spår åtta och tolv bakom bilen, man måste ha riktigt flyt i loppen för att lyckas.

Chansmässigt känner inte Roger hästarna som bäst, men ger ändå med sig sina tidiga tankar:

Bottnas Gambler (Lopp 1) är en fin häst och står jättebra inne i loppet. Spår fem i volt känns som sagt inte som det roligaste men verkar vara en fin styrning i övrigt.

Young Yade (Lopp 2) är även det en fin häst. Jag såg loppet senast där han var bra senast som fick inleda det första halvvarvet i tredje spår. Jag tycker att hästen gör bra lopp hela tiden, men spår 12 bakom bilen är inte heller det roligaste.

Hellvis Victor (Lopp 3) har spår 11 bakom bilen men har faktiskt vunnit flera av sina lopp bakifrån. Samtidigt är det inte säkert att vi kommer igenom fältet på samma sätt som om Claes skulle sitta i sulkyn. Med rätt lopp tror jag däremot att han kan bli giftig.

Happy Romeo (Lopp 4) känns också som en bra chans. Det verkar även det vara en fin häst som dessutom har det bästa läget av mina fyra på V4-kupongen. Chansen finns för en främre placering.

Publicerad måndag 23 augusti 2021. info@visby.travsport.se